Linkuri accesibilitate

Japonia și Banca Mondială, în ajutorul copiilor cu dizabilități din Republica Moldova


Grație unui grant de aproape 3 milioane de dolari, copiii cu dizabilități din 20 de state moldovenești vor putea învăța în școli obișnuite, alături de ceilalți copii.


Guvernul Japoniei a oferit un grant nerambursabil Republicii Moldova în mărime de 2,86 milioane de dolari pentru proiectul „Integrarea copiilor cu dizabilităţi în şcolile generale”. Vor fi selectate 20 de comunităţi cu şcoli de circumscripţie care vor beneficia de finanţări pentru a crea condiţii care ar satisface nevoile copiilor cu dizabilităţi, adică rampe de acces, mobilier special, adaptarea blocurilor sanitare, instalarea balustradelor.

Punerea în aplicare a proiectul va începe la 1 septembrie odată cu lansarea unui concurs naţional printre şcolile de circumscripţie din toate raioanele Republicii Moldova. Un Consiliul de Supraveghere alcătuit din reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, cel al Muncii, Protecției Sociale şi a Familiei, UNICEF-Moldova şi reprezentanţi ai societăţii civile va selecta 20 de şcoli de circumscripţie care vor beneficia de finanţări pentru a crea condiţii educaţionale care să răspundă necesităţilor copiilor cu dizabilităţi, spune directorul executiv al Fondului de Investiţii Sociale din Moldova (FISM), Boris Popadiuc:

Boris Popadiuc, Qimiao Fan şi Svetlana Cocul
Boris Popadiuc, Qimiao Fan şi Svetlana Cocul
„Sursa de 2,86 de milioane de dolari este una modestă, din care nu poţi face în toate şcolile accesul necesar pentru copiii cu dizabilităţi. Deci, 24 de raioane vor fi preliminar selectate. Aceste 24 vor participa la competiţie şi doar 20 din ele vor avea investiţii. În baza studiilor de fezabilitate pe care le vom face în fiecare localitate reieşind din necesităţile copiilor noi vom crea condiţii.”

Prin urmare, școlile de circumscripţie din 20 de localităţi vor avea rampe de acces, vor fi adaptate blocurile sanitare şi vor fi dotate cu mobilier şi diverse bunuri necesare pentru copiii cu nevoi speciale. La selectarea acestora se va ţine cont de numărul de copii cu dizabilităţi, inclusiv din localităţile din preajmă, dar şi de disponibilitatea autorităţilor locale de a investi resurse suplimentare pentru a instrui profesorii şi specialiştii în educaţia specială. Deocamdată nu este limpede câţi copii cu nevoi speciale vor fi integraţi în aceste şcoli, dar se ştie că circa 6 mii de copii cu dizabilităţi din Moldova astăzi nu pot merge la şcoală, potrivit unui recent studiu al UNICEF. Integrarea copiilor cu nevoi speciale în şcoli obişnuite, dar şi în comunitate este o provocare pentru majoritatea ţărilor spune directorul regional pentru Moldova, Ucraina şi Belarus al Băncii Mondiale, Qimiao Fan:

„Integrarea copiilor cu nevoi speciale necesită nu doar o planificare grijulie şi dotarea instituţiilor corespunzător necesităţilor acestor copii, dar şi o cooperare între autorităţile publice locale şi cele centrale, între comunităţi, şcoli, părinţi, educatori şi profesori. Sperăm că în acest mod copiii vor putea beneficia de o educaţie mai bună, ceea ce va servi ca model de incluziune.”

O campanie pentru includerea copiilor cu dizabilităţi în sistemul şcolar a fost lansată acum câteva luni şi de Ministerul Educaţiei împreună cu UNICEF-Moldova. Până la finele anului 40 la sută dintre şcolile din Moldova ar urma să fie amenajate în vederea facilitării accesului copiilor cu nevoi speciale. Campania e parte a programul naţional de dezvoltare a educaţiei incluzive. Din 2011 când a început programul naţional numărul copiilor plasaţi în instituţii a fost redus în jumătate, iar 11 din cele 67 de instituţii rezidenţiale au fost închise, spune ministra muncii Valentina Buliga:

„Două motive principale în rezultatul cărora copii erau plasaţi în instituţii rezidenţiale sunt sărăcia şi dizabilitatea. Am realizat mai multe schimbări în ţară pentru ca banul să urmeze copilul în familie, să integrăm copilul în familie. Acum urmează să asigurăm condiţii de integrare pentru copiii cu dizabilităţi în şcoală şi în mediu.”

Până în anul 2020 autorităţile îşi propun să asigure tuturor copiilor şanse egale la studii, într-un sistem educaţional prietenos. Reprezentantul Băncii Mondiale Qimiao Fan a dat asigurări că autorităţile din Moldova pot miza în continuare pe suportul Băncii Mondiale pentru realizarea programului naţional de dezvoltare a educaţiei incluzive.
Previous Next

XS
SM
MD
LG