Linkuri accesibilitate

Guvernul și promovarea siguranței rutiere


Imagine de la ședința guvernului la Chișinău
Imagine de la ședința guvernului la Chișinău

Accidentele de circulație abundă, iar experții susțin că autoritățile abordează prea simplist problema securității traficului.



După un nou accident rutier tragic petrecut săptămâna aceasta, guvernul R. Moldova a discutat astăzi la o ședință specială măsuri pentru o mai mare siguranță pe drumurile țării.

Patrulare zilnică pe străzi şi razii în baruri şi discoteci pentru prevenirea vânzării de alcool către minori - este ceea la ce se gândesc autorităţile să întreprindă imediat, urmare a accidentului ce a cutremurat opinia publică în ultimele zile.

Expertul în siguranţa circulaţiei rutiere, Ilie Bricicaru, critică însă aceste măsuri, ca fiind ineficiente, şi spune că situaţia de pe şosele este atât de gravă încât este necesară o abordare mult mai elaborată şi mai complexă: „Pentru că totul se face greşit. A fost adoptată în 2010 o strategie de siguranţă rutieră care a fost uitată acum şi nimeni nu-şi aminteşte de ea. Este chiar un document făcut bine, care prevedea instituirea unei agenţii directoare, care să se ocupe nu de dirijarea rutieră, precum li s-a părut unor miniştri şi s-au speriat, ci de studii şi analize de siguranţă rutieră, ca pe urmă să dea soluţii. Ceea ce nu se întâmplă la noi. Sunt iarăşi nişte măsuri populiste care până la urmă toate ministere convocate vor face câte un raport şi iar se va termina tot până la un nou accident.”

Ultima dată problema siguranţei rutiere fusese pusă tranşant cu aproape un an în urmă, când un microbuz a fost lovit de tren pe o trecere la nivel cu calea ferată, accidentul soldându-se cu cinci morţi şi patru răniţi. De atunci însă puţine îmbunătăţiri s-au produs, iar explicaţia experţilor este că din cauza unei abordări simpliste a problemei.

Premierul Iurie Leancă la ședința guvernului
Premierul Iurie Leancă la ședința guvernului
Un sistem automatizat de supraveghere video care a dat rezultate în alte state şi despre care se vorbeşte de mai multă vreme la Chişinău autorităţile nu sunt deocamdată pregătite să pună în funcţiune, iar ministrul de la interne, Dorin Recean, spune că de vină ar fi inclusiv criza politică de la început de an care a întârziat venirea banilor de la finanţatori. Este vorba despre 4,7 milioane de dolari pe care guvernul chinez s-a oferit să le doneze Moldovei, sub formă de camere de luat vederi şi alte utilaje necesare.

Iată cum descrie ministrul Recean perspectivele viitorului proiect: „Vor fi monitorizate 41 de intersecţii din Chişinău. Fibra optică deja este instalată către aceste intersecţii. Absolut tot echipamentul de monitorizare este deja la Chişinău. Sala este pregătită. Urmează până la sfârşitul anului să avem toate 41 de intersecţii funcţionale. Primele le dăm în funcţiune deja în luna septembrie.”

Oricum, dacă va ajunge funcţional, sistemul va deservi doar capitala. Guvernul va căuta totuşi soluţii financiare pentru o extindere a acestuia şi în alte localităţi.

Poate însă simpla filmare a şoselelor să prevină accidente de genul celui de acum două nopţi? Expertul Ilie Bricicaru se declară sceptic şi spune că, pe lângă supraveghere video, ar mai fi necesare nişte acţiuni, mult mai hotărâte: „Camerele se instalează numai pentru a fixa încălcările. Ca să vizualizezi tot ce se întâmplă pe un sector de drum este mai complicat. Pur şi simplu, orice măsură de siguranţă rutieră trebuie foarte bine calculată. Dacă, de exemplu, nu erau copaci pe porţiunea ceea de drum, copii aceştia zburau de pe traseu şi nu se întâmpla poate nimic. Atunci când se proiectează un drum, când se face o reabilitate de drum, toate aceste chestiuni trebuie gândite.”

În realitate, însă, afirmă Ilie Bricicaru, măsurile de siguranţă a traficului sunt neglijate chiar şi acum, când mai multe proiecte de reabilitare stradală sunt în plină derulare în toată Moldova. 10% din costul acestor proiecte ar trebui să fie destinate securizării drumurilor, dar de obicei aceste normative general acceptate la nivel mondial nu se respectă în Moldova, mai spune expertul.

Dacă criticile experţilor se îndreaptă asupra felului cum au reacţionat autorităţile centrale la ultimul accident, internauţii îl taxează în aceste zile dur pe reţelele de socializare pe primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă. Acesta a anunţat că primăria va dona câte 10 mii de lei familiilor celor decedaţi, gest în care mulţi au văzut o acţiune de PR, discriminatorie în raport cu victimele unor alte nenorociri.

„Statul şi primăria oferă ajutoare familiilor în funcţie de „rezonanţa” accidentului: dacă ai avut „norocul” să mori într-un accident de răsunet, familia primeşte ajutor, iar dacă ţi-ai pierdut viaţa într-un accident „minor”, familia nu este ajutata in niciun fel?”, se întreba, bunăoară un internaut. ”Mai bine cheltuiau aceşti bani pe o campanie agresiva anti-alcool pentru şoferi”, crede altul.

Despre iniţierea unor campanii pentru promovarea siguranţei rutiere a vorbit, altminteri, astăzi şi premierul Leancă, care a chemat şi presă să se alăture autorităţilor în acest demers.
Previous Next

XS
SM
MD
LG