Linkuri accesibilitate

Bune sau rele despre serviciile medicale din Moldova?


„Și chiar nu mi-au pus nici un tub, dar o simplă mănuşă în care se scurgeau toate puroaiele acelea.”



Pentru ca serviciile medicale din Moldova să corespundă cu aşteptările, necesităţile şi posibilităţile cetăţeanului, sistemul de ocrotire a sănătăţii trebuie să facă faţă mai multor provocări. Dar în ultimul timp tot mai frecvent sînt înregistrate cazuri în care pacienții sunt revoltati de calitatea acestor servicii. Relatează Iulia Brad.


Nicoleta Şalaru, care a suferit anul trecut o intervenţie chirurgicală de extragere a fierii, internată fiind în secţia „Chirurgie” a Spitalului nr.2 din capitală, povesteşte cu indignare despre banii pe care îi pretind medicii pentru o operaţie care, în mod normal, este gratuită conform poliţei de asigurare. Nicoleta se arată îngrozită de comportamentul neglijent al personalului medical dar şi de echipamentul necorespunzător pe care l-ar fi folosit doctorii:

Am aflat că am o piatră la fiere după ce-am avut o intoxicaţie. E clar lucru că noi am mers la un chirurg care ne era recomandat, vorbisem cu el dinainte. Dumnealui mi-a spus iniţial că, sigur, nu cere nimic, doar să am poliţă dar dacă doresc să-l mulţumesc cumva dumnealui n-o să fie împotrivă. Am achitat medicului 50 de euro dar se pare că el nu a fost mulţumit, deoarece la sfârşit avea aşa o atitudine mai rece…posibil aştepta cu mult mai mult Ce m-a şocat pe mine e faptul că chiar după operaţii, oamenii proaspăt operaţi erau lipiţi cu scotch de hârtie dar nu cu tot ce este necesar, adică cu toate bandajele, lecoplaster, cu tot ce este medical. Mi s-a spus că nu au, simplu nu au. Ai mei au procurat tot de ce am nevoie şi mă foloseam de ceea ce am adus eu. Taman în seara aceea mi-a stat aşa de rău că eu mă-năduşeam deja. Au chemat surorile medical, acelea mi-au pus cinci injecţii una după alta şi nu ştiau ce să facă. Au chemat medicul de gardă, acela a intrat, s-a uitat, s-a întors şi s-a dus. Dar eu simţeam că gata, că eu mor şi chiar nu mi-au pus nici un tub, dar o simplă mănuşă în care se scurgeau toate puroaiele acelea. Adică e ceva groaznic!”

Există însă şi cazuri fericite când pacienţii îşi manifestă recunoştinţa faţă de medici şi se arată mulţumiţi şi de condiţiile dar şi de modul în care au fost îngrijiţi. Este cazul doamnei Nadejda Olaru din Călăraşi care a fost operată la Spitalul nr. 1 din Chişinău:

„Am avut o intervenţie chirurgicală la picioare. Venele s-au făcut nişte ghemuleţe care trebuiau înlăturate şi am luat o îndreptare la Spitalul Nr.1 din Chişinău. Cât priveşte Spitalul Nr.1, curat dar sărac. Şi paturile sunt poate mai vechi şi albiturile, şi chiar m-am uitat poate mai trebuia ceva de amenajat la Spitalul Nr.1 că ei merită. Să li se aducă poate şi aparatură nouă, în folosul pacienţilor.”

Am căutat să aflăm ce crede Mihai Moldovanu, şeful Direcţiei Sănătate a municipiului Chişinău, despre acest cadespre actuala situaţie din instituţiile medicale din capitală:

„Dumneavoastră vorbiţi despre colecisectomie sau de operaţie la fiere. Ele sunt gratuite. Toate materialele de pansament, la fel, se aplică gratuit fără nici o problemă. Toate intervenţiile pe care le are medicul pe parcursul perioadei postoperatorii la fel sunt gratuite. Nu există aceste plăţi în cadrul instituţiei medicale. Spitalul respectiv dispune de tot necesarul pentru intervenţii chirurgicale. Trebuie să vedem ce are dumneaei în vedere, ce fel de mănuşi, pentru că mănuşile medicale se folosesc de către chirurgi. Eu am încredere în doctorii care operează.”

Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, pe parcursul anului 2012, în Republica Moldova au fost efectuate 167 209 intervenţii chirurgicale.
Previous Next

XS
SM
MD
LG