Linkuri accesibilitate

Provocările lansate de liderul partidului extremist Jobbik din Ungaria (România liberă)


„Guvernul Ponta, o teribilă dezamăgire” (ziare.com).Editorialul României libere, semnat astazi de Laurentiu Mihu, discuta provocarile lansate de liderul partidului extremist Jobbik, din Ungaria, cu ocazia unei scoli de vara organizate la sfarsitul saptamanii trecute in Transilvania. Vona Gabor a declarat ca, pentru Jobbik, principalul obiectiv nu este calitatea relaţiei dintre România şi Ungaria, ci starea societăţii şi naţiunii maghiare, care îi include şi pe maghiarii din Transilvania. In aceste conditii, a spus politicianul ungur, dacă apărarea drepturilor maghiarilor din România înseamnă conflict cu România, „Jobbik îşi va asuma această reponsabilitate”.

Laurentiu Mihu explica mai intai in ce fel contextul politic din Ungaria poate fi o explicatie a acestor afirmatii: anul viitor ungurii au alegeri parlamentare, pe o lege electorala schimbata, care prevede un numar mult mai mic de locuri in Parlament. In aceste conditii, batalia politica din tara vecina va fi si mai dura, iar voturile care se pot obtine de la maghiarii din afara granitelor Ungariei devin extrem de importante. Comentatorul României libere se intoarce apoi spre scena politica de la Bucuresti, dominata de politicienii Uniunii Social-Liberale, care il acuzau in urma cu un an pe presedintele Traian Basescu ca vrea sa vanda Ardealul premierului Viktor Orban. Ajunsi la putere, uselistii nu mai sunt nici pe departe atat de preocupati de soarta Ardealului, dovada ca nici macar reactia la declaratiile scandaloase ale lui Vona Gabor nu a fost convingatoare.

In opinia lui Laurentiu Mihu, comunicatul emis de Ministerul Român de Externe a fost „cel mai lamentabil mod” in care putea sa se pronunte. MAE român a cerut inutil guvernului de la Budapesta sa se delimiteze de afirmatiile lui Vona. Raspunsul putea fi presupus: Partidul Jobbik nu face parte din guvern. Ministrul de externe Titus Corlatean poate economisi cateva posturi in ministerul lui, spune Laurentiu Mihu: ale angajatilor care trebuiau sa-l informeze ca Jobbik se afla in opozitie.

A starnit multa valva un articol extrem de violent anti-USL semnat sambata de editorialistul ziarului Jurnalul National, Lucian Avramescu. Vâlva se datoreaza pe de o parte limbajului licentios folosit, dar si schimbarii de pozitie a ziarului. Finantat pana nu demult de patronul trustului Intact, conservatorul Dan Voiculescu, Jurnalul national a fost lasat fara resurse cand Voiculescu s-a certat cu redactorul sef Marius Tuca. Aceasta ar putea fi una dintre explicatiile izbucnirii lui Lucian Avramescu, arata Dan Andronic in Evenimentul zilei.

Pe site-ul ziare.com, la rubrica Opinii, Iulian Dumitrescu scrie insa despre guvernarea USL de pe pozitii asemanatoare. Guvernul Ponta, o teribila dezamagire - este titlul articolului, care insiruie promisiunile neonorate ale actualei puteri. Pe primul loc se afla promisiunea mult repetata in campanie a reducerii taxelor si impozitelor. Acum, numarul lor creste. Dar si promisiunea reducerii evaziunii fiscale si a rentabilizarii, sau privatizarii, companiilor nationale. Aceste gauri negre ale economiei românesti nu fac insa decat sa se adanceasca, arata comentatorul. Cata vreme spaga incasata de conductorii de tren este inca problema nationala, nu este loc de sperante, se arata in acest articol publicat de ziare.com.
XS
SM
MD
LG