Linkuri accesibilitate

Barack Obama: „trecutul este trecut, dar trebuie să ne gîndim la viitor...”


Președintele american, dezamăgit de atitudinea Moscovei în cazul lui Snowden, ezită să programeze o întrevedere particulară cu omologul său rus, în marginea summitului G20.



Oficialităţi americane au anunţat că la Washinghto va avea loc o intrevedere in formatul 2 plus 2, între ministrii de externe si ai apărarii din Statele Unite si Rusia, John Kerry și Chuck Hagel, respectiv Serghei Lavrov si Serghei Şoigu. Întrevederea, prevăzută pentru vineri, lasă deschisă calea către o posibila întîlnire luna viitoare şi intre preşedintii Barack Obama si Vladimir Putin, in ciuda tensiunilor recente legate de acordarea de catre Rusia a azilului temporar lui Edward Snowden, căutat in Statele Unite pentru spionaj şi furt de documente secrete de la Agenţia Nationala de Securitate. Intr-un interviu cu televiziunea NBC, preşedintele Barack Obama a confirmat ieri că va merge in Rusia şi că va participa la reuniunea G 20, dar s-a declarat din dezamagit de decizia Moscovei in cazul Snowden. Între timp, agenţia Associated Press informează că Barack Obama a hotarit sa nu se intilneasca la Moscova cu omologul său rus Vladimir Putin.

„Am fost dezamagit”, spune preşedintele american, „deoarece, chiar daca nu avem acord de extrădare cu Rusia, în mod obisnuit am încercat sa respectăm procedura atunci cînd este vorba de un răufacator sau de un presupus răufacator la noi in ţară. Am evaluat cazurile și am colaborat. Acum, rusii nu au facut acelasi lucru cu noi. Si faptul este relevant intr-un anume fel pentru problemele pe care avem în ultimul timp cu Rusia.”

Preşedintele american a spus si că prin modul în care a abordat cazul Snowden, în opinia sa, Rusia a dovedit că a ramas ancorată încă în mentalităţile Razboiului Rece.

„Există o multime de lucruri pe care le-am putea face impreună cu ruşii, dar au fost momente cînd ei au revenit la modul de gîndire si la mentalitatea din perioada Războiului Rece. Si ceea ce le spun mereu, inclusiv preşedintelui Putin, este că trecutul este trecut, că trebuie să ne gîndim la viitor şi că nu exista motive pentru care nu am putea colabora mai eficient decît o facem în prezent.”

Preşedintele american a confirmat că va participa la reuniunea G 20, planificată pentru luna viitoare la Sankt Petersburg, dar nu a spus dacă va avea o întrevedere separată cu liderul de la Kremlin.

„Voi merge acolo. Voi merge pentru că summitul G 20 este principalul forum în care discutăm despre economie, despre economia globala cu toate puterile economice principale ale lumii. Asa ca nu este ceva ce ar avea legatură numai cu Rusia. Anul acesta ruşii sunt gazdele, dar este important pentru noi, în calitate de prima putere economică a lumii să fim prezenţi…”

Barack Obama a criticat în interviul televizat unele din măsurile recente adoptate de Moscova în ceea ce priveste respectarea drepturilor omului, mai ales a drepturilor minorităţilor sexuale, şi legea care interzice răspindirea informaţiilor despre homosexualitate minorilor.

„Cînd vine vorba despre drepturile universale, despre libertăţile fundamentale, faptul că indiferent din ce motiv discriminezi oamenii, pe bază de rasă, religie, sex sau orientare sexuală, [înseamnă că] încalci marala fundamentală; şi cred că aceasta nu ar trebuie sa aibă de-a face cu frontierele. Nu am înțelegere pentru ţările care intimideaza sau fac rău persoanelor LGBT...”

La Washington, unii dintre cei mai importanti congresmani americani, atît din opoziția republicană, cît și democrați, manifestă o atitudine extrem de negativă fata de Moscova, urmare a cazului Snoweden. Senatorul republican John McCain a spus că Moscova a „dat o palmă tuturor americanilor”, iar Lindsey Graham, tot de la republicani, a afirmat că ar trebui ca, în replica la acțiunile Moscovei, Statele Unite să faca eforturi mai mari astfel ca Georgia să fie admisa in Alianţa Nord Atlantica, iar Statele Unite să grabeasca desfasurarea scutului anti-racheta in Europa, doua chestiuni față de care Rusia opune o mare rezistenţa.

Democratul Chuck Schumer a cerut schimbarea locului de desfasurare a summitului G 20, în cazul în care Moscova nu il preda Statelor Unite pe Edward Snowden.

Agentia Associated Press relatează că preşedintele Obama ar fi decis să nu se întîlnească separat, luna viitoare, la Moscova, cu omologul sau rus, Vladimir Putin.
XS
SM
MD
LG