Linkuri accesibilitate

Dulcele arest la domiciliu al miliardarului Silvio Berlusconi


Fostul premier Berlusconi la o manifestație în favoarea sa la Roma, la 4 august
Fostul premier Berlusconi la o manifestație în favoarea sa la Roma, la 4 august

Agențiile de presă inventariază reședințele luxoase ale fostului premier al Italiei.



Săptămâna trecută un tribunal italian l-a condamnat pe fostul premier Silvio Berlusconi la închisoare pentru evaziune fiscală. Întrucât are peste 70 de ani, Berlusconi nu va trebui să meargă la pușcărie, având de ales între un an de arest la domiciliu sau un an de muncă în folosul comunității. Berlusconi a spus deja că nu va munci, cu cuvintele lui ”ca un delincvent de rând. Unde ar putea petrece arestul la domiciliu aflăm de la Mircea Țicudean, care a sintetizat o relatare AFP.

Silvio Berlusconi nu duce lipsă de domicilii unde să stea în arest, și ele nu sunt dintre cele mai modeste. VILLA CERTOSA: Proprietatea de 120 de hectare de pe splendida Coastă de Smaragd a Sardiniei cuprinde trei vile și șapte bazine de înot. În parc se află un amfiteatru în stil grecesc, un lac, mii de cactuși și palmieri, un crâng de măslini și o peșteră secretă subacvatică împodobită cu un mozaic cu zeități marine, plus un tunel care duce direct în mare. Magnatul italian de presă mai are acolo un vulcan artificial construit pe un deal din parc, care emite din când în când lavă – adică focuri de artificii și este chiar capabil să simuleze cutremure slabe. Berlusconi i-a avut ca oaspeți la Vila Certosa printre alții pe Tony Blair și Vladimir Putin.

VILLA SAN MARTINO. Această fostă mănăstire benedictină din localitate Arcore, lângă Milano, este un domeniu spațios, cu o alee flancată de copaci, clădiri agricole istorice și o blibliotecă cu 3000 de cărți istorice și o galerie de artă. Proprietatea din secolul XVIII, despre care s-a relatat că are mai multe piscine, mai cuprinde un mausoleu de 10 tone cu 36 de încăperi funerare, construit de Berlusconi pentru familie și prieteni.

VILLA TORNO. Berlusconi a cumpărat această vilă cu 30 de camere de pe malul Lacului Como, în nordul Italiei, în 2012 cu 21 de milioane de euro. Vila aflată în reconstrucție se află într-un loc unde Berlusconi, când era mic, se plimba în natură cu mare plăcere. În parc se află patru alte vile, fiecare cu cale de acces separată, cu terase, terenuri de tenis și curs de golf. Printre vecinii celebri se numără actorul american George Clooney, cunoscut pentru petrecerile zgomotoase pe malul lacului.

PALAZZO GRAZIOLI. În centrul istoric al Romei, această reședință nobiliară din secolul XVI a găzduit multe celebrități, inclusiv o prințesă spaniolă. În palat Berlusconi are propriul studiou de televiziune, de unde transmite mesaje către națiune. Camerele baroce sunt decorate cu stucaturi aurite, iar într-unul din dormitoare se află un pat dăruit lui Berlusconi de Putin.

AFP scrie că miliardarul Berlusconi mai are multe alte proprietăți în Italia și în străinătate, de pildă pe insula Lampedusa, aproape de coasta Tunisiei. Este însă improbabil că i se va permite să-și petreacă arestul la domiciliu în afara Italiei, ceea ce scoate din calcul vilele din locuri ca Antigua sau insulele Bermude.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG