Linkuri accesibilitate

Industria farmaceutică moldovenească între profitul criminal și sănătatea oamenilor


Gheorghe Brega: „Când este vorba de sănătatea oamenilor trebuie să uităm de coaliţii, de politică.”



Oxitocina este un medicament folosit pe gravide în timpul naşterilor, pentru a stimula contracţiile uterine. Calitatea medicamentului care ajungea în maternităţile moldoveneşti a fost pusă la îndoială şi anterior, a spus Europei Libere Gheorghe Brega, deputatul liberal care a condus anul trecut o comisie parlamentară de anchetă asupra situaţiei de pe piaţa farmaceutică. Ce alte aparente ilegalităţi a constatat comisia respectivă pe piaţa farmaceutică, ajunse sau nu în vizorul organelor de drept? E întrebarea adresată de Liliana Barbăroşie lui Gheorghe Brega.

Gheorghe Brega: „Cu părere de rău practic nimic bun nu s-a constatat. Începând de la materia primă care este importată fără indicarea termenului de valabilitate, ceea ce nici nu solicită Agenţia Medicamentului şi ceea de ce se folosesc foarte mulţi producători autohtoni, pentru că importând materie primă cu un termen de valabilitate mic el costă foarte ieftin, dar la preţ se calculează ca materie primă de calitate. Imaginaţi-vă o materie primă cu termen de valabilitate de până la trei luni, până se produce medicamentul, până se testează, practic, termenul de valabilitate a materiei prime expiră. Prin urmare medicamentele sunt de o calitate proastă. Urmează însăşi producerea. Avem şi companii bune care produc. De exemplu, este o companie europeană care a uimit toată comisia. E în stil european, construită de nemţi, au investit acolo 17 milioane de euro, intervenţia omului pe parcursul producerii nu există, iese preparatul de pe linia continuă, are termen de valabilitate, data producerii, depozit electronic, totul e aşa cum solicită UE. În rest, vreau să vă spun că avem unele companii care produc prin subsoluri, produc medicamente de calitate foarte proastă sau medicamente care nici nu sunt înregistrate. Avem companii care produc medicamente, dar nu indică nici termenul de valabilitate, nici data producerii, le păstrează în depozite. La întrebarea când le-aţi produs răspunsul este: demult. De ce nu aţi indicat termenul de valabilitate? Răspunsul este: ulterior îl vom indica. Vă daţi seama că în momentul când are comanda atunci indică termenul de valabilitate şi data producerii. Avem probleme şi cu păstrarea medicamentelor. În toate depozitele pe care le-am vizitat, mai mult sau mai puţin, sînt încălcări grave. Se păstrează medicamente cu termen expirat, nu se respectă nici temperatura, nici umiditatea. Ferestrele sunt deschise la temperatura de 40 de grade Celsius de afară, pe când medicamentele se păstrează la o temperatură de cel mult 28 de grade. Iar dacă vorbim de medicamente termolabile, care trebuie păstrate la 2-3 grade, e un dezastru total. Se exportă într-un mod foarte straniu. Într-o cutie de carton se pun pungi cu gheaţă, temperatura este de -6, -8 grade Celsius, medicamentele se pun deasupra şi se transmit în Vulcăneşti, în Briceni. Desigur că până ajung la destinaţie ele îngheaţă, se dezgheaţă şi deja nu mai este medicament, dar este o substanţă chimică oarecare.”

Europa Liberă: Avem siguranţa că medicamentele pe care le cumpărăm de la farmacii sînt bune, sau măcar o parte dintre ele, sau siguranţa e foarte mică?

Gheorghe Brega:
„Siguranţa există, desigur. În momentul producerii medicamentelor la fabrici europene, americane care deţin certificate corespunzătoare, desigur că este credibilitate.”

Europa Liberă: Dar multe din acestea ajung pe piaţa moldovenească?

Gheorghe Brega:
„În ultimul timp ele sunt împinse în mod intenţionat de pe piaţa noastră, din simplu motiv că au început tot mai mulţi producători de ai noştri să producă medicamente de o calitate îndoielnică.”

Europa Liberă: Şi noi le alegem pe acestea?

Gheorghe Brega:
„Le alegem pe acestea pentru că noi punem pe prim plan preţul. O firmă solidă, cu autoritate în lume care produce medicamente nu o să reducă preţul aşa cum vor ai noştri. Ai noştri, adică companiile autohtone, ce fac? Importă materie primă de calitate proastă, produc nu ştiu ce şi reduc preţul. Chiar eu am găsit un preparat de la o firmă autohtonă înregistrat cu un preţ de două ori mai mare decât costul preparatului peste hotare. Când şi-au dat seama l-au scăzut, de la 1300 de lei l-au redus la 260. Mă întreb ce calitate are acest medicament. Nici o firmă solidă nu o să reducă aşa preţul. Desigur că Moldova e o piaţă mică, unde firmele nu prea au mare venit.”

Europa Liberă: Domnule Braga, dumneavoastră sunteţi deputatul care a condus o comisie parlamentară ce a constatat aceste nereguli. Ce a urmat? Câte dosare au fost deschise? Câţi au fost traşi la răspundere?

Gheorghe Brega:
„Au fost scrise peste 500 de demersuri în toate instituţiile atât la Ministerul Sănătăţii, Agenţia Medicamentului, cât şi la CNA, şi Procuratură. Deocamdată sunt deschise vreo 17 dosare. Lucrurile se mişcă greu pentru că majoritatea au umbrele, atât cei care importă medicamente, cât şi cei care le produc.”

Europa Liberă: Domnule Brega, vorbiţi de umbrele, mai concret ce aţi putea să ne spuneţi?

Gheorghe Brega:
„Mai concret nu vă pot spune multe, dar umbrelele sunt destul de mari şi la o înălţime destul de mare.”

Europa Liberă: Deci ca să înţelegem că acest business ar fi în regulă dacă nu ar exista umbrelele?

Gheorghe Brega:
„Sigur că ar fi în regulă dacă s-ar dori. Eu sînt de acord că medicamentele nu poţi să le produci gratis, adică să nu ai măcar un profit. Dar profitul trebuie să fie în baza unui medicament bun, de calitate. Şi cei care le produc trebuie să mizeze pe un profit mic, pentru că beneficiarii sunt oameni bolnavi. Mâine, poimâine cei care fac business o să meargă să cumpere medicamente şi o să vedem cum o să se trateze ei cu aceste medicamente. În loc să trateze ele provoacă complicaţii. Prin urmare cumpără medicamente de calitate de peste hotare ca să trateze şi complicaţiile de la medicamentele produse aici.”

Europa Liberă: Două companii care importau din China sunt suspectate că ar fi adua prejudicii enorme statului pentru că schimbau invoice-ul, importau cu un preţ, dar până acasă prin off-shore-uri marfa ajungea de trei, patru ori mai scumpă. E vorba de companii care au câştigat, potrivit comunicatului CNA, 16 licitaţii pe parcursul anilor 2010-2013 pentru a livra medicamente instituţiilor statului.

Gheorghe Brega:
„Pe acest gen de activitate eu am scris peste 50 de demersuri. Am analizat peste 1000 de licitaţii. Era evident că invoice-urile au fost schimbate. Toţi negau că e vorba de zone off-shore. Iată în sfârşit vedem că e vorba de zone off-shore, în care se camuflează toate şmecheriile. Referitor la oxitocina pe care au găsit-o ei, noi am audiat toţi şefii de catedră de la ginecologie, toţi s-au plâns. Oxitocina a apărut pe piaţă acum patru ani. Imediat ginecologii au scris un demers. Parcă a dispărut, parcă a început să fie importată oxitocină normală, ca apoi prin 2009, 2010 să reapară această oxitocină. Oamenii s-au plâns, au scris demersuri profesorii, au scris concluzii ştiinţifice precum că ar fi ineficientă pentru că sarcina se termină ori cu cezariană, ori cu hemoragii mari. La acel moment nu a reacţionat nimeni. Atunci profesorii ce făceau, cumpărau oxitocină normală, produsă într-o ţară europeană şi mergeau cu ele la naştere. S-au plâns fără rost, către domnul ministru au fost adresate mai multe demersuri. Cu părere de rău abia acum după intervenţia CNA a fost retrasă de pe piaţă. Dar sunt multe preparate de acest gen.”

Europa Liberă: Să înţelegem că la mijloc ar sta principiul „umbelei”?

Gheorghe Brega:
„În acest caz e sută la sută principiul umbrelei. Mai avem firme din acestea în care reprezentanţii ministerului sunt reprezentanţii firmei, dacă nu ei în mod direct, atunci soţiile lor.”

Europa Liberă: Cu ce credeţi că o să finalizeze acest dosar?

Gheorghe Brega:
„Dacă nu o să se implice politicul desigur că o să fie pedepsite dur aceste firme, că nu sunt numai două. Dar dacă o să se implice politicul posibil că nu o să fie nimic. Din cele ce am văzut ştiam că este dezastru, dar nu îmi venea a crede că unele firme au venit din vânzări de peste 1 miliard de lei. Chiar nu poţi cumpăra tu două-trei frigoboxe ca să transporţi medicamentele, pe când din europa ţi le transportă gratis?”

Europa Liberă: Vorbiţi de o companie anume sau toate fac aşa?

Gheorghe Brega:
„Majoritatea transportă în cutii de carton în care pun gheaţă. O frigoboxă costă în jur de 300 de lei. îşi poţi permite dacă ai câştig de un miliard de lei din vânzări.”

Europa Liberă: Parlamentul poate interveni pentru a îmbunătăţi situaţia?

Gheorghe Brega:
„Parlamentul ar putea dacă nu s-ar gândi că aceştia sunt de ai noştri, aceştia nu sunt de ai noştri sau că aici avem interese. Dacă ar fi voinţă politică şi fiecare şi-ar da seama că este vorba de sănătatea oamenilor se pot multe face.”

Europa Liberă: Cum o să acţionaţi la toamnă când începe sesiunea parlamentară?

Gheorghe Brega:
„Eu am făcut un proiect de lege, dar cu părere de rău nimeni nu vrea să-l voteze.”

Europa Liberă: Pentru că nu mai faceţi parte din coaliţia de guvernare?

Gheorghe Brega:
„Când este vorba de sănătatea oamenilor trebuie să uităm de coaliţii, de politică.”

Europa Liberă: Deci o să încercaţi să promovaţi acest proiect de lege, care prevede ce?

Gheorghe Brega:
„Prevede introducerea GNP european, nu imediat, ci timp de un an de zile. Prevede introducerea termenului de valabilitate a materiei prime, a bioechivalenţei, interzicerea produselor dopante. Noi avem 108 substanţe dopante. Suntem unica ţară care produce aşa cantităţi mari. Cantităţile care sunt solicitate pe piaţa noastră pot fi importate de la firme solide, dar nu să producem otravă. Dar acestea aduc profit mare.”

Europa Liberă: Înţeleg că despre umbrele mai multe nu o să ne puteţi spune chiar dacă nu mai sunteţi parte a coaliţiei de guvernare?

Gheorghe Brega:
„Nu e vorba de coaliţie. Umbrelele le vedeţi şi dumneavoastră, după ce am aninat nişte firme au apărut şi primele reacţii.”

Europa Liberă: Întrebarea mea este dacă CNA le vede?

Gheorghe Brega:
„CNA sută la sută că le vede şi le cunoaşte. Dar şi CNA e presat politic, dacă ar avea mâinile dezlegate ar fi bine.”
XS
SM
MD
LG