Linkuri accesibilitate

Cazul Garabă. A doua Pădure Domnească? (Ziarul de Gardă)



„Ziarul de Gardă” reacţionează la o nouă dezvăluire făcută presei de către liderul Mişcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu. Activistul afirmă că Iurie Garabă, preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, a fost implicat marţi dimineaţă într-un accident rutier în Chişinău, iar ulterior într-o bătaie şi acum s-ar încerca muşamalizarea şi denaturarea cazului. Jurnaliştii de la „Ziarul de Gardă” văd în acest caz o a doua „Pădure Domnească” când, amintim, judecători, alţi funcţionari înalţi şi chiar Procurorul General participaseră la o vânătoare soldată cu omor şi o tăinuiseră mai multă vreme. Şi acest caz a devenit public abia a doua zi, iar organele de drept ar încerca să-l scoată nevinovat pe şeful pe procurori, sugerează publicaţia.

Redactorului-şef de la „Adevărul”, Alina Ţurcanu, i se pare că acest caz ne arată încă o dată „cine are dreptate în ţara asta”. Cel care are funcţie, bani sau măcar prieteni gata să pună un cuvânt pentru tine sau să tragă sfori, aluzie la preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor. Iar dacă eşti pur şi simplu un oarecare cetăţean Gheorghe Munteanu, de 35 de ani, şi ai avut nenorocul să-i treci drumul unuia dintre cei cu puterea şi dreptatea, vai de capul tău, ajungi la zdub cât ai zice… Procuratura, scrie autoarea.

Atentă la activitatea Procuraturii este astăzi şi „Jurnal.md”. Instituţia citează un raport al Curţii de Conturi care a stabilit nereguli de milioane de lei la Procuratura Generală. Articolul vorbeşte despre majorări nejustificate de salarii, premii exagerate de peste 6 milioane de lei şi camuflarea unor cheltuielile nejustificate făcute în 2012.

Tot la dezvăluiri, platforma on-line „moldovacurata.md scoate la iveală faptul că fostul preşedinte controversat al Curţii Supreme de Justiţie, Ion Muruianu, îşi construieşte o casă de toată frumuseţea într-un cartier select din sectorul Buiucani al capitalei. În acte, casa aparţine fiicei magistratului, vecinii însă afirmă că de construcţie se ocupă judecătorul. Deşi nefinisată, casa cu două nivele şi cu o suprafaţă de 212 metri pătraţi este estimată de experţii imobiliari la peste un milion de lei.

Pagina electronică a ziarului „Timpul” face trimitere la studiul Centrului Analitic Independent Expert-Grup despre sectorul educaţiei din Republica Moldova. Potrivit cercetătorilor, în timp ce 80% dintre cetăţenii Republicii Moldova sunt mulţumiţi de performanţa sistemului de învăţământ, elevii din ţara noastră sunt codaşi la citit, matematică şi ştiinţe. În ceea ce priveşte cheltuielile, în anul 2012 pentru educaţie au fost alocaţi 7397 milioane lei (cu 527.9 milioane lei mai mult decât în 2011), adică 20,9% din totalul cheltuielilor Bugetului Public şi 8,4% din PIB.

IarEvenimentul zilei” publică un interviu cu preşedintele interimar al Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, în care acesta prezintă principalele obiective şi punctele de program politic a mişcării însufleţite de preşedintele român Traian Băsescu. Mişcarea populară are pe lângă 33 de filiale în judeţele româneşti, una şi în Republica Moldova. Pentru moldoveni, Tomac spune ca Partidul va milita pentru simplificarea procedurii de transcriere a certificatelor de naştere şi a propus un proiect de lege de reducere cu 90% a taxelor consulare pentru cei care redobândesc cetăţenia română.
XS
SM
MD
LG