Linkuri accesibilitate

Mărinimia fără margini a Tribunalului Suprem al Rusiei în cazul Hodorkovski


Escortat la tribunal în 2009...

Tribunalul Suprem a refuzat eliberarea magnatului rus, reducîndu-i doar pedeapsa de 11 ani închisoare cu... două luni.Curtea Supremă din Rusia a redus cu două luni termenul de detenție de 11 ani al lui Mihail Hodorkovski, dar a refuzat să-l îndreptățească pe rivalul președintelui Vladimir Putin condamnat pentru spălare de bani și delapidare. Decizia de astăzi a instanței înseamnă că Hodorkovski va putea fi eliberat peste un an.

Dacă va fi eliberat în august 2014, Mihail Hodorkovski va fi petrecut în închisoare 10 ani și 10 luni. Avocații fostului magnat petrolier rus ceruseră eliberarea imediată și anularea celei de-a doua sentințe din 2010, când a fost găsit vinovat de spălare de bani și delapidare. Dar Curtea Supremă a acceptat numai reducerea termenului de detenție cu două luni și în cazul lui Hodorkovski, și în cel al asociatului său, Platon Lebedev. Acesta ar urma să fie eliberat în luna mai, 2014.

Boris Hodorkovski, tatăl fostului magnat, s-a declarat dezamăgit la aflarea deciziei, spunând că îi este rușine pentru propria țară: „Îmi pusesem speranță odinioară în Medvedev”, a spus Boris Hodorkovski despre fostul președinte rus într-o declarație pentru agenția Reuters. „El îi adusese pe băieți la Moscova, crease Consiliul pentru Drepturile Omului. Dar ce s-a ales din el acum? Au fugit cu toții din acel Consiliu”.

În prezent, fostul magnat petrolier își ispășește pedeapsa într-o colonie din regiunea Karelia din nord-vestul Rusiei, iar Platon Lebedev, împreună cu care construise cea mai mare companie petrolieră rusă, defuncta Yukos, se află în închisoare în regiunea nordică Arhanghelsk.

Vorbind la proces prin legătură video, Hodorkovski a spus că procurorii și anchetatorii ruși ar fi folosiți ca instrumente politice. Purtând la vedere cartea de deținut și stând după gratii, Hodorkovski i-a acuzat că își bat joc de justiție de dragul unei noi condamnări a unui oponent al autorităților.

În vârstă de 50 de ani, fostul magnat petrolier era cel mai bogat om al Rusiei înainte de a fi arestat în 2003 într-un proces considerat politic, pe fundalul neînțelegerilor cu președintele Vladimir Putin. Prima dată a fost condamnat împreună cu Lebedev în 2005 pentru evaziune fiscală și fraudă. În 2010, cu puțină vreme înainte de expirarea termenului de detenție, au fost condamnați din nou pentru spălare de bani și delapidare. Trebuiau să rămână în închisoare până în 2017, dar un tribunal de la Moscova le-a redus ulterior termenul.

Vara aceasta, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a constatat că primul proces al celor doi a fost incorect, dar că judecătorul a fost imparțial.

În apelul de la Curtea Supremă din Rusia avocații lui Hodorkovski susțin că cel de-al doilea proces s-a bazat pe acuzații vădit inventate. Avocatul Vadim Klyuvgant le-a spus jurnaliștilor că planifică să conteste decizia Curții Supreme la colegiul acestei instanțe.

Suporterii lui Hodorkovski au spus mereu că acuzațiile împotriva acestuia au fost fabricate de stat pentru a-l pedepsi pe magnat pentru finanțarea opoziției. Președintele Vladimir Putin nu și-a ascuns vreodată antipatia față de Hodorkovski, iar înainte de cel de-al doilea verdict a spus public că „hoțul trebuie să stea la închisoare”, atrăgându-și noi critici că se amestecă direct în proces.
XS
SM
MD
LG