Linkuri accesibilitate

Tragedia de pe strada Muncești, conflictul comercial ruso-ucrainean și parada mireselor de la Soroca


Retrospectiva săptămânii.



Accidentul de acum trei zile în care 8 tineri şi-au pierdut viaţa a cutremurat opinia publică şi a fost cel mai mediatizat subiect al săptămânii, e de părere Sorina Ştefârţă, editorialistă la „Ziarul Naţional”:

„Deși despre accidentul rutier de pe str. Muncești am aflat abia miercuri dimineață, acesta este evenimentul nefericit care ne-a marcat pe toți în săptămâna curentă. Ne-a marcat prin tragism, dar și prin sentimentul că s-a întâmplat din prostie. Joi spre seară, când încheiam cel de-al doilea text pentru „Ziarul Național” la tema dată, aveam impresia că întreaga Republica Moldova e angajată într-o cursă cu moartea. Pe lângă aspectul emoțional, accidentul din 13 august a readus în actualitate mai multe probleme pe care, deși le cunoaștem, adesea preferăm să nu le verbalizăm - probabil, sperând că ele vor
Sorina Șefârță
Sorina Șefârță
dispărea de la sine. Dar ele nu dispar, din câte vedem. Pe prim-plan aș pune băutura și, implicit, convingerea asta aproape generalizată că nu se întâmplă nimic grav dacă urci la volan după un păhăruț-două. Dimpotrivă, se consideră o chestiune de onoare dacă reușești să scapi de „prostul de polițist”. La originile acestei atitudini mici stă una mai mare, față de stat în general, pe care se consideră de bonton să-l fentezi. Pentru că și el a fentat de atâtea ori cetățeanul și a pierdut, prin lipsa de acțiune de cele mai multe ori, încrederea oamenilor. Fără îndoială că statul este vinovat - prin sistemul corupt din poliție, prin faptul că permisele de conducere continuă să fie cumpărate și nu deține controlul real asupra vânzării produselor alcoolice, prin incapacitatea de a asigura un marcaj rutier calitativ și iluminarea străzilor din orașe, că în sate chiar e dezastru la acest capitol. Însă chiar dacă, printr-o minune, aceste probleme ar fi eliminate într-o singură zi, nimic nu se va schimba fără o schimbare a atitudinii oamenilor față de propria lor viață. Pentru aceasta e nevoie de informare, educare și penalizare. De campanii concertate, în care să se facă abstracție de algoritm politic și vector geopolitic, și să se axeze - și Biserica, și Școala, și Mass-media - pe schimbarea acestei atitudini. Pe acest fundal, a trecut cumva neobservat un alt eveniment, la fel de stupid, dar care anunță niște consecințe destul de triste într-un viitor nu prea depărtat. Este vorba de blocarea in corpore, de către Moscova, a exportului ucrainean către Federația Rusă. Și trebuie să fii naiv ca să crezi că valul acesta de represiune a Kremlinului față de țările ce merg spre Uniunea Europeană ne va ocoli și pe noi.”

Redactorul şef al ziarului local „Observatorul de Nord”, Victor Cobâsneanu, crede că nu trebuie trecute cu vederea evenimentele cu impact pentru locuitorii Sorocii, dar şi meciul amical dintre selecţionatele Moldovei şi Andorei:

„Cu riscul să par neserios, dar cel mai mult m-a marcat remiza selecționatei Republicii Moldova la fotbal cu Andorra. Chiar dacă antrenorul principal al selecţionatei, Ion Caras, spune că din astfel de greşeli trebuie să scoatem învățăminte, mi se pare că prea multe greşeli avem în ultimul timp şi prea mult învăţăm, adică se creează impresia că suntem nişte elevi foarte „grei de cap”. Dacă am pierdut cu Andorra putem să ne imaginăm ce ne aşteaptă
Victor Cobâsneanu
Victor Cobâsneanu
la Londra, cu selecţionata Angliei. În rest, la nivel central nu prea se întâmplă multe, fiindcă până ce nu se întorc parlamentarii la şedinţele în plen, circul mai rămâne să fie aşteptat. La nivel local, m-am marcat două evenimente. În primul rând, e vorba de sfinţirea Bisericii Sfinţii Martiri Brâncoveni, care a fost construită la Soroca în stil maramureșean datorită donaţiei venite de la președinția României. Şedinţa consiliului orășenesc din această săptămână m-a marcat prin două elemente, unul cu semnul plus şi altul cu semnul minus. Este vorba despre decizia de a organiza pentru prima dată la Soroca a aşa numitei parade a mireselor. La ea vor participa nu doar miresele actuale, ci şi fostele mirese, şi cele viitoare. Evenimentul cu semnul minus este decizia Consiliului orășenesc prin care 10 locuitori ai oraşului Soroca vor primi titlul de cetăţeni de onoare a urbei. Poate că este un lucru pozitiv, dar cred că acordarea titlului cu „hurta” nu e tocmai bine. În oraşe precum Moscova sau Bucureşti sunt doar câteva zeci de cetăţeni de onoare pe parcursul întregii istorii, ori la Soroca de la declararea independenţei Republicii Moldova cetăţeni de onoare au devenit circa 50 de persoane” conchide Victor Cobâsneanu.
Previous Next

XS
SM
MD
LG