Linkuri accesibilitate

Chișinăul și războiul ciocolatei (Jurnal de Chișinău)


„Când vom privi TVR necenzurat?” (Adevărul).



În editorialul său de astăzi din Jurnal de Chişinău, Petru Bogatu rămâne fidel temei sale predilecte, cea a relaţiilor moldo-ruse. De data aceasta, văzute prin prisma ciocolatei ucraineşti, în care neobositul Ghennadi Onişcenco – medicul-sanitar şef al Federaţiei Ruse a descoperit, subit, nişte substanţe dăunătoare, motiv pentru care a impus un embargou dulciurilor ucrainene pe piaţa rusă. O tactică verificată de intimidare practicată de Moscova a ţărilor care se ambiţionează să-şi manifeste independenţa faţă de fosta metropolă, scrie Petru Bogatu. „Se ştie cu certitudine că Moscova a îndemnat Bielorusia, Kazahstanul şi Tadjikistanul să retragă din magazinele lor produsele (fabricii ucraineşti de ciocolată) „Roshen”. Iar ca boicotul să fie total, ruşii au exercitat presiuni şi asupra autorităţilor moldovene, forţându-le să renunţe la dulciurile ucrainene. Ei doreau să ne îngenuncheze, făcându-ne complici la o cauză mizerabilă.

A urmat reacţia ministrului agriculturii de la Chişinău, Vasile Bumacov, care a declarant că în urma unor analize făcute în Italia, s-a constatat că ciocolata ucraineană nu conţine substanţe nocive. În acest mod, continua Petru Bogatu „Chişinăul a rezistat, punând umărul astfel la înfrângerea categorică a Moscovei în războiul ciocolatei. Rusia, neîndoios, va aplica şi alte lovituri mişeleşti, dar o bătălie în faţa ei, până una-alta, a fost câştigată. Concluzia esenţială ce trebuie trasă în urma acestui eşec al Kremlinului este că Putin nu este atotputernic, iar şantajul lui are limite.”

Tot din Jurnal de Chişinău aflăm despre ultimele noutăţi din domeniul reformei justiţiei moldoveneşti. O reformă care potrivit ministrului Justiţiei ar costa 124 milioane de dolari, dintre care, 60 milioane vor fi donaţi de către Uniunea Europeană – o sumă calificată drept „fără precedent pentru o ţară atât de mică” de Erik Svanidze, liderul echipei care implementează proiectul de asistenţă tehnică a reformei. Ziarul publică şi un scurt interviu cu acesta, care, printre altele, declară că: „În R. Moldova se lucrează acum la reformarea domeniului justiţiei, aici lipseşte impactul reformei. Dacă e comparăm lipsa impactului la conducerea unui automobil, e ca şi cum acceleraţi cu viteza a patra, dar, aflându-vă în noroi, staţi pe loc. Faptul motorul funcţionează nu înseamnă mergeţi în direcţia potrivită. Deci trebuie avem grijă ca aceste reforme nu fie implementate de dragul reformelor, ci aducă schimbări. R. Moldova mai are mult de lucru în acest sens.”, spune domnul Svanidze.

Adevărul întreabă „Când vom privi TVR necenzurat?” şi află de la o sursă din Societatea Română de Televiziune că „sunt şanse reale ca basarabenii să vadă programele TVR originale abia de anul viitor”. Acelaşi ziar anunţă că „Exportul de fructe este sub lupa autorităţilor ruse”: „Serviciul fitosanitar rus a avertizat că opt furnizori moldoveni ar fi livrat produse cu încălcarea normelor sanitare”. Reporterii ziarului au aflat care companii anume sunt suspectate, iar o investigare mai atentă relevă faptul că unii dintre aceştia nu au nimic în comun cu fructele moldoveneşti, ci au reexportat, de fapt, fructe din Grecia şi Turcia. Mai multe detalii în Adevărul de azi.

Timpul publică partea a doua a investigaţiei „Dosarul Cubreacov – 12 cărţi despre o singură minciună”, în care Pavel Păduraru şi Ion Macovei fac o muncă de investigaţie de referinţă pentru peisajul mediatic local. Articolul se citeşte ca un detectiv, abundă în detalii şi citate şi, din câte se pare, va continua şi în ediţia de vinerea următoare a ziarului Timpul, concurând astfel pentru titlul de cea mai amplă şi documentată investigaţie jurnalistică din istoria presei moldoveneşti.
XS
SM
MD
LG