Linkuri accesibilitate

Femeile urcă în topul politicienilor din Moldova


Un nou clasament de la Institutul de Analiză şi Consultanţă „Politicon”.

A fost dat publicităţii topul politicienilor din luna iulie. Un lucru demn de observat este că luna aceasta, în acest top apar mai multe femei, dar nu pe primele 3 poziţii. Institutul de Analiză şi Consultanţă „Politicon” realizează acest clasament al celor mai influenţi politicieni în baza aprecierii date de 33 de experţi şi editorialişti. În capul listei îl găsim pe premierul Iurie Leancă, care este urmat de Vlad Filat, preşedintele PLDM, şi de Igor Corman, preşedintele Parlamentului. În ce măsură aceste clasamente au putere de influenţă şi cum se explică mişcările politicienilor în clasament, aflăm din relatarea Tamarei Grejdeanu:

Influenţa pe care o au politicienii din top şi mai ales cei clasaţi în primii zece, se datorează funcţiilor pe care le ocupă, calităţilor personale, succeselor pe care le obţin şi pârghiilor politice de care dispun, crede analistul Anatol Ţăranu. Clasamentul oferă la părerea sa, o viziune despre care este spuma politică şi ajută cetăţenii să înţeleagă ce se întâmplă în procesul politic din Republica Moldova. Analistul spune că topul politicienilor răspunde la întrebarea, cât de înzestrate uman sunt partidele pentru electorala care se apropie:

„După aprecierea experţilor Politiconului, toţi cei nominalizaţi, îndeosebi cei care se găsesc în partea de sus a topului, de fapt sunt nişte locomotive electorale pentru formaţiunile sale politice. Uitaţi-vă ce poziţii ocupă fruntaşii partidelor şi o să vă daţi seama care este forţa de tracţiune a acestor oameni pentru propriile partide.”

Una din surprizele acestei luni în clasament este ministrul de externe Natalia Gherman. Luna trecuta a intrat pentru prima dată în top zece, iar acum s-a ridicat cu cinci poziţii şi ocupă locul patru. Anatol Ţăranu crede că acest lucru se explică prin profesionalismul de care dă dovadă şefa diplomaţiei şi prestaţia pe care a avut-o în timpul vizitelor din ultima lună, printre care şi în Rusia, unde a reconfirmat orientarea pro-europeană a Moldovei:

„În luna iulie a avut câteva vizite extrem de importante şi ea s-a descurcat pur şi simplu excelent. A avut o ţinută sobră, o ţinută respectuoasă la Bruxelles, a avut aceeaşi percepţie şi aceeaşi primire la Berlin, şi a avut o poziţie plină de demnitate la Moscova.”

Din seria surprizelor face parte şi poziţia cu numărul cinci care i-a revenit ministrei educaţiei, Maiei Sandu. Ea a urcat opt poziţii în clasament. Directorul institutului Politicon explică că aprecierea ministrei se datorează poziţiei sale ferme pe care a avut-o în cazul bacalaureatului, deschizând un front împotriva corupţiei.

De cealaltă parte, pierderi de câte o poziţie au avut Nicole Timofti clasat pe locul şase şi Dorin Chirtoacă căruia i-a revenit locul şapte.

Cu patru poziţii mai puţin decât luna trecută, pe opt se află liderul comuniştilor, Vladimir Voronin. Anatol Ţăranu crede că deşi PCRM-ul a fost destul de activ în luna aprilie, mai, după constituirea noii coaliţii de guvernare, partidul şi-a pierdut din influenţă:

„Principalul partid de opoziţie din Republica Moldova, în ultimul timp, iarăşi înregistrează momente de stagnare. Din momentul în care a fost soluţionată criza politică şi din momentul în care partidul comuniştilor a pierdut calitatea de partid care putea să se revanşeze în cadrul alegerilor anticipate parlamentare, din acel moment, valoarea acestui partid a început să scadă ca influenţă politică. Acest moment s-a regăsit şi la nivelul liderului, la nivelul lui Voronin.”

În primele zece poziţii nu se regăseşte nici Mihai Ghimpu, care în opinia experţilor nu a reuşit să menţină unitatea partidului, dar nici liberalii reformatori. La părerea lui Anatol Ţăranu problema reformatorilor este că nu au un lider conturat, care ar putea să expună rostul şi raţionamentul echipei formate.

Tot azi, experţii Politicon au lansat platforma politicon.md, destinată celor care au dorinţă sau capacitate să pătrundă şi să înţeleagă analizelor experţilor.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG