Linkuri accesibilitate

Liga Tineretului Rus și protestul anti-Băsescu de la Bălți


Liderul din Bălți al Ligii Tineretului Rus, Viktor Kalașnikov, a fost amendat.



Liderul din Bălți al Ligii Tineretului Rus, Viktor Kalașnikov, a fost amendat pentru că a purtat cu un grup de colegi pancarte critice la adresa României cu ocazia recentei vizite în Moldova a președintelui român Traian Băsescu. Liga Tineretului Rus a condamnat pe Facebook decizia, spunând că amintește de prigonirea limbii ruse în vremea ocupației românești a Moldovei. A încercat să afle detalii despre motivele amenzii Tamara Grejdeanu.

Deşi în mesajul de protest membrii organizaţiei sugerează că amenda s-a dat pentru afişarea pancartelor în limba rusă, în procesul verbal întocmit de poliţie se spune că fruntaşul Ligii din Bălţi a fost sancţionat pentru încălcarea legislaţiei cu privire la publicitate. Igor Tuleanţev, preşedintele Ligii Tineretului Rus crede că lozincile din timpul protestului faţă de vizita preşedintelui Traian Băsescu la Chişinău nu pot fi considerate nicidecum contravenţii:

„Prin urmare rezulta că pancarta în limba rusă pe care era scris „România, rușinea Europei” şi „România, marioneta NATO” a fost clasificată drept publicitate. Nu este clar la ce anume au făcut reclamă membrii Ligii tineretului rus şi ai altor organizaţii în faţa Consulatului Român din Bălţi. Unde au văzut publicitate organele de drept, în cuvântul România, NATO sau în cuvântul ruşine.”

Preşedintele Ligii spune că vor contesta decizia poliţiei şi nu vor accepta plata amenzii de 400 de lei. Sancțiunea a fost stabilită conform prevederilor din Codul contravenţional, în care se spune că difuzarea publicităţii exterioare ce nu întruneşte condiţiile prevăzute de lege, se sancţionează.

Deocamdată nu se ştie dacă sancţiunea emisă de unul dintre colaboratorii poliţiei din Bălţi va avea finalitate. Şeful serviciului de presă al Inspectoratului de poliţie, Alexandru Bejenari spune că materialele au fost transmise la procuratură unde se va decide legalitatea procesului verbal.

Alexandru Bejenari: „De către conducerea inspectoratului de poliţie Bălţi a fost iniţiat un control al materialului dat şi respectiv al procesului verbal. În urma controlului efectuat de către conducere materialul a fost trimis în adresa procuraturii Bălţi, ca şi organ superior, anume pentru verificarea legalităţii întocmirii procesului legal din 30 iulie 2013 şi expunerea prin prisma legii cu privire la publicitate.”

Europa Liberă: Dar intenţia de a studia materialul a avenit după ce Liga tineretului rus şi-a exprimat nemulţumirea faţă de această decizie?

Alexandru Bejenari: „E o procedură standard. La finele zilei fiecare şef de secţie verifică toate materialele aflate în gestiune la angajaţii Inspectoratului de poliţie. Se adresează întrebări, unde este necesar se ia la control, unde nu este necesar şi este totul clar, se remite conform legislaţiei.”

Acum, Procuratura din Bălţi urmează să decidă dacă mesajele afişate în timpul protestului pot fi considerate un mijloc de publicitate sau constituie o modalitate de exercitare a dreptului la libera exprimare.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG