Linkuri accesibilitate

Iulia Timoșenko - doi ani în detenție


În 2011 înaintea audierilor în procesul ce i-a fost intentat la Kiev
În 2011 înaintea audierilor în procesul ce i-a fost intentat la Kiev

Un interviu acordat Europei Libere de Ievhenia Timoșenko, fiica fostului premier al Ucrainei.



La 5 august se împlinesc doi ani de când fostul premier al Ucrainei, Iulia Timoșenko, este în detenție. Condamnată pentru un contract de gaze cu Rusia care ar fi adus mari pierderi țării, Timoșenko s-a plâns mereu că ar fi victima răzbunării politice a marelui său rival politic, Viktor Ianukovici, care respinge aceste acuzații. Partenerii occidentali ai Ucrainei, fără să se pronunțe asupra substanței verdictului împotriva fostului premier, au atras atenția că ea ar putea fi victima așa-numitei „justiții selective” și mai ales că problemele de sănătate ale deținutei ar trebui luate în serios de autoritățile de la Kiev. Zilele trecute serviciul ucrainean al postului nostru de radio a stat de vorbă despre aniversare cu fiica Iuliei Timoșenko, Ievhenia.

Ievhenia Carr (Timoșenko) în studioul Europei Libere la Kiev
Ievhenia Carr (Timoșenko) în studioul Europei Libere la Kiev
Ievhenia a spus că ea, alte rude, prieteni și suporteri ai mamei sale se vor afla la Harkov, orașul unde este deținută. Ievhenia a mai spus că deși o decizie a CEDO de eliberare a mamei sale ar fi trebuit să intre în vigoare în ultima zi a lunii iulie, asta nu s-a întâmplat, așa că locul de adunare cu ocazia celei de-a doua aniversări a detenției rămâne Harkovul.

Ievhenia a declarat serviciului ucrainean al Europei Libere că a avut prilejul să-și vadă mama în urmă cu câteva zile și că starea sănătății ei i s-a părut mai rea. Iulia Timoșenko – susține fiica ei – este incapabilă să se deplaseze singură și, așa cum au spus doctorii ei germani în urmă cu câteva săptămâni, ar trebui operată de urgență. Iar asemenea operație, mai spune Ievhenia, trebuie neapărat făcută în străinătate, de ceea ce ea numește „doctori independenți”.

„Noi familia insistăm ca acest tratament să fie aplicat”, a insistat
Ievhenia, adăugând că legea ucraineană garantează oricui liberul acces la medicii de care are nevoie. Această garanție, spune fiica fostului premier, este stipulată în Constituție și este dreptul fiecărui cetățean, indiferent dacă este liber sau în detenție. Cu atât mai mult, insistă Ievhenia, cu cât CEDO a stabilit că arestarea mamei sale a fost ilegală.

Întrebată cum apreciază declarațiile guvernului de la Kiev că mama sa nu are dreptul la tratamentul medical solicitat, Ievhenia a răspuns că articolul 7 din Codul penal al țării sale spune limpede că orice deținut ucrainean are toate drepturile cu excepția celor suspendate prin lege – are inclusiv dreptul la asistență medicală în străinătate, dacă se dovedește că numai acolo o poate primi. „Nu există nimic în lege care să-i interzică să meargă la tratament în străinătate”, spune Ievhenia, insistând că guvernul ar trebui chiar s-o încurajeze în acest demers, pentru că sănătatea deținutei – mai exact suferința ei dorsală - s-a deteriorat în detenție, din cauza detenției.

Ievhenia a declarat Europei Libere că decizia privind trimiterea mamei sale la tratament în străinătate ar fi trebuit luată de mult. Mai ales, adaugă ea ironic, că guvernul ucrainean este așa de mare specialist în legislație, ceea ce a arătat când a trimis-o pe Iulia la închisoare, ar putea să găsească acum și o lege prin care s-o trimită la tratamentul de care are atâta nevoie. Mai ales că în favoarea eliberării a decis CEDO, iar Consiliul Europei a făcut și el un apel în acest sens. „Sper ca mama să-și poată reface măcar sănătatea, după care ar trebui să urmeze reabilitarea politică, pe care ar trebui s-o primească în viitorul apropiat.”
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG