Linkuri accesibilitate

Dezbateri în jurul opțiunilor diplomatice americane față de Egipt


Obama încearcă să mențină influența americană în Egipt și să protejeze interese de securitate regională.Egiptul este pentru diplomatia americana o problema care deocamdata nu are solutii acceptabile. Care ar fi optiunile? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Administratia Obama are variante de politica fata de Egipt, fiecare avind serioase plusuri si minusuri. De exemplu, Washingtonul ia in considerare sa suspende livrarea de elicoptere Apache catre armata egipteana, livrare preconizata sa aiba loc in curind. Daca ar face-o, Barack Obama ar opta pentru sanctiuni limitate, fara ca insa sa suspende intregul ajutor american pentru Egipt.

Dar nu exista indicii ca un astfel de gest ar avea un efect mai mare decit cel de luna trecuta, cind au fost sistate livrarile de avioane de lupta F16 sau anularea exercitiilor militare comune, dupa represiunea singeroasa a manifestatiilor in favoarea fostului presedintele Morsi.

Deocamdata, Obama incearca o echilibristica complicata, in incercarea de a mentine influenta americana in Egipt, de a proteja interese de securitate regionala si a pozitiona Statele Unite pentru o relatie strategica de lunga durata. Numerosi membrii ai Congresului American indeamna la prudenta. La fel fac si Israelul sau state din Golf, care s-au opus regimului Morsi si sint dispuse sa ajute economia egipteana, sub noul regim.

Dar sint si multi care-l acuza pe presedintele american că dă dovada de slabiciune, ca urmare a reactiei palide la inlaturarea de la putere a lui Morsi, primul presedinte democratic ales al Egiptului si violentele care au urmat.

„Faptul ca administratia Obama nu a reusit sa se foloseasca de influenta noastra pentru a avea un impact asupra evenimentelor din aceasta importanta parte a lumii ne-a diminuat credibilitatea, limitat influenta si restrins optiunile noastre politice” - a spus senatorul republican de Arizona, John McCain. Acesta, impreuna cu colegul sau Lindsey Graham se alatura altor membrii ai Congresului, din ambele partide, care cer sistarea ajutorului american pentru Egipt in valoare de 1,6 miliarde de dolari, 1,3 miliarde fiind fonduri pentru achizitioarea de echipamente militare americane.

In 2009, in discursul sau de la Cairo, presedintele Obama promitea innoirea relatiilor cu lumea musulmana, pe alte principii, decit folosirea fortei militare. Dar cele intimplate in Siria, acum in Egipt ridica semne de intrebare cu privire la acel angajament american.

Alti experti spun ca o alta declaratie a lui Obama, vizind favorizarea democratiei in regiune, uneori in dauna interesului strategic american paleste si ea in fata continuarii aliantelor cu regimuri represive in Arabia Saudita sau Bahrein. Aceasta abordare pragmatica poate duce armata egipteana la concluzia ca Statele Unite sint dispuse sa intretina relatii cu oricine se afla la putere in Egipt, din cauza importantei strategice a tarii.
XS
SM
MD
LG