Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu și R. Moldova (Hotnews)


Cazul Vona Gabor (Gândul).



Ziarul online gandul.info reproduce indemnul adresat de pesedintele Traian Basescu unor moldoveni participanti la programul Universitatea de vara de la Izvorul Muresului: „Cereţi, fraţilor, unirea, şi o veţi avea! Doar cereţi-o! În România nu există niciun partid care să nu vrea unirea, vă asigur".

Site-ul Hotnews prezinta mai in detaliu discursul presedintelui. Este retinuta de pilda observatia „ca exista in populatia Republicii Moldova un filon sanatos care sprijina unirea Republicii Moldova cu România, insa marea majoritate a populatiei nu doreste acum unirea cu România”. In opinia liderului român, solutia de moment ramane integrarea Republicii Moldova in UE. Site-ul trasncrie principalele puncte amintite de Traian Basescu din strategia Romaniei in ceea ce priveste Republica Moldova.

Gandul relateaza, de asemenea, ca Ministerul român al Afacerilor Externe a reactionat ferm impotriva declaratiilor facute la sfarsitul saptamanii de Vona Gabor, liderul Partidului ungar Jobbik, la Tabara Tineretului Maghiar din Ardeal. Partidul Jobbik, de orientare nationalista: „va apăra drepturile şi interesele maghiarilor din Transilvania, asumându-şi responsabilitatea unui conflict cu România”. „Ungaria, a mai spus Vona, are obligaţia de a susţine în faţa Uniunii Europene şi de a sprijini obţinerea autonomiei, revendicată de maghiarii din Transilvania, disputele pe această temă fiind necesar a fi soluţionate cât mai curând”.

Comentatorul de la Gandul, Marian Sultanoiu, observa ca parerile sunt impartite in România: MAE a facut foarte bine ca a dezavuat declaratiile lui Vona, spun unii, iar altii considera ca prea s-a supralicitat „o nostimada secuiasca, pusă în scenă de liderii maghiari”. Ministrul apararii insusi, Marian Dusa, avea aerul ca detecteaza partea comica a acestor iesiri publice ale ungurilor. Marian Sultanoiu nu-i impartaseste relaxarea. El crede ca asemenea pozitii trebuie luate in serios si „contracarate diplomatic cât mai repede posibil”. ”În acest sens, adauga Sultanoiu, rolul preşedintelui României este unul determinant. Aici nu e vorba, în primul rând, de minoritatea maghiară din România; nici de prieteniile pe care le avem sau nu cu lideri europeni importanţi. Aici e vorba de demnitate naţională”.

Ioana Ene comenteaza pe site-ul ziare.com cazul de inalta coruptie in care o judecatoare de la Curtea de Apel Bucuresti este cercetata pentru mita in valoarea de 1 milion de euro. Dosarul este instrumentat de Directia Nationala Anticoruptie, ai carei procurori s-au dovedit foarte curajosi, apeciaza comentatoarea. Se stie ca atunci ”cand ai incasat un milion de euro neimpozabili [...] ai la dispozitie un capital urias pentru a-ti asigura la randul tau imunitatea, pentru a construi o retea de coruptie foarte greu de demolat si foarte eficienta” (am citat-o pe Ioana Ene). Jurnalista se refera la cele spuse recent intr-un interviu de fostul ministru de justitie Catalin Predoiu, primvicepresedinte al Partidului Democrat-Liberal: Este urgent ca „DNA si Consiliul Superior al Magistraturii sa mearga pana la capat, sa curete tot sistemul, macar ca inlocuim 50 la suta din magistrati. In Polonia i-au inlocuit pe toti odata, acum cativa ani!", a spus Predoiu. Problema ramane cine sa faca evaluarile, se intreaba Ioana Ene și isi raspunde: probabil niste polonezi.
XS
SM
MD
LG