Linkuri accesibilitate

„Le spun cetățenilor R. Moldova: Cereți unirea și-o veți avea, dar cereți-o!” ...


... a afirmat președintele României Traian Băsescu la cea de-a 11-a ediție a Universității de vară de la Izvorul Mureșului.Ediția de anul acesta a Universității de vară de la Izvorul Mureșului are ca temă „România și românii de la frontiera Uniunii Europene”.

Înainte de a face acest apel către moldoveni, șeful statului român a lansat un atac dur la adresa Ungariei, după ce sâmbătă, Vona Gabor, liderul partidului extremist de opoziție Jobbik din Ungaria, a afirmat la o tabără de vară a tinerilor maghiari ardeleni orgnizată în Ardeal că formațiunea sa politică va apăra drepturile și interesele maghiarilor din Transilvania, asumându-și chiar responsabilitatea unui conflict cu România.

Băsescu a spus că România și va asuma conducerea punerii la punct a Ungariei, care a devenit un focar de instabilitate în regiune din punct de vedere al politicilor privind minoritățile.

Vorbind despre românii care locuiesc în afara granițelor României, Traian Băsescu a afirmat că primul lucru pe care îl cere acestora este să dea dovadă de solidaritate între ei.

Băsescu a adăugat că Bucureștiul dorește ca statele din jur să îi trateze pe românii de pe teritoriile lor „așa cum îi tratăm noi pe minoritari în România: cu dreptul de a-și păstra limba, cultura, cu dreptul de a fi aleși automat în Parlament.”

Șeful statului român s-a referit apoi la Republica Moldova, spunînd că România a avut o politică extrem de consistentă în a ajuta această țară în drumul ei către Uniunea Europeană:

„Îmi amintesc că la 1 ianuarie 2007, când România a intrat in Uniunea Europeană, acolo nu se vorbea niciodată de Republica Moldova. Au fost mai bine de doi ani de muncă continuă a diplomației române ca în documentele oficiale ale Uniunii Europene sa apară perspectiva europeană a Republicii Moldova.”

Președintele României s-a declarat deranjat apoi că în Ucraina se încearcă o împărțire a românilor în moldoveni și români, și le-a cerut românilor din Ucraina să se declare români și nu moldoveni.

O problemă similară există și în Moldova, a spus Traian Băsescu, afirmînd că atît timp cît în constituția Republicii Moldova se vorbește de moldoveni, e un impediment:

„Eu sper ca autoritățile moldovene sa ia în calcul acest lucru. Eu cred ca de la cetățenii Republicii Moldova trebuie să să vină inițiativa corectării acestei probleme.”

Șeful statului român a abordat apoi controversata idee a unirii Moldovei cu România:

„Marea majoritate a populației nu dorește acum unirea cu România. Le spun cetățenilor Republicii Moldova: Cereți unirea și-o veți avea, dar cereți-o! În România nu exista niciun partid românesc care să nu vrea unirea, dar in Republica Moldova cel mai mare partid, Partidul Comunist, este pentru integrarea Moldovei in Eurasia. România vrea unirea cu Moldova? Da, România o vrea, dar Republica Moldova nu vrea unirea.”

Soluția pentru moment, a adăugat Traian Băsescu, este ca Republica Moldova să intre în Uniunea Eruopeană, unde cetățenii moldoveni nu vor mai fi obligați să plătească 500 de euro pentru o viză.
XS
SM
MD
LG