Linkuri accesibilitate

Pasagerul alungat din troleul nou în troleul vechi


Înţeleg foarte bine că şi troleele vechi trebuie valorificate pînă-n pînzele albe. Dar mi se pare bizară situaţia...



Spaţiul în care trăim produce ciudăţenii cu toptanul. Ai senzaţia că nimic nu te mai poate mira, că ai văzut o sumedenie de bizarerii autohtone, dar vine implacabil clipa cînd bolovăneşti din nou ochii. I-am bolovănit şi eu deunăzi, stimaţi ascultători!

Vasăzică, aşteptam troleibuzul pe strada Sarmizegetusa, la o staţie-terminus. Şi văd cum vin la acea staţie, în acelaşi timp, două trolee. Unul vechi-sovietic, nr.1, şi altul nou, nr.1. În faţă era troleul vechi, după el – cel nou. Şi ambele troleibuze îşi deschid larg uşile.

Ei bine, ce credeţi că s-a întîmplat, stimaţi ascultători? Cei mai mulţi dintre pasageri au dat buzna în troleibuzul nou, au ignorat adică troleul vechi din faţă. Am urcat şi eu în troleul nou, fireşte. Şi aproape imediat mi s-au lărgit ochii de uimire...

Şoferul şi taxatoarea troleibuzului nou au început a striga, a-i îndemna pe oameni să iasă din troleul lor şi să urce în grabă mare în troleibuzul hrentuit-vechi. Pesemne, eram alungaţi din troleul nou pentru că cel vechi, din faţă, trebuia şi el să care pasageri.

Mulţi au urcat de nevoie în troleul vechi. Eu am rămas la staţie să aştept un alt troleu nou. Şi a plecat troleibuzul vechi plin cu oameni, iar după el a plecat troleul nou gol-goluţ. Mi s-a părut o scenă demnă de ficţiunile lui Kafka.

Aici însă ar putea cineva să-mi adreseze un reproş, să-mi spună că, probabil, troleul nou trebuia să ajungă în parc atunci, că avea altceva de făcut. Eu unul am mari îndoieli. Troleibuzul care are altceva de făcut, care nu circulă pe rută, nu-şi deschide uşile în staţie ca să intre pasagerii în el.

Eu înţeleg foarte bine că şi troleele vechi trebuie valorificate pînă-n pînzele albe. Dar mi se pare bizară situaţia în care sînt alungat dintr-un troleu nou în unul vechi. Şi de ce taxatoarea şi şoferul nu mi-au explicat că merg în parcul de trolee?

În final, vreau să zic iată ce. Am avut mereu şi am o mare simpatie pentru meseria de taxator şi cea de şofer. Mi-a displăcut însă felul în care eram direcţionaţi de şofer şi de taxatoare spre troleul vechi. Aceştia s-au răstit la pasageri, îi alungau în grabă mare. Chiar nu se putea lămuri calm care e problema?
XS
SM
MD
LG