Linkuri accesibilitate

Irakul confruntat cu revenirea în forță a terorismului


Washingtonul e dispus să ofere Irakului sprijin logistic și de informații și să ofere echipamente militare sofisticate.



Irakul este confruntat cu revenirea in forta a terorismului, initiat de Al Qaeda. Sint dispuse Statele Unite sa ajute? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Statele Unite sint ingrijorate ca un Irak destabilizat ar putea sa incapa pe miinile Al Qaeda, mai ales acum cind amenintari teroriste se fac din ce in ce mai des auzite dinspre Yemen. In aceste conditii, Washingtonul e dispus sa ofere Irakului sprijin logistic si de informatii si sa ofere echipamente militare sofisticate.

Dar exista si critici ai regimului irakian condus de premierul Nouri al-Maliki si membrii ai Congresului, care indeamna administratia Obama sa nu se grabeasca mai ales cu livrarile militare. Si acesti critici nu se refera intr-atit la situatia din Yemen cit la cea din Egipt, unde un regim care se opune unei parti a populatiei, la fel ca si cel irakian, se foloseste de armament pentru a reprima miscari de protest.

Alti critici amintesc ca regimul Maliki a oferit acces in spatiul aerian avioanelor iraniene care transportau arme in sprijinul autoritatilor siriene. In replica, conducerea de la Bagdad sustine, dupa cele mai numeroase atentate teroriste din 2008 incoace ca Statele Unite au interesul sa ajute Irakul impotriva retelei Al Qaeda.

„Vrem sa conlucram cu voi impotriva inamicului comun” - a spus ministrul de externe irakian, Hoshyar Zebari, la Washington dupa ce s-a intilnit cu secretarul de stat, John Kerry. Ministrul a mai spus: „Nimic din ceea ce am realizat impreuna nu va dainui daca nu cistigam lupta impotriva terorismului”.

Recentele atacuri teroriste din Irak sint puse pe seama militantilor extremisti islamici care se afla la frontiera cu Siria. In iulie, nu mai putin de 1,000 de irakieni au fost ucisi in atacuri teroriste, cifra cea mai ridicata de la retragerea americana din 2011.

Experti cred ca obiectivul Al Qaeda este sa reaprinda conflictul etnic din Irak, datind din perioada care a urmat invaziei americane. In America, experti cred ca nimic nu este mai important pentru Statele Unite in Irak decit eliminarea focarelor Al Qaeda.

Alte prioritati americane in Irak sint cresterea productiei de petrol, mentinerea unitatii tarii, continuarea compatibilitatii de interese strategice in regiune si intarirea institutiilor democratice. Acest din urma aspect pare sa aiba de suferit in conditiile in care regimul siit este confruntat cu proteste ale minoritatii sunite, care se considera persecutata.
XS
SM
MD
LG