Linkuri accesibilitate

Cum se pregătește guvernul Leancă de primirea patriarhului Kiril


Patriarhul Kiril, la Lavra Pecerska din Kiev, în cadrul manifestaţiilor consacrate celor 1025 de ani de la creştinarea Rusiei Kievene, 28 iulie 2013
Patriarhul Kiril, la Lavra Pecerska din Kiev, în cadrul manifestaţiilor consacrate celor 1025 de ani de la creştinarea Rusiei Kievene, 28 iulie 2013

Gestul premierului a produs dezamăgire printre observatorii de la Chişinău şi pentru că Patriarhul rus a răspuns fără ezitare unei invitaţii a liderului regiunii separatiste transnistrene.


Decizia premierului Iurie Leancă de a înființa un comitet organizatoric pentru pregătirea vizitei patriarhului rus Kiril la începutul lunii septembrie a provocat mai multe critici la Chișinău, între altele pentru că ar reprezenta o încălcare a separației între biserică și stat. Relatează Liliana Barbăroșie:

Cunoscutul editorialist de la Chişinău, Nicolae Negru, a criticat astăzi în termeni duri decizia premierului Leancă de a înfiinţa un comitet guvernamental responsabil cu organizarea acestei vizite. În viziunea sa, Iurie Leancă îi umileşte astfel pe toţi acei care cred că evenimentele de la 1812, pe care vine Patriarhul să le consemneze la Chişinău, au jucat un rol nefast în istoria Moldovei întrucât au însemnat de fapt ocupaţia Basarabiei. La fel, premierul încalcă principiile separaţiei între biserică şi stat, mai crede analistul, şi se implică într-o acţiune de natură geopolitică rusă contrară aspiraţiilor europene ale guvernului moldovean:

„La noi conform constituţiei biserica este separată de stat, cultele religioase sunt separate de stat. Prin urmare ce treabă are guvernul cu vizita Patriarhului. Lasă să se ocupe Mitropolia şi Mitropolitul Vladimir cu această vizită. Pe urmă, care este semnificaţia vizitei – Patriarhul vine să sărbătorească 200 de ani de la sfâşierea Moldovei, de la ocuparea ei de către imperiul rus. E pur şi simplu stupefiant că un guvern al Republicii Moldova independente face acest gest de plecăciune în faţa stăpânului. Probabil e vorba de o anumită dependenţă a guvernului nostru, a guvernului Leancă personal, despre care noi nu ştim. Aş înţelege dacă ar veni premierul Rusiei, dar asta nu înţeleg. E treaba mitropolitului şi a enoriaşilor.”

Purtătoarea de cuvânt a prim-ministrului, Liliana Viţu, a comunicat pentru postul nostru de radio că implicarea guvernului în această acţiune vizează strictamente obiective logistice:

„Patriarhul se va întâlni cu persoane la vârf de la Chişinău – este o vizită care implică multe aranjamente şi elemente ce trebuie coordonate, iar comitetul organizatoric tocmai de aceste elemente logistice şi de securitate se va preocupa.”

Gestul premierului a produs dezamăgire printre observatorii de la Chişinău şi pentru că, aşa cum se ştie, Patriarhul rus a răspuns fără ezitare unei invitaţii a liderului regiunii separatiste transnistrene, Evghenii Şevciuk, de a efectua o vizită în eparhiile de peste Nistru, contrar sugestiilor de a-l întâlni pe episcopul Savva la Chişinău. Autorităţile ar fi trebuit, în opinia mai multor analiști, măcar şi pentru asta să fie mai rezervate faţă de vizita Patriarhului.

Iată cum a comentat valenţele vizitei Patriarhului şi reacţiile critice ce însoţesc pregătirile acesteia cercetătorul de la IDIS Viitorul, Eduard Ţugui, autorul unor studii despre implicarea bisericii ruse în proiectele geopolitice ale Kremlinului:

„La noi de 20 de ani se confundă statutul Papei de la Roma cu cel al Patriarhului Moscovei şi Întregii Rusii. În cazul Papei, el este şi şef de stat şi trebuie să fie întâlnit şi cu onoruri de stat, pe când în cazul nostru este vorba doar despre capul unei biserici. Această imitaţie este motivată însă de dorinţa autorităţilor noastre de a fi pe placul autorităţilor ecleziastice din Federaţia Rusă care au o mare influenţă în societate. La fel, asta ar urma să spele cumva din păcatele guvernului care a fost ameninţat de această biserică că va fi exclus din biserică,” crede cercetătorul.

Eduard Ţugui mai spune că nu trebuie trecut cu vederea şi contextul geopolitic mai larg al evenimentului:

„Este şi o coincidenţă la mijloc. Se fac 200 de ani de la instituirea jurisdicţiei canonice a bisericii ortodoxe ruse în teritoriul dintre Prut şi Nistru. Şi atunci această coincidenţă aniversară sigur că nu putea fi ratată de biserica rusă de a ne reaminti vechile tradiţii, relaţii culturale şi religioase pe care le avem. Este o posibilitate care nu poate fi ratată de biserica ortodoxă rusă de a convinge societatea moldovenească, în special cea transnistreană, că locul Republicii Moldova nu este în Uniunea Europeană, dar este alături sau în cadrul spiritualităţii dominate de Federaţia Rusă,” ne-a spus Eduard Ţugui.

Pe 9 mai, critici similare celor adresate premierului Leancă au fost formulate şi la adresa primarului de Chişinău, Dorin Chirtoacă, care a autorizat un eveniment artistic de anvergură în centrul capitalei moldoveneşti cu cântece patriotice ruse închinate victoriei sovieticilor în Al Doilea Război Mondial.
Previous Next

XS
SM
MD
LG