Linkuri accesibilitate

Ucraina și Acordul de asociere la UE


Vadim Karasev: „Putin începe să se obișnuiască cu ideea că Ucraina va semna Acordul de asociere la UE și nu va intra în Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan”



Guvernul Ucrainei a publicat ciorna Acordului de asociere la Uniunea Europeană care ar urma să fie semnat în noiembrie, la summitul de la Vilnius al „Parteneriatului estic”. Într-o corespondență de la Kiev, agenția France Presse scrie că pe măsură ce se apropie summitul din capitala lituaniană, devine tot mai limpede că Ucraina se îndreaptă spre apus, îndepărtându-se definitiv de Rusia.

„Trenul s-a pus în mișcare. Șansa ca Ucraina să semneze la Vilnius acordul de asociere la UE este de 90%”, a declarat agenției France Presse, Oleg Ustenko, director al unui institut de studii politice de la Kiev, comentând cei mai recenți pași ai guvernului de la Kiev în direcția integrării europene.

AFP scrie că în calea semnării acordului de asociere la toamnă rămâne un obstacol important, anume soarta fostului premier Iulia Timoșenko, întemnițată de doi ani pentru abuz de putere. Dar analiștii de la Kiev spun că probabilitatea semnării acordului a crescut semnificativ după încheierea fără niciun rezultat a vizitei de luna trecută în Ucraina a președintelui rus Vladimir Putin, venit să atragă vecina de la vest în proiectele sale eurasiatice.

În ceea ce AFP numește „un foc de avertisment” la adresa Kievului, Rusia a interzis importul unei mărci îndrăgite de ciocolată ucraineană, dar nici acest gest simbolic nu a avut prea mare impact în Ucraina, mai ales că nu a fost sprijinit de aliații Moscovei.

„Putin începe să se obișnuiască cu ideea că Ucraina va semna Acordul de asociere la UE și nu va intra în Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan”, a spus Vadim Karasev, șeful Institutului de Strategii Globale de la Kiev.

Acordul de asociere va fi însoțit probabil de un acord de liber schimb Ucraina-UE, iar acesta va îngropa definitiv perspectiva aderării Ucrainei la Uniunea Vamală promovată de ruși. Oficialii europeni au insistat de multe ori în ultimele luni că Ucraina nu poate avea liber schimb și cu estul, și cu vestul, și este datoare să aleagă.

AFP scrie că un atu pentru ambițiile europene ale Ucrainei este faptul că elitele politice sunt în această privință în consens.
„Putin a înțeles că în Ucraina nu există o dispută asupra unei alegeri civilizate. Majoritatea membrilor elitelor, cu excepția comuniștilor, preferă integrarea europeană”, a spus AFP Volodimir Fesenko, directorul centrului de studii politice „Penta”.

Semnarea acordului de asociere este una din puținele teme asupra cărora între Partidul Regiunilor și opoziție nu există discordie, în ciuda eforturilor Moscovei de a o crea.

În recenta lui vizită la Kiev, președintele Vladimir Putin i-a rezervat numai 15 minute omologului său Viktor Ianucovici, dar s-a etalat în mod surprinzător la o conferință organizată de politicianul ucrainean pro-Kremlin Victor Medvedciuc. Medvedciuc, fost șef al administrației președintelui Leonid Kuchma, șeful unei mișcări pro-ruse numită „Opțiunea ucraineană”, este considerat de analiști principalul favorit al Moscovei la alegerile prezidențiale din 2015.

Un institut altfel obscur dominat de Medvedciuc a emis recent un studiu care pretinde că semnarea Acordului de asociere ar fi împotriva legilor ucrainene, o idee repede calificată drept „nonsens” de către guvernul de la Kiev. Acesta a recunoscut că nu toată legislația ucraineană necesară semnării acordului este gata, dar a promis că timpul pierdut va fi recuperat în lunile septembrie și octombrie, dinaintea summitului de la Vilnius.
Într-o declarație de la sfârșitul săptămânii citată de Itar-Tass, Medvedciuc a avertizat, așa cum o mai făcuse de multe ori, că integrarea Ucrainei într-o UE suferindă pe plan economic va reduce creșterea economiei ucrainene, spre deosebire de eventuala intrare în Uniunea Vamală.

Mai mulți analiști intervievați de AFP au spus că singurul obstacol real în calea semnării acordului este cazul Timoșenko. Volodimir Fesenko se așteaptă ca în lunile rămase până la summit autoritățile de la Kiev să accepte în sfârșit trimiterea deținutei la tratament medical în occident. „Dacă nu acceptă asta, acordul nu va fi semnat, iar summitul de la Vilnius va fi un eșec atât pentru Ucraina, cât și pentru Parteneriatul estic”, a avertizat analistul.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG