Linkuri accesibilitate

Anatol Ursu: „Universităţile din R. Moldova produc, în mare parte, şomeri”


Anatol Ursu


Valentina Ursu a stat de vorbă cu Anatol Ursu, din Ialoveni, care a terminat anul trecut facultatea de „Relaţii externe” şi, negăsind un loc de munca stabil, s-a decis să mai facă o facultate.

Europa Liberă: Produc universităţile din Moldova şomeri azi?

Anatol Ursu: „Da. categoric. Universităţile din Republica Moldova produc, în mare parte, şomeri.”

Europa Liberă: Pe ce te bazezi?

Anatol Ursu: „Pe faptul că, probabil, 80% dintre tinerii care absolvesc o facultate nu pot să-şi găsească un post de lucru, în baza facultăţii pe care au terminat-o. Şi, de obicei, apelează la salvări care nu implică calificarea pe care o obţin.”

Europa Liberă: Tinerii, care se aleg cu această diplomă de specialist, iau în calcul atunci când depun actele la o facultate că ar putea să nu-şi găsească de lucru?

Anatol Ursu: „Nu. Probabil aceasta şi este cea mai mare problemă cu care se confruntă societatea de astăzi. Bacalaureatul de anul acesta a demonstrat foarte clar că o bună parte dintre tinerii care merg la o facultate şi care fac o facultate, şi care obţin o diplomă, nu merită sau, pur şi simplu, nu au nevoie de această diplomă. Şi atunci nu ne rămâne decât să constatăm un fapt care este bine dovedit deja şi anume că diploma este doar ceva la modă, doar ceva care trebuie, pur şi simplu, obţinut, pentru care, de cele mai dese ori, se plăteşte şi care, până la urmă, nu-şi face efectul scontat...”

Europa Liberă: Tu ai îmbrăţişat o specialitate?

Anatol Ursu: „Da, la moment încă mai fac studii. Adică am luat o diplomă de licenţă în istorie şi relaţii internaţionale şi fac un studiu de master în psihopedagogie.”

Europa Liberă: A fost uşor să-ţi cauţi un job conform specialităţii?

Anatol Ursu: „Nu doar că n-a fost uşor să-mi caut. Nici nu este, pentru că încă nu-l am. Astăzi, în general, este destul de greu să-ţi găseşti un job, pentru că, de cele mai multe ori, anunţurile, mai ales, pentru specialitatea pe care am terminat-o eu, sunt doar făcătură. De obicei, nu ţi se răspunde în niciun fel la aplicarea pentru o funcţie sau alta.”

Europa Liberă: Cât efort ai depus să cauţi un serviciu?

Anatol Ursu: „Până acum am aplicat practic la majoritatea ofertelor de serviciu pe care le-am găsit. Şi nu am primit răspuns la 100% dintre ele, adică nu am primit deloc răspuns. Chiar dacă în anunţul de angajare nu scrie că vor fi contactate doar persoanele selectate şi în cazul acesta cei care postează anunţuri se obligă, într-un fel sau altul, să contacteze toate persoanele, indiferent dacă au răspuns pozitiv sau negativ pentru persoană.”

Europa Liberă: Tu ai vrea să te angajezi în calitate de?

Anatol Ursu: „E un spectru foarte larg în ceea în ce aş putea eu să mă angajez. Am depus CV-ul pentru un post la Biroul pentru Relaţii cu Diaspora din cadrul guvernului, am depus în numeroase rânduri dosarul şi CV-ul pentru un post care presupune lucrul cu minorităţile etnice, pentru că am avut anterior un post de muncă în domeniul dat şi am o oarecare experienţă. În general, încerc să depun CV-ul la posturi prezumate din diploma pe care o am.”

Europa Liberă: Ai depus efort să faci carte şi la facultate. Diploma pe care o deţii are valoare nu numai cu note, dar şi studii, cultură, merite...

Anatol Ursu: „Mă rog, aceasta deja rămâne să decidă fiecare în parte dintre cei care mă intervievează la un interviu de angajare. Îmi place să cred că diploma mea nu este valoroasă doar pentru note. Dar nu sunt eu cel care trebuie să-mi acord mie aprecierea finală.”

Europa Liberă: Ştii să întocmeşti un CV aşa cum cer angajatorii?

Anatol Ursu: „Dacă e să considerăm că angajatorii îl cer în model Europass, aşa cum ar trebui să facă angajatorii, atunci da.”

Europa Liberă: Şi de cât timp cauţi şi nu găseşti un loc de muncă?

Anatol Ursu: „Din momentul în care am încheiat facultatea, aceasta ar fi iunie 2012, adică deja mai mult de un an.”

Europa Liberă: Ai încercat să aplici undeva peste hotare?

Anatol Ursu: „La specialitate – nu.”

Europa Liberă: Bucata de pâine de unde şi cum o câştigi?

Anatol Ursu: „Făcând altceva decât relaţii internaţionale, la propriu, aşa cum fac toţi. Lucrez în calitate designer freelancer, având clienţi din SUA, din Australia ş.a.m.d. Dar este ceva radical opus de relaţiile internaţionale. Eu am mers să fac relaţii internaţionale pentru că, începând de prin clasa a 8-a, a 9-a, am jucat intensiv dezbateri regulamentare, am participat la fel de fel de seminare, după aceasta chiar am organizat diferite genuri de seminare. Adică eu am mers să fac o facultate în directă conformitate cu ceea ce îmi plăcea. N-am mers să fac o facultate care era la modă sau pe care mi-au sfătuit-o părinţii. Am mers să învăţ ceea ce-mi place şi, la urmă, nu pot să fac ceea ce-mi place, pentru că nu am unde.”

Europa Liberă: Tu acum eşti cu actele de şomer în regulă?

Anatol Ursu: „Nu am o carte de muncă, pentru că nu am fost niciodată angajat în baza unei cărţi de muncă, dar nu ştiu ce înseamnă un şomer cu acte în regulă.”

Europa Liberă: Ai fost la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă?

Anatol Ursu: „Nu. Aceasta nu am făcut-o. M-am gândit, dar a fost o variantă pe care nu am luat-o în calcul, pentru că, sincer vorbind, în mare parte, lumea este decepţionată în ceea ce presupune Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă sau Bursa Muncii.”

Europa Liberă: În ce constă decepţia aceasta?

Anatol Ursu: „Ca şi în majoritatea cazurilor cu alte genuri de activitate, de cele mai dese ori, se dovedeşte a fi o ţeapă, cum zicem noi, tinerii. În sens că cineva îţi găseşte un post de muncă care nu este tocmai ceea ce aşteptai şi, până la urmă, rămâi nesatisfăcut. Şi e doar o iluzie că cineva te-ar putea angaja prin intermediul unei agenţii de ocupare a forţei de muncă.”

Europa Liberă: Anatol, cu mai multe ocazii, se organizează târgurile locurilor de muncă. Ar fi o oportunitate să mergi acolo, în speranţa că ai putea să găseşti un loc de muncă?

Anatol Ursu: „Da, am şi mers la ultimele târguri. N-am găsit tocmai ceea ce căutam, dar mi-a făcut plăcere şi cred că este o oportunitate mult mai mare. Dar, iarăşi, mai degrabă aş fi reuşit să mă angajez în baza unui hobby pe care îl am, şi anume design-ul, decât a specialităţii pe care o am. Pentru că, de obicei, instituţiile de stat nu prea vin la astfel de târguri ale locurilor de muncă. Adică am întâlnit acolo bănci, în mare parte, companiile de genul „Starnet” şi „Sun Communication” şi toţi cei care oferă servicii de internet sau vorbim despre o lume digitală, instituţii de stat mai puţin.”

Europa Liberă: Crezi că, într-o bună zi, totuşi ar putea să îţi surâdă soarta şi să fii şi tu un specialist, pe potriva aşteptărilor tale?

Anatol Ursu: „Aceasta doar într-o Republică Moldovă schimbată radical. Şi schimbarea nu prea se arată, indiferent dacă este sloganul unor sau altor partide politice.”

Europa Liberă: Ce înseamnă pentru tine o Moldovă schimbată?

Anatol Ursu: „Eu am un plan întreg de reformare a Moldovei, ţinând cont de studiile pe care le-am făcut. Dar cred că este nevoie de persoane care să aibă idealuri mult mai puternice decât societatea coruptă în care trăim.”

Europa Liberă: O percepţie a ta, aşa, să o descrii în câteva cuvinte: Moldova transformată pe placul meu?

Anatol Ursu: „O Moldovă transformată pe placul meu ar fi o ţară în top 10 probabil. Ar fi paradisul, aşa cum astăzi există american dream, aşa, în 10 ani, probabil, ar arăta o Moldovă schimbată. În primul rând, ar fi un sistem de învăţământ mult mai bine pus la punct, jumătate din universităţi ar fi transformate în şcoli profesionale. Pentru că noi astăzi avem nevoie să urmăm modelul japonez, după al doilea război mondial şi anume să ne bazăm pe studii profesionale de calitate şi nicidecum pe studii superioare. Astăzi Moldova produce anual câte 10.000 sau chiar mai mult de economişti şi jurişti care sunt şomeri. Noi nu de aceasta avem nevoie. Ar însemna un sistem judiciar reformat total. Ar însemna o poliţie reformată categoric. Sunt foarte multe domenii la care m-am gândit. Nu pot să am un plan concret, dar idei despre cum aş vrea să arate o Moldovă schimbată categoric am.”

Europa Liberă: Te-ai întrebat vreodată, aşa cum spunea un fost preşedinte american: „Ce pot să-i ofer eu statului şi nu ce poate să-mi ofere statul mie”?

Anatol Ursu: „Da, mă întreb şi practic, de fiecare dată, încerc să ofer şi, de fiecare dată, mi se ripostează faptul că îmi bag nasul unde nu-mi fierbe oala sau chestii de genul acesta.”
XS
SM
MD
LG