Linkuri accesibilitate

Barack Obama: Statele Unite își reevaluează relațiile cu Rusia


Președintele american, Barack Obama a anunțat că Statele Unite își reevaluează relațiile cu Rusia din cauza a ceea ce a numit o gândire „înapoiată” a președintelui rus Vladimir Putin.

Vorbind vineri la Washington, Obama a spus că relațiile dintre cele două țări erau mai bune înainte de revenirea acestuia la Kremlin.

„S-au făcut multe lucruri bune, și se vor face în continuare. Dar este de asemenea adevărat că atunci când a revenit la putere președintele Putin, care era prim-ministru când Medvedev era președinte, am văzut mi se pare din partea rusă mai multă retorică antiamericană, care exploata unele stereotipuri vechi despre competiția dintre Statele Unite și Rusia din vremea Războiului Rece. L-am încurajat pe domnul Putin să gândească înainte, adică nu înapoi, în aceste chestiuni, cu rezultatele mixte”.

Obama a numit printre noile divergențele chestiuni ca războiul civil din Siria, drepturile omului, legislația rusă anti-gay. Moscova a mai deranjat Washingtonul prin faptul că i-a acordat azil temporar fostului analist al serviciilor secrete americane, Edward Snowden, căutat pentru dezvăluirea în presă a unor ample programe secrete ale guvernului american de supraveghere a comunicațiilor interne și internaționale pe internet și telefonie mobilă.

După ce rușii i-au dat azil lui Snowden, Casa Albă a anunțat că Barack Obama a suspendat întîlnirea pe care trebuie s-o aibă cu Vladimir Putin luna viitoare la Moscova.
XS
SM
MD
LG