Linkuri accesibilitate

„Oferta de mobilă din R. Moldova nu este tocmai ceea ce cere consumatorul...”


Opinii cu ocazia inaugurării la Chișinău a unui Centru comercial cu sprijin american.



La Chișinău a fost inaugurat astăzi în prezența reprezentanților guvernului, cu sprijin din partea Statelor Unite, un centru comercial în care își pun mari speranțe producătorii de mobilă, un domeniu care, ca și altele, a trecut prin vremuri grele după schimbarea de regim din urmă cu două decenii.

Ramură producerii de mobilă din Republica Moldova întrunește peste o mie de companii. Dintre acestea, pe linia de plutire se mențin în jur de o sută. Mai mult de jumătate din producţia de mobilă de pe piaţa autohtonă este asigurată de 18 companii, spune Vitalie Moraru, directorul Uniunii producătorilor de mobilă.

În ultimii doi ani producţia de mobilă a sporit, dar pentru a se menţine pe piaţă, producătorii se văd siliți să-şi adapteze mereu oferta la dorințele consumatorilor, spune Vitalie Moraru: „Ramura aş numi-o destul de dinamică şi activă. Nu aş spune că oferta de mobilă din R. Moldova este tocmai ceea ce cere consumatorul de fapt, dar se simte o tendinţă pozitivă. Producătorii de mobilă tot mai mult atrag atenţia la design, la calitate, la utilitate. Acest centru de mobilă va avea beneficii, se va începe o concurenţă foarte normală, ceea ce va duce la îmbunătăţirea asortimentului şi la micşorarea preţului.”

Aproape jumătate din volumul vânzărilor de mobilă revine loturilor de import, subliniază preşedintele unii producătorilor de mobilă. În aceste condiții companiile locale se pot revanșa doar sporind calitatea și acceptând tot mai frecvent comenzi individuale: „Fenomenul nu este foarte bun pentru noi şi dă dovadă de faptul că producătorii nu cunosc chiar până la urmă, până la ultimele detalii, gustul cumpărătorului, dar oricum este o soluţie temporară. În timp, consider eu, se va minimiza şi va rămâne ca un fenomen mai puţin răspândit, ca şi în ţările dezvoltate. Există şi acolo producerea mobilierului la comandă, însă este vorba mai mult de segmentul Premium.”

Alexandru Cernacov din Chişinău face mobilă la comandă. L-am întrebat de ce comenzile individuale devin tot mai populare, chiar dacă sunt mai scumpe? „Fiecare vrea ceva diferit, nu vor ceva standard. Doresc la comandă, adică să fie culoare pe care şi-au imaginat-o, mânerul. Oricum iese mai scump dar asta este ceea ce îşi doresc.”

De curând, mai mulţi producători de mobilă au cerut sprijinul autorităţilor. Ei îşi doresc, mai ales, îmbunătăţirea cadrului legal în domeniul fiscal şi vamal. Astfel, în discuţie a fost pus proiectul care se referă la majorarea unei taxe de import. Lilia Borea, vice-director al unei companii de producere a mobilei, spune că cei de la Ministerul Economiei s-au oferit să finanţeze producătorii care îşi doresc să participe la acţiuni de promovare în afara ţării.

Totodată producătorii regretă lipsa unor şcoli specializate care să pregătească meşteri în prelucrarea lemnului, a mai spus Lilia Borea: „Ce a fost s-a mai distrus cred, înainte mai era o şcoală şi ne mai trimiteau din când în când pe cineva la practică şi ne mai alegeam câte unul. Dar să vă zic, e slabă pregătirea, e foarte puţină. Merită să avem un sprijin anume în educaţia şi pregătirea specialiştilor în domeniul de producere.”

După ce criterii aleg moldovenii mobila şi ce îi interesează în primul rând, am întrebat-o pe managera de vânzări al unui magazin de mobilă din capitală: „Desigur se uită după preţul şi calitatea mobilei, pe unii îi aranjează, pe alţii nu.”

Europa Liberă: Dar se interesează cumpărătorii dacă mobila este produsă aici în Republica Moldova sau este importată?

„Foarte mult se interesează şi mulţi acceptă mobila care este produsă aici în ţară. La preţuri puţin diferă dar calitatea mobilei aduse lasă mult de dorit. Avem designeri, avem constructori, vin cu cerinţele lor, cu modelele lor, venim noi cu unele propuneri.”

Europa Liberă: Dar se cumpără mobila?

„Este cerere, nu pot să spun că sunt rânduri cum erau cândva, dar se vinde”.

Ultimul studiu care reflectă situaţia industriei de mobilă din Moldova a fost făcut acum doi ani de experţii USAID. Aceştia au remarcat că piaţa autohtonă de mobilă de dezvoltă mai greu decât cele din regiunile apropiate, mai ales pentru că producătorii moldoveni sunt puşi în condiţii inegale cu importatorii, deoarece lucrează cu utilaje dar și cu materie primă de import, suportând taxe enorme pe fiecare din segmentele afacerii.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG