Linkuri accesibilitate

Partea a doua a interviului acordat de diplomatul Dirk Schuebel Europei Libere.


La încheierea misiunii sale în Moldova, diplomatul Dirk Schuebel a răspuns întrebărilor Valentinei Ursu.

Europa Liberă: Dle Schuebel, ce şanse are Republica Moldova să ajungă în Uniunea Europeană?

Dirk Schuebel:
„Cred că exemplul Croaţiei, care la 1 iulie a aderat la UE, devenind al 28-lea stat membru, demonstrează că uşa nu este închisă. Evident că noii veniţi urmează să îndeplinească anumite condiţii şi, de asemenea, trebuie să existe voinţă politică unanimă din partea celorlalte ţări membre de a primi în Uniune şi alte state. Republica Moldova are şanse bune, însă cred că între timp ar trebui să dezvolte ţara, să îmbunătăţească economia, statul de drept, respectarea drepturilor omului, să combată corupţia. Atunci când ţara va ajunge la un anumit nivel de democraţie, o cerere de aderare va fi perfect înţeleasă. Însă doar atunci.”

Europa Liberă: Şansele eurointegrării R. Moldova împreună cu Transnistria, adică o Moldovă unificată ar trebui să ajungă în UE?

Dirk Schuebel:
„Nu aş vrea să speculez asupra acestei chestiuni. Evident că este mai bine să fie rezolvat conflictul transnistrean şi aderarea să aibă loc în comun, însă în acest sens nu există o precondiţie. După cum aţi văzut, am negociat Acordul de Asociere chiar dacă nu există o rezolvare a diferendului transnistrean.”

Europa Liberă: Şi pentru că este în interesul poporului moldovean ca orientarea europeană să fie păstrată, dar Moscova nu vede cu ochi buni aceasta europenizare a R. Moldova. De ce Kremlinul s-ar impotrivi unei integrări euro-atlantice a Moldovei?

Dirk Schuebel:
„Este evident că Republica Moldova ca şi fostă ţară sovietică este văzută la Moscova ca un stat apropiat, prin urmare anumite interese nu sunt lipsite de logică. Depide de cetăţenii moldoveni spre ce se vor îndrepta, spre Uniunea Europeană sau vor înclina spre proiectul Uniunii Euroasiatice. Oricum, eu nu am impresia că Moscova este împotriva parcursului european al Republicii Moldova, însă relaţiile economice între ţări trebuie menţinute, aşa cum a fost şi în trecut.”

Europa Liberă: Să vorbim şi despre relaţia moldo-română, despre ceea ce ar apropia Republica Moldova de România sau despre ce le desparte...

Dirk Schuebel:
„Eu cred că Moldova şi România sunt destul de apropiate datorită istoriei şi limbii comune. Nu îmi imaginez cum se pot depărta două ţări cetăţenii cărora vorbesc aceeaşi limbă. Neînţelegeri au existat întotdeauna, chiar şi în familii. Recent, am văzut că preşedintele Traian Băsescu a vizitat ţara Dvs, urmează să vină şi Dl Victor Ponta pentru a inaugura gazoductul Iaşi-Ungheni, un proiect energetic foarte important atât pentru Republica Moldova, cât şi pentru România şi Uniunea Europeană, prin urmare cred că relaţiile între Moldova şi România sunt într-o formă foarte bună.”

Europa Liberă: Nu cunoşteaţi limba română când aţi venit în Republica Moldova şi totuşi aţi depus efort ca să o însuşiţi. Aţi discutat fie în engleza, fie în rusă. Denumirea limbii rămâne a fi un măr al discordiei în societatea moldavă. Cum poate fi depăşită şi această problemă?

Dirk Schuebel:
„Subiectul limbii este, poate, cel mai controversat în ţara Dvs. Am învăţat limba română însă, recunosc, nu o vorbesc atât de bine cum mi-aş fi dorit. Sincer, prefer să nu mă dau cu părerea despre cum ar trebui să se numească limba pe care o vorbiţi, cred că este dreptul cetăţenilor Republicii Moldova să decidă acest lucru. De fapt, nu ştiu dacă denumirea limbii este cea mai importantă problemă acum. Sunt chestiuni politice şi economice care aşteaptă să fie rezolvate. Poate nu ar trebui să vă grăbiţi să rezolvaţi o chestiune care, în timp, s-ar putea rezolva de la sine.”

Europa Liberă: Dle Schuebel, subscrieţi şi Dvs ca şi alţi occidentali că imaginea Moldovei o fac vinurile gustoase şi fetele frumoase?

Dirk Schuebel:
„Moldova, desigur, are foarte multe de arătat, oferit şi nu mă refer doar la doamne frumoase şi vinul gustos. Însă pot să le confirm pe ambele. De fapt, eu obişnuiesc să spun că Republica Moldova are de toate, în afară de gaz şi petrol. Aceste „neajunsuri” reprezintă o asemănare cu alte ţări europene. De aceea trebuie să colaborăm pentru a le acoperi. Oricum, aveţi locuri foarte frumoase, cu un sol foarte fertil, dacă nu chiar cel mai bun cernoziom în Europa. Aveţi oameni foarte muncitori, deci toate ingredientele necesare. A rămas să faceţi rost doar de reţeta necesară pentru ca amestecând cu grijă aceste îngrediente să puteţi obţine un rezultat, un produs pe măsură.”

Europa Liberă: Dle Schuebel, ce ne puteţi spune referitor la riscul iniţierii reformelor de către Guvernul Leancă?

Dirk Schuebel:
„Nu cred că există un risc privind iniţierea reformelor, cred că mai degrabă există nevoia demarării reformelor şi continuării celor începute. Fără aceste reforme situaţia din Moldova nu se va îmbunătăţi. E nevoie de reforme serioase în special în sistemul judiciar şi altele. Multe instituţii nu sunt foarte bine organizate şi au nevoie de reformare, de exemplu Ministerul Educaţiei, Ministerul Economiei. Sunt multe instituţii care pot fi mai eficiente. Reformele au început însă se cere continuarea lor într-un mod serios.”

Europa Liberă: De ce în lupta cu corupţia instituţiile statului rămân impotente?

Dirk Schuebel:
„Lupta cu corupţia va fi de succes atunci când toate părţile implicate vor dori să combată acest flagel. Nu este de ajuns doar dorinţa unei singure părţi. Vă voi oferi un exemplu: dl Dorin Recean, Ministrul Afacerilor Interne, a identificat cu ajutorul subalternilor săi o serie de criminali care au ajuns la puşcărie. Mai târziu însă am auzit că o parte din ei au mers în instanţă, iar judecătorul a decis să-i elibereze. Însă, din câte înţeleg, au existat dovezi serioase că acei domni nu erau lipsiţi de vinovăţie. Deci, acest exemplu demonstrează cât de necesară este reforma din justiţie, or judecătorii trebuie să se supună legii şi nu favorurilor pe care, potenţial, le pot primi.”

Europa Liberă: Uniunea Europeană a acordat atâţia bani şi mai acordă asistenţă pentru ca acest flagel să fie dezrădăcinat. Rezultatele întârzie... Aveţi o explicaţie?

Dirk Schuebel:
„Suportul nostru bugetar pentru reforma justiţiei abia urmează să fie transferat; prin urmare nu au fost oferiţi prea mulţi bani. Evident că în următorii trei ani vom fi cu ochii pe reformă, astfel încât să ştim ce se întâmplă cu fondurile pe care le oferim şi dacă vor fi vizibile în scurt timp rezultate concrete.”

Europa Liberă: Dle Ambasador, exodul moldovenilor are dezavantaje sau despre migraţie putem vorbi şi în termeni pozitivi?

Dirk Schuebel:
„Cred că are şi anumite avantaje pentru că cei care au fost în afara ţării au învăţat să muncească diferit, au lucrat în Italia sau alte ţări europene, prin urmare au avut de învăţat multe, se întorc cu idei noi, poate au şi bani puşi de o parte.

Vă voi oferi un scurt exemplu, săptămâna trecută am participat cu premierul Leancă la deschiderea unui incubator de afaceri în raionul Sângerei. Acolo am întâlnit un cuplu trecut de prima tinereţe, care au locuit peste 20 de ani în Portugalia. Prin intermediul programului „PARE 1+1” au decis să se reîntoarcă în Republica Moldova şi să pună pe picioare o mini fabrică de producere şi comercializare a lumânărilor. Este doar un exemplu, însă mulţi alţi cetăţeni obţin în afara ţării cunoştinţe noi pe care, venind acasă, le pot realiza.”

Europa Liberă: Cum vede ambasadorul Dirk Schuebel democraţia în R. Moldova?

Dirk Schuebel:
„Eu cred că Moldova nu mai este ţara pe care am găsit-o atunci când am venit aici pentru prima dată. Astăzi
Democraţia presupune funcţionarea legii, democraţia nu se supune mitei care poate oferi dreptate doar uneia dintre părţi...
aici există mai multă democraţie decât în 2009. Putem spune că există libertatea cuvântului, fiecare poate spune şi scrie ce vrea, uneori chiar şi neadevăruri. Însă nu era aşa în 2009.

Societatea este mai deschisă. Desigur, sunt multe de făcut. Democraţia presupune funcţionarea legii, democraţia nu se supune mitei care poate oferi dreptate doar uneia dintre părţi.”

Europa Liberă: Ce rol joacă Biserica în societatea moldavă?

Dirk Schuebel:
„Biserica Ortodoxă evident că joacă un rol important într-o ţară conservativă din punct de vedere relogios cum este Republica Moldova. Este un lucru bun, atâta timp cât Biserica nu se implică în politică. Eu cred că datoria Bisericii este să aibă un rol pozitiv, benefic şi stabilizator în viaţa oamenilor.”

Europa Liberă: Dar politica şi Biserica sunt mână în mână?

Dirk Schuebel:
Biserica nu trebuie să se implice în politică...
. Această regulă a fost respectată de clerici, însă nu de toţi, din câte am observat în ultimii patru ani.”

Europa Liberă: Dumneavoastră aţi fost foarte des şi la Comrat, în Unitatea Teritorial Administrativă Găgăuz-Yeri. Se integrează etnicii găgăuzi în societatea moldavă sau mai sunt probleme?

Dirk Schuebel:
„Eu cred că Legea din 1994 oferă autonomie deplină regiunii. Găgăuzia are destule drepturi, iar başkanul local reprezintă regiunea în Guvern şi la fiecare şedinţă a Executivului poate interveni. Eu cred că Găgăuz-Yeri are tot ce-i trebuie pentru a guverna autonom, rămânând în acelaşi timp parte a Republicii Moldova. Nu văd niciun motiv ca situaţia să se schimbe, mai ales că a funcţionat destul de bine în ultimii aproape 20 de ani.”

Europa Liberă: Ce viitor poate avea Republica Moldova în următorii zece ani?

Dirk Schuebel:
„Cred că Moldova are toate şansele să devină o ţară prosperă. Aveţi toate ingredientele necesare, ţine de
Moldova are toate şansele să devină o ţară prosperă...
capacitatea politicienilor de a le utiliza din plin şi de a se gândi la interesul cetăţenilor, nu doar la cel al partidului sau la cele personale.

Există şanse şi cred că atunci când vom realiza prevederile Acordului de Asociere rezultatele concrete nu se vor lăsa aşteptate, mai ales dacă reformele se vor efectua în baza înţelegerilor pe care le avem.”

Europa Liberă: În două săptămâni plecaţi din Republica Moldova. O să vă fie dor de această ţară?

Dirk Schuebel:
„Desigur, îmi va fi trist să părăsesc această frumoasă ţară, cu oameni foarte prietenoşi şi ospitalieri care mi-au oferit o şedere călduroasă şi alături de care m-am simţit bine, atât eu cât şi familia mea. ”

Europa Liberă: Şi... mesajul Dvs pentru cei care ascultă Europa Liberă?

Dirk Schuebel:
„Mesajul meu e: rămâneţi optimişti chiar dacă, din păcate, miracolele nu se întâmplă peste noapte. Dacă credeţi în ele şi munciţi din greu pentru ca acestea să devină realitate – aşa va fi. Sunt foarte sigur că în zece ani Republica Moldova va deveni o ţară mai prielnică şi va oferi un trai mai bună cetăţenilor decât acum.”

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG