Linkuri accesibilitate

Unirea cea inevitabilă, imposibilă sau periculoasă (Jurnal de Chișinău)


„Relansarea economică de la începutul acestui an este lipsită de o bază solidă” (Timpul).Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin, reprezentantul special pentru regiunea transnistreană, a venit cu propunerea ca o Şcoală militară „Suvorov” să fie deschisă în stânga Nistrului, transmite agenţia de presă de la Moscova „Novîi Reghion”. Necesitatea de a deschide o filială a şcolii militare în regiune este argumentată de Rogozin prin faptul că în stânga Nistrului locuiesc 170 de mii de cetăţeni ruşi şi ei trebuiesc educaţi în spirit patriotic. În şcolile militare ruseşti de tip „Suvorov” sunt educaţi doar băieţi, care sunt pregătiţi pentru a putea fi admişi în instituţiile militare de studii superioare. Astfel de şcoli mai există în Belarus şi Ucraina.

Editorialistul Nicolae Negru de la „Jurnal de Chişinău” abordează în comentariul său de vineri subiectul unei posibil reunificări între Republica Moldova şi România. Autorul observă că se pomeneşte tot mai des în ultima vreme despre unire, şi nu numai la Chişinău sau la Bucureşti, ci şi la Moscova, şi la Kiev, se discută scenarii, se calculează costuri, se analizează datele problemei. Unii folosesc unirea ca pe o sperietoare, alţii apelează la ea ca la o soluţie, o invocă în dispute, în proiecte (geo)politice, în descrieri futurologice. Unii o consideră inevitabilă (printre care mă număr şi eu), alţii o declară imposibilă sau periculoasă, conchide autorul.

Reporterii de la „Timpul” fac trimitere la o cercetare realizată de Centrul Analitic Independent „Expert Grup” în care se arată că deşi economia moldovenească înregistrează o redresare minoră anul curent, în 2014 aceasta urmează să crească mult mai lent, menținându-se sub nivelul său potențial. Cauzele, susțin experții, sunt legate, preponderent, de un sistem judiciar ineficient, mediu de afaceri neprietenos, dar și persistența intereselor obscure în diverse sectoare. „Relansarea economică de la începutul acestui an este lipsită de o bază solidă, deoarece este determinată în principal de consumul gospodăriilor, alimentat de banii trimiși acasă și nu a economiei reale”, susţine economistul Alexandru Fală.

Ziarul Naţional” citează un recent audit al Curţii de Conturi care a descoperit că mecanismul elaborat pentru asigurarea cu locuință a deputaților din provincie lasă loc de ilegalități. Auditul a constatat un caz în care deputatul, deși dispunea de spațiu locativ în mun. Chișinău, a beneficiat neregulamentar de indemnizația pentru chirie în valoare de 20,3 mii de lei. Secretarul general al Parlamentului, Ala Popescu, a refuzat să spună cine este deputatul care a primit indemnizația chiar dacă are un apartament în mun. Chișinău, dar a dat asigurări că acesta urmează să restituie banii care i-au fost acordați.

Mariana Raţă de la „Ziarul Naţional” observă că la mai bine de patru ani de la incendierea originalelor Declarației de Independență și a Constituției R. Moldova în timpul protestelor violente din 7 aprilie 2009, ancheta procurorilor bate pasul pe loc. După o perioadă de maxim zel, în care au audiat sute de persoane, au scris sute de foi, procurorii s-au dat bătuți și au decis comasarea dosarului cu privire la distrugerea acestor două documente importante pentru stat cu dosarul privind dezordinile în masă din 6-7 aprilie 2009.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG