Linkuri accesibilitate

Lovitură de teatru în Egipt: primele succese ale diplomației UE


Catherine Ashton în Egipt

Lămurind soarta lui Mohamed Morsi, UE reușește acolo unde Statele Unite nu făcuseră niciun progres.


Șefa diplomației UE Catherine Ashton a surprins reușind, luni seara, în scurta ei vizită în Egipt, să se întâlnească cu președintele înlăturat de la putere de militari Mohamed Morsi.


Morsi este ținut într-un loc secret de către armată încă de când a fost răsturnat în urmă cu o lună, iar mai recent începuse să se răspândească zvonul că nu ar mai fi în viață. Ashton, care își condiționase vizita în Egipt de o întâlnire cu Morsi, a reușit acolo unde toate presiunile diplomatice anterioare eșuaseră.
Este al doilea succes diplomatic al lui Ashton, după ce în primăvară reușise să obțină un acord provizoriu între sârbi și kosovari, deschizând calea spre acordarea statutului de țară candidată Serbiei, care teoretic va putea, într-un viitor apropiat, sa înceapă negocierile de aderare la UE.
In Egipt, Ashton a obținut să se întâlnească vreme de două ore cu Mohamed Morsi, despre care ea a declarat după aceea că e sănătos și bine tratat de militari.
Succesul indiscutabil al misiunii UE de mediere în Egipt este în același timp un succes personal pentru Ashton, care a fost sistematic una din cele mai criticate figuri ale actualei Comisii Europene. Britanica Ashton a fost în permanență, de-a lungul anilor, criticată și ridiculizată pentru lipsa sa de experiență, pentru absența inițiativelor și pentru faptul că, deși este echivalentul unui ministru de externe al UE, nu vorbește nicio limbă străină, nici măcar franceza.
Recentele sale succese sînt încurajatoare pentru eficacitatea diplomației europene. Este desigur prea devreme pentru a vorbi despre o autentică politică externă comună a UE, câtă vreme aceasta rămâne de resortul capitalelor naționale, dar în situații precum medierea în Egipt UE reușește acolo unde Statele Unite nu făcuseră niciun progres.
Succesul e cu atât mai remarcabil, cu cât UE este departe de a dispune în Egipt de o pârghie economică cum e cea a Washingtonului. Numai ajutorul militar al SUA adus Egiptului depășește anual un miliard de euro, în vreme ce contribuția europeană, strict civilă, se rezumă la câteva sute de milioane pe an.
XS
SM
MD
LG