Linkuri accesibilitate

Barack Obama: „Statele Unite condamnă în termeni categorici acțiunile întreprinse de guvernul interimar și forțele de securitate”.In Egipt, numarul mortilor si ranitilor, in confruntarea armata-Fratia Musulmana continua sa creasca. Cum raspunde Washingtonul la aceasta situatie? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Presedintele Barack Obama a anuntat ca Statele Unite au anulat exercitii militare comune cu armata egipteana si a lasat sa se inteleaga ca si alte masuri ar putea fi luate pentru a pune capat violentelor din Egipt. „Am cerut echipei de securitate nationala sa evalueze actiunile intreprinse de guvernul interimar al Egiptului si alte masuri ar putea fi luate, in raporturile Statelor Unite cu acea tara” - a spus presedintele Obama.

Seful executivului american continua insa sa nu denumeasca lovitura de stat, inlaturarea regimului presedintelui Morsi, ceea ce-daca ar face-o-ar antrena automat sistarea ajutorului militar si umanitar pentru Egipt. „Statele Unite condamna in termeni categorici actiunile intreprinse de guvernul interimar si fortele de securitate” - a spus Obama referindu-se la maniera in care armata egipteana reprima miscarile de protest care cer revenirea la putere a presedintelui Morsi. Seful executivului american a adaugat „Deplingem violenta impotriva civililor”.

Barack Obama a evitat sa ia partea cuiva in conflictul egiptean, ceea ce a fost pozitia administratiei de la inceputul conflictului. „Vrem ca Egiptul sa aiba succes” - a spus el, adaugind „Vrem un Egipt in pace, democratic si prosper. Acesta este interesul nostru. America nu poate stabili viitorul Egiptului, egiptenii trebuie sa o faca”. Presedintele s-a situat de partea populatiei, aratind ca egiptenii obisnuiti merita mai mult decit ceea ce vad in ultimele zile.

Exercitii militare comune urmau sa se bucure de participarea a mii de militari americani din forte terestre si aeriene. Statele Unite se afla intr-o situatie delicata in contextul crizei egiptene. In timpul regimului Morsi, Washingtonul a parut sa-l sprijine pe presedinte si varianta islamista moderata pe care acesta o reprezenta, atragindu-i insa atentia asupra unor abuzuri, care in cele din urma au cauzat inlaturarea sa de la putere.

De la schimbarea de regim din Egipt, administratia a facut un gest de sprijin implicit pentru noua conducere, atunci cind a refuzat sa vorbeasca despre un puci, dar in speranta ca noii lideri vor crea un sistem tolerant si deschis tuturor factiunilor. Acum insa, cind peste 600 de persoane si-au pierdut viata in ultimeele doua zile, nici aceasta abordare nu mai da rezultate.
XS
SM
MD
LG