Linkuri accesibilitate

Guvernul promite cu o 100 de lei mai mult pentru rechizite școlare copiilor din familii nevoiașe


De ce duc lipsă şi cât de bine sunt pregătiţi copii pentru şcoală? Cine şi cum va întocmi listele?


Guvernul a anunțat că majorează cu 50 la sută ajutorul material unic înainte de școală pentru copii din familiile cu venituri mici. Ajutorul în sumă de câte 300 de lei ar trebui să ajungă înainte de 1 septembrie, la peste 42 de mii de copii, din bugetul central. Dar guvernul a îndemnat autoritățile locale să contribuie și ele. Relatează Tamara Grejdean:

Indemnizația unică pentru procurarea de rechizite şcolare va fi acordată în primul rând copiilor care cresc în familii cu un singur părinte sau nu îi au deloc. De asemenea, în lista elevilor care au nevoie de sprijin se înscriu şi copiii cu nevoi speciale, cei de etnie romă sau care provin din familii numeroase. Ruxanda Glavan, viceministra muncii, protecţiei sociale şi familiei spune că responsabilitatea pentru a selecta familiile beneficiarilor revine autorităţilor locale. Primăriile sunt îndemnate să trateze această sarcină cu maximă corectitudine și discernământ, atunci când vor întocmi listele cu beneficiari:

„Identificarea potenţialilor beneficiari se va efectua de către administraţia publică locală, şi anume reprezentanţii instituţiilor de învăţământ, asistentul social comunitar şi comisiile obşteşti. Acestea vor evalua familiile, în vederea determinării necesităţii acestui ajutor material.”

În comuna Ruseştii Noi, din raionul Ialoveni, se ştie de acum că 55 de copii vor lua câte 300 de lei. Asistenta socială din localitate, Ecaterina Meşila spune că deşi mult mai mulţi ar putea fi incluşi în această listă, în ajun de şcoală vor primi bani acei care nu au mai beneficiat de alt ajutor în timpul anului. Astfel speră autorităţile locale să asigure echitate maximă:

„Sunt selectaţi copii din sat care nu au beneficiat de ajutor social pe parcursul anului, din familii solitare. Toţi copii care sunt şcolarizaţi toţi primesc, trei, toţi trei, unul, este unul. Noi avem baza noastră de date şi noi cunoaştem fiecare familie cum trăieşte. Fără să ne spună cineva, noi ştim situaţia din familie. Suntem din localitate şi fiecare îşi cunoaşte localitatea.”

De ce duc lipsă şi cât de bine sunt pregătiţi copii pentru şcoală ştiu cel mai bine profesorii, este de părere şeful direcţie asistenţă socială din raionul Cimişlia, Mihai Motroi. De aceea, spune el, va insista ca observaţiile cadrelor didactice să fie luate mai ales în consideraţie. Deşi regulamentul spune că, din familiile selectate toţi copii care merg la şcoală vor ridica ajutorul material, Mihai Motroi spune că în majoritate cazurilor doar un copil va primi bani, întrucât îşi doresc să susţină mai multe familii:

„În comisia socială de pe lângă primărie este în mod obligatoriu inclus şi reprezentantul şcolii, fiindcă, în caz contrar, cum rezolvăm şcolarizarea. El ştie situaţia cel mai bine, el cunoaşte care dintre copii vin, cum vin şi în ce stare vin. Dacă sunt doi copii orfani şi se află într-o instituţie alternativă celei rezidenţiale, vor primi ambii. Dacă este vorba de trei copii dintr-o familie social vulnerabilă, este clar că, dacă situaţia-i mai grea, pot să nimerească doi copii. Dar în cel mai des caz, câte unul din familie, că nu la atât de mulţi avem posibilitate să le dăm.”

În unele localităţi există bugete proprii din care se alocă bani pentru a-i ajuta pe cei nevoiaşi înainte de şcoală. De aceea, ministerul a insistat că suma de 300 de lei este una minimă. Doar în Municipiul Chişinău ajutorul unic stabilit este dublu, de 600 de lei. Astfel, din Fondul municipal vor fi susţinuţi 8000 de copii.

Ministerul a anunţat azi că din 2014 toţi copii ar putea primi indemnizaţii unice pentru şcolarizare. Deocamdată, proiectul de lege este la etapa de dezbateri şi consultări cu opinia publică.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG