Linkuri accesibilitate

Viorel Guţu: „Nu vorbim despre un embargou, vorbim despre comunicare.”


Chișinăul reacționează la criticile rusești la adresa sistemului moldovean de control al calității.


Un oficial guvernamental a declarat Europei Libere că Chișinăul este gata să îmbunătățească cooperarea cu Moscova în privința calității vinurilor moldovene exportate pe piața rusă. Valentina Ursu a obținut această reacție de la viceministrul agriculturii Viorel Guțu la o zi după ce ministerul a fost criticat de serviciul sanitar rus, Rospotrebnadzor că nu ar crea un sistem național de control al calității și ar „descuraja” reîntoarcerea plenară a produselor moldovenești pe piața rusă.

Europa Liberă: Domnule viceministru, se pare că Rusia ar fi gata să limiteze din nou livrările de produse vinicole din Republica Moldova, pentru că nu s-ar fi respectat angajamentele. Cel puţin, despre aceasta s-a anunţat la postul de radio „Ekho Moskvî”, cu trimitere la declaraţiile medicului şef sanitar de stat al Federaţiei Ruse, Ghenadi Onişcenko. S-ar putea ajunge la un nou embargou?

Viorel Guţu: „Cred că nu vorbim despre un embargou, vorbim despre comunicare. Ne propunem să comunicăm şi cu „Rospotrebnadzor”-ul şi cu „Rossehoznadzor”-ul în continuare, aşa cm am făcut-o până în prezent. Totuşi, calitatea produselor noastre este suficient de bună şi inofensivă pentru consumatorul din Federaţia Rusă.”

Europa Liberă: Bine, dar recent „Rospotrebnadzor”-ul a emis un comunicat, prin care a criticat activitatea Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare că, chipurile, nu aţi fi întreprins măsurile suficiente pentru crearea unui sistem naţional de control al calităţii producţiei vinicole, aceasta fiind şi una dintre condiţiile principale pentru ca vinurile moldoveneşti să revină pe piaţa din est, pe piaţa Federaţiei Ruse.

Viorel Guţu
Viorel Guţu
Viorel Guţu: „În primul rând, vreau să vă spun despre acea înţelegere care a fost la nivel înalt şi repetată, agreată, în cadrul vizitei doamnei Gherman la Moscova, ca să nu comunicăm prin intermediul presei. Noi suntem adepţii comunicării la direct şi soluţionării problemelor, inclusiv a celor instituţionale, dacă sunt. Reformele în sistemul de calitate şi siguranţă a alimentelor vor duce la asigurarea unei calităţi pentru producţia vinicolă, inclusiv cea exportată în Federaţia Rusă şi nu în detrimentul acestei calităţi.”

Europa Liberă: E lucru ştiut că a fost creată Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor care se ocupă şi de calitatea producţiei exportate. Dar Agenţia dispune de reţeaua de laboratoare, unde să fie atrasă o atenţie deosebită mărfurilor destinate pentru export?

Viorel Guţu: „Noi avem suficiente laboratoare pentru a controla producţia care se exportă, doar că sistemul care este creat la momentul actual se produce prin analiza producţiei vinicole, în mare parte, de laboratoarele acreditate în Federaţia Rusă, pentru că ei nu acreditează laboratorul nostru.”

Europa Liberă: Acesta ar fi şi un dezavantaj pentru partea moldavă?

Viorel Guţu: „Într-un fel sau altul, ar fi. Dar noi mai lucrăm şi cu alte ţări, unde aceste încercări de laborator sunt recunoscute, inclusiv cu Uniunea Europeană. Şi considerăm că negocierile viitoare vor duce şi la acreditarea sistemului nostru de laboratoare şi pentru Federaţia Rusă. Noi lucrăm asupra unui sistem care nu vizează doar verificarea produsului finit. Noi discutăm despre un sistem care vizează diminuarea riscurilor pe tot lanţul de producere, de la prelucrarea solului pe care se cresc strugurii, strugurele, procesul tehnologic şi tot aşa mai departe, până la produsul finit. Şi un atare sistem ar trebui să scoată toate întrebările care ar exista la capitolul dat.”

Europa Liberă: Credeţi că ar putea să domine politicul asupra economicului?

Viorel Guţu: „N-aş vrea să răspund la această întrebare. Vreau să vă spun că n-am propus în Ministerul Agriculturii să continuăm dialogul cu respectivele instituţii din Federaţia Rusă. Şi, în viitorul cel mai apropiat, domnul ministru Vasile Bumacov va efectua o vizită la Moscova, pentru a avea contacte cu aceste persoane responsabile din autorităţile respective ale Federaţiei Ruse.”
XS
SM
MD
LG