Linkuri accesibilitate

Ghenadie Cosovan: „O mare parte dintre cetăţenii găgăuzi sunt mai mari patrioţi decât unii demnitari din Republica Moldova.”


Drapele multicolore la Comrat
Drapele multicolore la Comrat

Valentina Ursu în dialog cu Ghenadie Cosovan, fost viceministru de Interne, cavaler al Ordinului Ştefan cel Mare.


Europa Liberă: Problema separatismului e boala care afectează cel mai grav organismul statalităţii Republicii Moldova. Domnule Cosovan, de ce aceste provocări de la sud şi din partea regiunii de est a Republicii Moldova? Cine şi ce scop urmăreşte?

Ghenadie Cosovan: „Dacă luăm ultimii 21 de ani, aceste evenimente nu sunt
Separatiştii sunt nişte persoane plătite bine de unele forţe reacţionare din estul Europei...
unicele: şi în 2000, 2005 am avut renaşterea dorinţelor separatiste. Aceste lucruri sunt făcute de persoane care nu ne lasă în pace. Separatiştii sunt nişte persoane plătite bine de unele forţe reacţionare din estul Europei.”

Europa Liberă: Estul unde e?

Ghenadie Cosovan: „Rusia, Ucraina, Belorusia, chiar şi unele state caucaziene.”

Europa Liberă: Ce scop urmăresc?

Ghenadie Cosovan: „Scopul principal este să nu fie semnat Acordul de Asociere dintre Moldova şi Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Pe cine ar deranja acest parcurs european al Republicii Moldova? Şi de ce ar trebui să deranjeze, dacă statul şi cetăţenii îşi decid soarta?

Ghenadie Cosovan
Ghenadie Cosovan
Ghenadie Cosovan: „Republica Moldova nu prezintă un interes economic pentru supraputerile lumii. Dar, pentru Rusia, Republica Moldova prezintă un interes de principiu: să demonstreze lumii întregi că, pe veacuri, sunt stăpâni ai acestui pământ, fără să ţină cont de doleanţele cetăţenilor.”

Europa Liberă: Lumea criminală e puternică în Republica Moldova?

Ghenadie Cosovan: „Desigur, este puternică. Cu părere de rău, presa, chiar şi serviciile speciale nu au acces la situaţia operativă din stânga Nistrului. Acolo avem tot spectrul de infracţiuni, de crime noi care au apărut în lume: trafic de fiinţe umane, trafic de droguri, traficul internaţional de maşini furate. Anume în Transnistria se întocmesc documentele de acoperire şi apoi aceste autoturisme sunt traficate mai departe în alte state din CSI. Avem aşa-zisa gaură neagră economică, financiară, sunt spălate sume enorme de bani.”

Europa Liberă: Proporţia care ar fi?

În stânga Nistrului avem tot spectrul de infracţiuni, de crime noi care au apărut în lume...
Ghenadie Cosovan: „De milioane şi chiar aproape de miliarde de dolari, dacă luăm în valută. Un singur exemplu: să faceţi o cerere faţă de organele vamale ale Ucrainei să ne livreze informaţia câte ţigări s-au importat în Transnistria. Începând cu copilul din faşă, le revine zeci de pachete de ţigări să fumeze într-o zi. Desigur că ele apar în Republica Moldova şi sunt făcute contrabandă în Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Dar această Zonă de Securitate, domnule Cosovan. Acolo sunt antrenate forţele de ordine, mă refer şi la poliţie, securitate.

Ghenadie Cosovan: „Doamnă Valentina, noi avem oficial 17 puncte fiscale.”

Europa Liberă: În Zona de Securitate?

Ghenadie Cosovan: „În Zona de Securitate. Dar cărăruşe sunt sute şi mii, de-a lungul Nistrului. Uitaţi-vă ce se face acolo: cu luntrile persoanele circulă.”

Europa Liberă: Păi şi într-o luntre ce poţi pune?

Ghenadie Cosovan: „Într-o luntre poţi să pui două „baxuri” de ţigări. Ai făcut zece rute şi deja suma e în proporţii deosebit de mare.”

Europa Liberă: Ce ar trebui să facă structurile de forţă în această Zonă de Securitate? Ce rol le revine acestora?

Problema constă în susţinerea misiunii EUBAM. Această misiune a rămas la nivelul anilor 2009...
Ghenadie Cosovan: „Rolul organelor de drept este de a colabora cu organele de drept ale Ucrainei. Noi am avut practica respectivă. Serviciul de Informaţii şi Securitate a combătut mai multe fenomene, chiar şi traficul de aşa-zisa valută transnistreană, în proporţii deosebit de mari, de milioane. Problema constă în susţinerea misiunii EUBAM. Această misiune a rămas la nivelul anilor 2009, adică nu s-a dezvoltat mai departe ceea ce era planificat.”

Europa Liberă: Ca pe un fost viceministru de Interne, vreau să vă întreb: ar exista dosare pe numele celor care alimentează separatismul în Republica Moldova?

Ghenadie Cosovan: „Cea mai mare parte a cetăţenilor din Transnistria sunt
Cea mai mare parte a cetăţenilor din Transnistria sunt persoane de bună credinţă...
persoane de bună credinţă. Eu am în vedere că nu au scopul să încalce legislaţia, să facă infracţiuni, să comită acte de contrabandă, acte de terorism ori altceva asemănător. Sunt oameni care s-au trezit într-o situaţie şi ei trebuie să supravieţuiască. Nu au nimic ostil împotriva ţării noastre. Însă cei care ne joacă festa sunt un grup de răufăcători, de nemernici, câteva sute de persoane...”

Europa Liberă: De persoane care alimentează separatismul?

Ghenadie Cosovan: „Care alimentează separatismul. Când eram eu în funcţia de şef al Departamentului serviciilor operative, noi reacţionam dur la orice încălcare a drepturilor omului de către acest grup de nemernici care îi vizau pe cetăţenii Republicii Moldova. De exemplu, a fost reţinut un poliţist de către ei, noi imediat reacţionam, se pornea dosar penal în privinţa celor care au reţinut cetăţeanul pe nedrept. În afară de aceasta, dacă persoanele respective nu se prezentau pentru interogatoriu ori pentru întocmirea materialelor procesuale, erau anunţate în urmărire internaţională. Prin aceasta li se limita deplasarea, chiar şi în spaţiul CSI. Şi anume prin aceste măsuri foarte muţi colaboratori ai aşa-ziselor organe de drept din stânga Nistrului se gândeau: „Dar are oare sens noi să nimerim iarăşi în căutare şi să stăm în 4 metri pătraţi, să nu ne deplasăm nici în Europa, nici în altă parte?”

Europa Liberă: Vă întrebam: sunt suficiente dosare pentru cei care alimentează separatismul în Moldova?

Numai în penitenciarele din Transnistria avem peste 3.000 de cetăţeni condamnaţi de aşa-zisele „judecătorii” ilegale ale Transnistriei. De ce nu se expune Procuratura Generală în privinţa lor?...
Ghenadie Cosovan: „Dosare avem suficiente, însă nu avem profesionişti care ar duce la bun sfârşit acest lucru. Numai în penitenciarele din Transnistria avem peste 3.000 de cetăţeni condamnaţi de aşa-zisele „judecătorii” ilegale ale Transnistriei. Ce facem noi cu aceşti judecători? De ce nu se expune Procuratura Generală în privinţa lor? Doar aceasta este o încălcare grosolană a drepturilor omului. Oamenii sunt condamnaţi de nişte tribunale, nişte judecătorii care nu există.”

Europa Liberă: Atunci autorităţilor de la Tiraspol le este convenabil să menţină această enclavă pe nume Transnistria?

Ghenadie Cosovan: „Părerea mea că şi forţelor separatiste, şi unor politicieni din Republica Moldova le este convenabilă această situaţie.”

Europa Liberă: Dar cine sunt aceşti politicieni de la Chişinău, domnule Cosovan?

Ghenadie Cosovan: „Ştiţi că am să dau vreun nume şi momentan voi fi atacat în judecată. Şi voi fi târât ani de-a rândul în judecăţi. Avem destui, uitaţi-vă numai anii din trecut, cu ştampila aceasta vamală pe care le-au dat-o, până în 2002 separatiştilor. Businessmenii din Republica Moldova se duceau cu valiza cu dolari ca să obţină ştampilele unor firme fantome din Transnistria. Şi ei introduceau în Republica Moldova combustibil, motorină, benzină şi tot felul de produse. Nu mai vorbim de uzina metalurgică, o gaură neagră nu numai pentru Republica Moldova, dar chiar şi pentru CSI.”

Europa Liberă: Când conturaţi această situaţie, se creează impresia că a edifica statalitatea Republicii Moldova e un lucru foarte mare şi cui îi revine responsabilitate?

Ghenadie Cosovan: „Edificarea statalităţii Republicii Moldova nu este un lucru simplu şi nu este un cadou dat de Dumnezeu. Pentru statalitate s-a luptat, luptăm şi se va lupta. Partea leului în consolidarea şi fortificarea statalităţii Republicii Moldova revine organelor speciale: SIS-ul, Ministerul de Interne, Procuratura Generală, organe care ar trebui să întreprindă măsuri concrete.”

Europa Liberă: Şi aceste structuri rămân neputincioase în faţa unei asemenea mari probleme cum e separatismul?

Ghenadie Cosovan: „Doamna Valentina, uitaţi-vă ce se face cu ultimele reforme în SIS, nu mai vorbesc de Ministerul de Interne, că se vorbeşte că eu critic cu scopul să obţin careva funcţii. Nu vreau să obţin funcţii, pe mine mă doare că am luptat pentru acest stat, am fost rănit. Am stat la baza formării Ministerului de Interne şi le-am spus: „Să vă dea Domnul şi voi să vă îndepliniţi obligaţiunile de serviciu, până la vârsta de 50 de ani. Nu vreau altceva”. Aceste organe de drept se ocupă cu strângerea
Separatiştii au deschis centre informaţionale în Bălţi, Chişinău, Cahul, nu mai vorbim de Găgăuzia, unde, de zeci de ani, lucrează aceste centre...
informaţiilor compromiţătoare: un partid împotriva altuia, o persoană împotriva alteia. Vedem o concurenţă nesănătoasă între Ministerul de Interne şi SIS, între Ministerul de Interne şi Procuratura Generală, se luptă ei între ei. Pe când separatiştii au deschis centre informaţionale în Bălţi, Chişinău, Cahul, nu mai vorbim de Găgăuzia, unde, de zeci de ani, lucrează aceste centre, şi noi ştim sub egida cui lucrează ei, sub egida aşa-zişilor lucrători ai KGB-ului din Transnistria. Ei lucrează.”

Europa Liberă: E în pericol securitatea statului?

Ghenadie Cosovan: „Desigur. Este în mare pericol. Ei îşi justifică banii pe care îi dau stăpânii. Ei şi-i muncesc bine. Dar vreau să-i critic pe ai noştri şi aceasta nu e o critică, dar e un strigăt de disperare, că ne joacă festa un pumn de bandiţi. Chiar şi certurile acestea între partide eu sunt ferm convins că au fost regizate tot de aceste persoane. Mă deranjează faptul că, în ultimul timp, focarele de separatism nu dispar, dar se înmulţesc, uitaţi-vă la nordul republicii. Şi iarăşi organele de drept tac, nu întreprind măsuri, nu se depistează persoanele care duc lucrul distructiv împotriva statului.”

Europa Liberă: Dar la sud ce se întâmplă?

Ghenadie Cosovan: „Dar la sudul republicii ce se întâmplă? Şi-au luat nasul la purtare şi vreau să vă spun că eu cunosc marea majoritate a găgăuzilor. Din ’89, am
Aşa-zişii noştri „strategi”, alimentând separatismul din Găgăuzia, îi dezarmează pe patrioţii adevăraţi ai Republicii Moldova şi iar alimentează separatismul...
fost şi tutore, am fost în diferite funcţii şi vreau să vă spun că o mare parte dintre cetăţenii găgăuzi sunt mai mari patrioţi decât unii demnitari din Republica Moldova, sunt gata să apere statalitatea. Dar iarăşi aşa-zişii noştri „strategi”, alimentând separatismul din Găgăuzia, îi dezarmează pe aceşti patrioţi adevăraţi ai Republicii Moldova, îi dezarmează şi iar alimentează separatismul. Un lucru foarte periculos nu îl reprezintă numai aceste centre informaţionale care au apărut la nordul, sudul Republicii Moldova, şi aceste organizaţii nonguvernamentale, dar noi observăm că şi biserica alimentează separatismul în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Sunt şanse de a scăpa de separatism şi separatişti?

Ghenadie Cosovan: „Desigur sunt. Avem de la cine să ne învăţăm. Uitaţi-vă în Uniunea Europeană câte state şi până acum se confruntă cu acest viciu al separatismului. Însă o guvernare patriotică, o guvernare înţeleaptă reduce la minimum procesul de distrugere a statalităţii.”
XS
SM
MD
LG