Linkuri accesibilitate

O asemenea luare de poziție publică constituie o atitudine fără precedent și pune în lumină deteriorarea relațiilor dintre UE si FMI.În vreme ce FMI laudă Grecia pentru eforturile de a depăși grava sa criză bugetară, un grup de așa-numite economii în ascensiune din emisfera vestică spun că Grecia a devenit un sac fără fund pentru creditorii internaționali. Relatează de la Bruxelles Dan Alexe.

Un grup de 11 țări sud-americane, conduse de Brazilia, au protestat in mod oficial pe langa Fondul Monetar International (FMI) împotriva ajutorului excesiv acordat Greciei. Cele 11 țări au cerut Fondului sa pună capăt programului de ajutor catre Grecia, considerând ca Atena nu isi respecta angajamentele si ca implementarea măsurilor ce ii fuseseră impuse Greciei este un eșec.

Aceste țări au refuzat sa aprobe, in cadrul FMI, propunerea de acordare a unui nou împrumut Atenei. Votul ostil al acestor țări a fost minoritar, el a pus insa in lumina importante disensiuni in cadrul instituției.

O asemenea luare de poziție publică constituie o atitudine fara precedent si pune in lumină deteriorarea relațiilor dintre UE si FMI. Țările sud-americane arată astfel ca sint convinse ca FMI acorda o atenție nejustificată Europei.

Potrivit ultimului raport FMI, dupa vacanța de vară partenerii europeni ai Greciei vor fi nevoiti să acopere o gaură de aproape 11 miliarde de euro in bugetul Greciei, pentru a permite FMI sa continue sa finanteze programul de scoatere din criza a acesteia.

„Evoluția Greciei confirmă cele mai rele temeri ale noastre”, a declarat reprezentantul Braziliei in comitetul director al FMI. O asemenea afirmatie se afla in totala contradictie cu mesajul linistitor pe care cauta sa-l trimită atat Comisia Europeană de la Bruxelles, cat si șefa FMI Christine Lagarde.

Știrea cade intr-un moment extrem de neplacut in Germania, unde guvernul Merkel cauta sa evite orice discuție publica despre nevoia de a sprijini financiar Grecia, in perspectiva alegerilor generale germane din septembrie.

O reintoarcere a sumbrei perspective a intrării Greciei în faliment ar avea repercusiuni imediate asupra Spaniei, Portugaliei si Italiei, aruncand întregul sud european din nou in criză, și asta chiar dacă pentru moment criza dă semne de acalmie.

Potrivit ultimelor date ale Oficiului European de Statistica (Eurostat), pentru prima oară in mai bine de doi ani rata șomajului a coborât, chiar dacă modest, in zona euro, din care fac parte 17 din cele 28 de țări ale UE. Cu toate astea, șomajul atinge - în continuare 12% din populația activă. Cu totul, Europa numără 26 de milioane de șomeri.
XS
SM
MD
LG