Linkuri accesibilitate

„Muzica să guverneze!”


25 de tineri instrumentişti la prezidiul parlamentului de la Chișinău.



În parlamentul moldovean eroii zilei au fost vineri nu deputatii, aflati de altfel în vacanță, ci Mozart, Beethoven și Bach, a căror muzică a răsunat într-un flashmob al Orchestrei de Tineret Chișinău. Tinerii muzicieni spun că și-au propus pur și simplu să aducă muzica clasică mai aproape de inimile cetățenilor. Relatează Alla Ceapai.

„Poloneza”, fragment din cunoscuta operă „Evghenii Oneghin” a compozitorului rus Piotr Ceaikovski a fost astăzi piesa de rezistenţă a concertului de la Palatul Republicii, edificiu care şi-a abandonat destinația inițială după ce şi-a mutat acolo şedinţele Parlamentul rămas fără sediu. „Muzica să guverneze!” a fost mesajul celor 25 de instrumentişti de la Orchestra de Tineret Chişinău (Youth Orchestra) care au interpretat piesa chiar la prezidiul Parlamentului.

„În politică totul trebuie să fie organizat, ca într-o simfonie. O notă care nu e la locul ei poate crea haos. De aceea fiecare membru, fiecare notă sunt importante cât de mici nu ar fi,” mi-a spus contrabasistul Adrian Harabara.

Deşi au ales să vină în „casa” aleşilor poporului, mesajul tinerilor muzicieni nu este adresat neapărat lor, spune dirijorul Adriano Marian:

„Am ales acest loc doar pentru faptul că este una din cele mai importante instituții unde se adoptă legi atât de ordin financiar, economic, cât şi cultural. Pentru că această instituţie este foarte importantă pentru societate am dorit să transmitem un mesaj că noi vrem să guvernăm inimile şi sufletele oamenilor prin muzica clasică. Şi nu e problema oamenilor, ci a muzicienilor şi celor de sus să diversifice politicile culturale pentru a sensibiliza oamenii să fie cât mai prezenţi la concerte. La moment suntem priviţi la concerte de muzicieni, de colegii noştri ceea ce este anormal.”

Tinerii instrumentalişti cu care am reuşit să stau de vorbă consideră că muzica şi cultura, în general, nu se regăsesc printre priorităţile guvernanţilor. Investiţiile în cultură sunt mizere, iar tinerele talente nu sunt promovate. Iată ce zice contrabasistul Adrian Harabara:

„Noi avem nevoie de un stimul, până la urmă avem nevoie de un venit. Muzicienii de aici pleacă în străinătate fiindcă nu au cum să trăiască, să supravieţuiască. Această orchestră pentru tineri este un stimul real pentru copiii care vor să facă muzică. Unii renunţă pentru că se gândesc la ce bun e să studieze dacă în Moldova muzica clasică nu este cerută.”

Stau de vorbă şi cu violonistul Ionel Manciu. Până a pleca la studii peste hotare, acum un an, violonistul înviora nuntaşi cu muzică clasică pentru a-şi câştiga un ban.

La Londra unde îşi face studiile a cunoscut o cu totul altă atitudine faţă de cultură şi de muzică. Sălile de spectacol sunt arhipline, iar interpreţii de muzică clasică îşi găsesc uşor un loc de muncă bine plătit, spune Ionel Manciu:

„Este o diferenţă enormă. La noi dacă sunt patru orchestre, cea de la Filarmonică, de la Teatrul de Operă şi Balet, de la Sala cu Orgă şi de la Teatrul Eminescu, acolo, în Londra sunt peste 20. Orchestrele apar ca ciupercile după ploaie şi un muzician are mereu de lucru.”

Chişinău Youth Orchestra a fost fondată acum trei ani şi este prima orchestră de tineret din Republica Moldova. În prezent numără peste 70 de instrumentişti. În această lună orchestra urmează să susţină 5 concerte, două dintre care în România în oraşele Sinaia şi Bucureşti. Concertele sunt parte a proiectului internaţional „Muzică clasică pentru toţi”, organizat în premieră în Republica Moldova.
Previous Next

XS
SM
MD
LG