Linkuri accesibilitate

Cauzele obezității la moldoveni


Luminiţa Suveică: „Este o problemă de sănătate, fiindcă obezitatea duce de multe ori şi la maladii cardio-vasculare, la hipertensiune arterială, la diabet zaharat.”



Datele incluse în Strategia Naţională de Sănătate Publică pentru anii 2014-2020, arată că fiecare al doilea moldovean este supraponderal. Locuitorii de la oraşe ar fi mai afectaţi de îngrăşare decât cei de la sate. Care ar fi cauzele obezităţii la moldoveni şi cum care sunt regulile unui mod sănătos de viaţă aflăm de la medicul nutriţionist şi lectorul universitar, Luminiţa Suveică.

Europa Liberă: Dna Suveică, citam mai devreme din datele incluse în Strategia Naţională de Sănătate Publică pentru anii 2014-2020, care arată că fiecare al doilea moldovean este obez. Cum explicaţi Dumneavoastră o astfel de situaţie în condiţiile în care ne tot lăudăm că nu ducem lipsă de fructe şi legume?

Luminiţa Suveică: „Da, într-adevăr, în ultimul timp a sporit numărul persoanelor cu pre-obezitate şi obezitate şi la noi în Republica Moldova. avem obezitate chiar şi în rândurile copiilor.

Problema numărul unu este alimentaţia incorectă, deoarece niciodată nu se ia în vedere acea alimentaţie care trebuie să fie împărţită în trei mese. Dacă ne referim la dejun că trebuie să fie doar 30%, undeva 30-35% la prânz şi 10% la cină, dar la noi, practic, după mai multe studii se vede că cei care iau cina iau cam 90% din caloriile zilei. Se referă în primul rând la nerespectarea regulilor alimentaţiei sănătoase, se trece peste micul dejun, este un mod sedentar de viaţă – mişcări se fac mai puţine şi supermarket-urile care sunt pline cu diverse fast-food-uri şi diverse produse nesănătoase.

Şi atunci, din lipsă de timp, din cauza stresurilor pe care le au zilnic cetăţenii, aleargă la supermarket repede şi îşi iau ceva uşor de preparat şi asta este cauza numărul unu care duce la obezitate. Tot în acest studiu s-a văzut că persoanele din regiunea rurală, mai puţin au obezitate. Asta şi se explică prin faptul că au mai puţine fast-food-uri, mai puţine supermarket-uri, mănâncă mai sănătos şi duc un mod de viaţă mai activ.”

Europa Liberă: Este ceva tradiţional oarecum în mediul rural.

Luminiţa Suveică: „Da, desigur.”

Europa Liberă: Haideţi să ne referim puţin la acest aspect al stării psihologice. V-aţi referit la stress şi mâncarea care, într-un fel, poate compensa sau „alunga” acest stress. Vorbiţi-ne puţin despre acest mecanism pe care mulţi îl ignoră din mai multe motive.

Luminiţa Suveică: „Da, într-adevăr, stress-urile zilnice pe care le avem, de multe ori, ca să le atenuăm, alergăm la frigider. Mai ales este perioada aceasta când nu ne controlăm ceea ce mâncăm şi cât mâncăm. Prin aceasta, organismul primeşte o plăcere care îl satisface şi în felul acesta îşi atenuează stresul, fără să se gândească la consecinţele care pot duce la obezitate. De asemenea, apare în acest caz şi aşa-numita bulimie – când ne trezim şi noaptea din somn şi mergem la frigider, permanent simţim o foame. Aceasta deja este o dereglare metabolică, o dereglare a comportamentului alimentar.”

Europa Liberă: Dar ce soluţii, în afara mâncării, care este cea mai la îndemână şi care are aceste consecinţe nefaste, până la urmă, aţi recomanda unui om stresat pentru a scăpa de stres? În afara ciocolatei şi mâncărurilor bogate în calorii.

Luminiţa Suveică: „În primul rând, fiecare persoană ar trebui să-şi poată controla stress-ul, să poată să analizeze situaţia creată. Să poată pune pe hârtie plusurile şi minusurile care sunt din aceasta. Să facă o plimbare, să facă sport – sportul, iarăşi, scoate foarte bine stress-ul. Şi, de ce nu, să comunice cu cineva, care i-ar da sfaturi utile.”

Europa Liberă: Se ştie că Republica Moldova nu se poate lăuda cu cetăţeni foarte bogaţi. În ce măsură sărăcia ar fi un factor care influenţează oamenii să se alimenteze nesănătos?

Luminiţa Suveică: „Da, este şi acesta un factor, pentru că dacă vorbim de alimentaţie sănătoasă şi de multe fructe şi legume în alimentaţie, mai ales în perioada rece a anului ele sunt destul de costisitoare şi chiar mai ales în perioadele de post, când unii cetăţeni spun că este mult mai costisitor să mănânci sănătos decât să mănânci ceea ce „se nimereşte”. Este o problemă, într-adevăr, pentru că produsele sănătoase sunt costisitoare. Şi la noi mai lipseşte un lucru foarte important – nu avem nici un magazin care să fie anume cu produse sănătoase, ecologic curate, aceasta este, iarăşi, destul de important.”

Europa Liberă: În privinţa produselor alimentare – uneori trebuie să recunosc că, citind tot ce conţine un produs alimentar, poate să-mi ia 20-30 de minute, dacă vreau să-mi umplu tot coşul cu produse. În ce măsură adaosurile, aşa-numitele E-uri, pe care le citim pe tot citim pe fiecare produs pot provoca îngrăşarea excesivă.

Luminiţa Suveică: „Iarăşi, toate aceste adaosuri, E-uri, adaosurile pentru un gust mai bun, ele sunt în primul rând dăunătoare organismului prin dereglarea metabolismului şi ele nu sunt nicidecum sănătoase. Chiar acum la Ministerul Sănătăţii se elaborează un program naţional de nutriţie, sunt membru al acestui grup de lucru, unde voi propune să învăţăm încă de la şcoală, de la grădiniţă, principiile alimentaţiei sănătoase. De aici ar trebui să începem, să-i învăţăm măcar să cunoască minimum ce produse şi ce conţin, cum ar trebui alcătuit un mic dejun, un prânz, o cină – adică să fie nişte deprinderi de mic copil. ”

Europa Liberă: Dar pe părinţi, cine-i va învăţa?

Luminiţa Suveică: „Iarăşi, noi împreună cu Dumneavoastră trebuie să promovăm acest mod sănătos de viaţă. Să arătăm importanţa lucrurilor, aceasta depinde de noi toţi. Vrem să arătăm bine, dar de multe ori nu ne gândim cum să ne educăm copiii şi spunem: „Copilul meu nu mănâncă pentru că nu-i place”. Nu-i corect aşa, copilul pur şi simplu nu cunoaşte, el trebuie chiar din primul an de viaţă să fie deprins cu gusturile tuturor produselor care sunt recomandate în această perioadă. Dar, este foarte multă informaţie pe internet. Multe emisiuni facem şi trebuie să mai facem.”

Europa Liberă: La fel şi multă publicitate la produse nesănătoase. În ce măsură obezitatea, kilogramele în plus devin nu doar o problemă personală, dar şi stârnesc îngrijorarea autorităţilor, de exemplu?

Luminiţa Suveică: „Este o problemă de sănătate fiindcă
O problemă de sănătate fiindcă obezitatea duce de multe ori şi la maladii cardio-vasculare, la hipertensiune arterială, la diabet zaharat....
obezitatea duce de multe ori şi la maladii cardio-vasculare, la hipertensiune arterială, la diabet zaharat. Avem cetăţeni bolnavi care trebuie trataţi, care necesită îngrijiri şi toate aceste maladii duc şi la complicaţii destul de grave şi, într-adevăr, costurile sunt enorme.”



Europa Liberă: Deci, într-un fel e nevoie şi de implicarea autorităţilor.

Luminiţa Suveică: „Desigur, este nevoie şi de implicarea autorităţilor, de o implicare la toate ramurile, nu doar la Ministerul Sănătăţii. Mă refer şi la Ministerul Agriculturii, la Ministerul Educaţiei. Toţi suntem responsabili de un mod sănătos de viaţă.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:29 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG