Linkuri accesibilitate

Regimul USL nu este nici social şi cu siguranţă nu este liberal (România liberă)


Frica de necunoscut poate zdruncina planurile USL mai bine decît o fac Traian și Elena Udrea la un loc (Ziare.com)

Presa constata ca vacanta nu le-a prea slujit la capitolul imagine nici premierului Victor Ponta, nici candidatului potential al Uniunii Social Liberale la presedintie, Crin Antonescu.

In „Curentul”, de pilda, Tia Serbanescu inregistreaza iritarea amenintatoare cu care seful guvernului a fost asteptat de primarii si alesii locali sa se intoarca din vacanta.

Motivul: dosarele de incompatibilitate in functie care ii ameninta pe multi dintre ei. O lege care dateaza din 2003 prevede ca alesii locali nu au voie sa faca parte din consiliile de administratie ale companiilor nationale (de apa, gaz, canalizare s.a.m.d.).

In ultima vreme, Agentia Nationala de Integritate a inceput sa sanctioneze abaterile si investigatiiloe vor continua, iar alesii locali preseaza guvernul sa anuleze aceasta lege, ba chiar si efectele ei retroactive.

Comentatorul „României libere”, Cristian Câmpeanu, crede ca cei cu functii la nivel central si local s-au transformat deja intr-o oligarhie care nu e departe de a-si subordona cu totul statul de drept.

”Regimul USL, scrie Campeanu, nu este nici social şi cu siguranţă nu este liberal. Ceea ce îşi propune să fie este o tiranie ca-n Rusia", vorba lui Caragiale.

Cum functioneaza ea? ca ”un fel de haiducie pe dos”: se ia de la săraci (sau de la „clasa de mijloc”, sau de la „plebe”) şi se da la bogaţi, adică la unei mici clase de privilegiaţi cu acces la puterea de a distribui banul public după bunul plac.

Asa s-ar explica schimbarile aduse de USL legislatiei din domeniul achizitiilor publice, la fel si tentativele, deocamdata nereusite, de a scoate din joc Agentia Nationala de Integritate.

Cristian Câmpeanu atrage atentia ca in România fac opozitie la abuzurile statului uselist numai ANI si Directia Nationala Anticoruptie, pe de o parte, si presa, plus ONG-urile de cealalta parte.

Toate aceste patru directii sunt asediate permanent de USL. Din presa independenta n-a mai ramas mai nimic, arata jurnalistul. In schimb, ONG-urilor li s-a pus gand rau de curand, prin proiectul de lege care ar interzice finantarea din strainatate a structurilor societatii civile pe motiv ca au legaturi cu activitatea politica.

Vizate sunt, de fapt, cateva ONG-uri, precum Freedom House, Konrad Adenauer Stiftung, Hans Seidel, Expert Forum si alte cateva, ale caror studii si analize au tras adeseori valul de pe actiunile actualei puteri de la Bucuresti.

”Este o ofensivă de a închide „România oligarhilor” faţă de posibilitatea examenului critic din partea societăţii civile interne şi externe. O ofensivă la care, dacă românii vor asista pasivi, ar putea reuşi. Dar atunci va fi deja prea târziu”, spune Cristian Campeanu.

Actuala putere nu se confrunta cu o opozitie puternica, arata Iulian Leca intr-un articol publicat de Ziare.com. In schimb, spune el, se confrunta cu necunoscutul, pentru ca nici macar acum Crin Antonescu (si respectiv USL) nu stiu cine va candida la presedintie din partea opozitiei.

In aceasta situatie, e foarte greu sa-si calibreze campania, temele ei si tonul. ”Frica de necunoscut poate zdruncina planurile USL mai bine decat o fac Traian și Elena Udrea la un loc.
XS
SM
MD
LG