Linkuri accesibilitate

China și construcțiile ilegale de locuințe


Proprietarul vilei a fost identificat ca șeful unei afaceri cu medicină tradițională chineză.



Un medic chinez și-a construit timp de șase an propriul vârf de munte și propria vilă pe acoperișul unui bloc din Beijing, devenind laureatul neoficial al premiului pentru cea mai scandaloasă construcție ilegală din China. După ce ieri presa chineză și internațională au circulat pe larg imaginile bizarei construcții, autoritățile i-au dat proprietarului răgaz de două săptămâni s-o demoleze.

Associated Press scrie că ciudatul complex de camere, stânci, copaci și tufișuri cocoțat pe blocul cu 26 de etaje arată ca ceva înfipt într-o stâncă de pe malul mării și a devenit simbolul disprețului față de lege al bogătașilor chinezi, ca și al practicii larg-răspândite a construcțiilor neautorizate.

Vecinii nemulțumiți spun că s-au plâns ani de zile că locuința neautorizată cu aproximativ 80 de metri pătrați, împodobită cu stânci și vegetație, face rău structurii de rezistență și țevăriei blocului, dar autoritățile n-au intervenit. Vecinii s-au plâns de asemenea că pe acoperișul lor au loc petreceri zgomotoase.

Un locatar de la etajul 25 a spus reporterului AP că proprietarii mansardei – dacă se poate numi așa – renovează de ani de zile, și o fac aproape numai noaptea. Toate încercările de a sta de vorbă rațional, a mai spus vecinul, s-au izbit de aroganța proprietarului mansardei, care a spus că nu se teme de nimeni.
Astăzi un oficial de la direcția urbanistică a cartierului, Dai Jun, a spus că autoritățile vor demola mansarda cu două nivele în 15 zile dacă proprietarul n-o demolează singur sau nu prezintă dovezi că a construit-o legal. Dai a spus că până acum instituția lui nu a primit asemenea dovezi.

Proprietarul vilei a fost identificat ca șeful unei afaceri cu medicină tradițională chineză, fost membru al unei structuri de consiliere politică aflată cu birourile la etajul 26 al blocului. Contactat de ziarul de limbă engleză „Beijing Times”, proprietarul a spus că se va supune dispozițiilor autorităților, dar a respins eticheta de „vilă” atribuită proprietății sale, spunând că este o simplă „grădină ornamentală”.

AP scrie că incidentul are o rezonanță specială printre chinezii de rând, care asistă mereu la spectacolul impunității bogaților. Pe străzile Chinei mașinile de lux fără plăcuțe de înmatriculare sunt un spectacol obișnuit, iar locuințele scumpe de la marginea marilor orașe sunt construite adesea pe terenuri luate de la fermieri în schimbul unor compensații mizere.

Liderul chinez Xi Jinping a promis să ia măsuri împotriva corupției în rândul oficialilor, iar primăria Beijingului a lansat la începutul anului o campanie împotriva construcțiilor ilegale, deocamdată fără rezultate notabile.

Dar, pe de altă parte, cererea de proprietăți imobiliare rămâne ridicată, iar mansarda cu stânci a doctorului din Beijing nu este nici pe departe o excepție. Un „developer” din orașul Hengyang a avut probleme recente după ce a construit fără autorizație 25 de vile deasupra unui centru comercial. În cele din urmă a primit dreptul de a nu le demola atâta vreme cât nu le va vinde.

În China toate terenurile sunt proprietate de stat, iar proprietarii de case primesc doar dreptul de a le închiria pe durată de 70 de ani. Dar regulile sunt confuze, deschizând portițe pentru șmecherii de tot felul. Un oraș din Sichuan a redus tacit anul acesta durata chiriei de la 70 la 40 de ani. Ca răspuns la criticile cetățenilor, primăria a postat pe net o declarație în care scria printre altele: „Cine știe dacă veți mai fi pe lume peste 40 de ani? Nu e întotdeauna sănătos să gândești pe
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG