Linkuri accesibilitate

Un contract pierdut sau despre cel mai mare preț pe kilometru de autostradă din Europa


Un kilometru pe autostrada Bechtel a costat peste 23 de milioane de euro, probabil un record în lumea constructorilor de drumuri.



Povestea contractului semnat de guvernul României cu firma Americana Bechtel pentru construiea autostrazii Transilvania pe traseul Brasov-Cluj-Bors are tot mai multe semne de intrebare.

Dupa ce a reziliat in urma cu doua luni acest contract, ministrul pentru Infrastructura Dan Șova sustine acum ca nu gaseste originalul pentru a-l desecretiza.

Cum a putut, insa, rezilia ministrul roman un contract pe care nu il are in original e o chestiune inca nelamurita.

O alta necunoscuta a ecuatiei este data de un aspect si mai interesant al problemei: ce rol a avut in rezilierea contractului, mama ministrului Dan Sova, avocata Ana Diculescu Șova, care este avocatul companiei Bechtel inca din 2003 cind au inceput negocierile cu aceasta companie americana.

Întregul contractul a fost conceput in defavoarea partii române, iar rezilierea s-a produs dupa acelasi tipar, ministrul i-a oferit companiei Bechtel 37 de milioane de euro, si in schimb constructorul american a renuntat sa mai construiasca al doilea tronson de circa 100 de km.

Autostrada Bechtel este proiectata pentru 415 kilometri, din care sint gata 52, desi lucrarile erau prevazute sa fie gata in 2012.

Rezilierea a fost girata din partea Bechtel tot de firma de avocatura din care face parte mama ministrului pentru Infrastructura.

Fosta ministra democrat-liberala a Transportului i-a transmis succesorului ei socialist locul exact unde se afla contractual pe care nu-l gaseste: potrivit legii documentul original se gaseste la Serviciul Probleme Speciale, etajul 2, camera 58.

Nu este inca destul de clar de ce s-a grabit oficialul român sa rezilieze contractual cu Bechtel si ce vrea sa ascunda, pretextind ca nu gaseste contractual original si deci nu-l poate desecretiza.

Fosta ministra de dreapta sustine ca socialistul Dan Șova tergiverseaza lucrurile pentru a-l proteja pe fostul premier Adrian Nastase, care a semnat contractul.

Chiar daca documentul contine formulari prin care Nastase ar putea fi incriminat, lucrurile nu sint chiar atit de simple, pentru ca acest contract a fost adoptat de Parlament in 2004, tocmai pentru ca nimeni sa nu mai poata fi tras la raspundere.

Un miliard 400 de milioane miliarde de euro a cheltuit statul roman pentru cei 52 de kilometri de autostrada construiti de firma americana, desi toata constructia ar fi trebuit sa coste 2 miliarde 200 de milioane.

Ce se ascunde in spatele acestor cheltuieli?

Unde au ajuns banii si ce metode au fost folosite pentru scurgerea lor inca nu se stie si nici nu exista vreun dosar la Directia Nationala Anticoruptie care sa faca verficarile necesare, mai ales ca standardele publicate de Ministerul Transporturilor din România stabilesc ca un kilometru poate costa cel mult 3,8 milioane de euro la câmpie, 4,9 milioane in zonele de deal si 6,1 milioane de euro în regiunile de munte.

Un kilometru pe autostrada Bechtel a costat insa peste 23 de milioane de euro, probabil un record in lumea constructorilor de drumuri.
XS
SM
MD
LG