Linkuri accesibilitate

Moştenirea lui Corneliu Vadim Tudor (22)


Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au încheiat coabitarea (Hotnews)


Se schimba peisajul politic in Romania, constata analistii. Andrei Cornea se ocupa, in revista 22, preluat si de Romania libera, de excluderea lui Corneliu Vadim Tudor din Partidul Romania Mare. In favoarea fondatorului PRM au votat numai sase membri ai congresului, o situatie care parea de negandit in urma cu zece ani. Andrei Cornea admite ca Vadim Tudor devenise aproape un zero ca persoana. In schimb, mostenirea lui este foarte prezenta in politică si in publicistica, prin, citam: „campaniile de ură şi de discreditare, conspiraţionismul, apelul la afecte iraţionale, naţionalismul, antioccidentalismul, mahalagismul”. Corneliu Vadim Tudor „a creat un standard inversat, de abjecţie verbală şi ură publică, pe ca­re încet-încet l-au preluat şi mulţi alţii. El e cel ca­re a obişnuit publicul românesc că, pentru a-ţi dis­credita un adversar politic, poţi arunca orice calomnie, poţi utiliza orice sudalmă, poţi distruge reputaţii şi târî în noroi pe oricine; contează numai efectul”. Toate acestea au infestat in mare masura mintile romanilor, arata Andrei Cornea. Ceea ce acum zece ai parea exagerare a devenit aproape normalitate, cu sprijinul televiziunilor lui Dan Voiclescu, Antenele, secondat pe linia de mahalagism de OTV-ul lui Dan Diaconescu. Politic vorbind, citam din nou, „Vadim Tudor a fost conducătorul şi ideologul re­deş­tep­tă­rii unui extremism alcătuit eteroclit din fâşii fas­ciste şi naţional-comuniste, asezonat din belşug în momentele sale „mari“ cu antisemitism, anti­ma­ghiarism, şovinism şi etnicism în general‘. Am extras din articolul lui Andrei Cornea, publicat in revista 22.

„Presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta au incheiat coabitarea”, scrie Dan Tapalaga pe site-ul Hotnews. Motivul redeschiderii frontului, cel declarat de presedinte, sunt patru afaceri dubioase: previzibilul esec al privatizarii comaniei nationale a Cailor Ferate Romane, stergerea prin ordonanata de urgenta a unei datorii catre stat a Rompetrol de 400 de milioane de euro, o presupusa frauda de 100 de milioane de euro in portul Constanta (dosar inca in stadiu incipient) si desigur afacerea Omar Hayssam, cu conexiunile sale spre partidele politice aflate la putere. „S-ar putea insa, scrie Tapalaga, ca declansarea atacului impotriva premierului Victor Ponta sa genereze un efect pervers: mai multa solidaritate in USL”. Cel mai prost pica in noua conjunctura premierul Victor Ponta. Partidul sau Social Democrat, nu doreste o noua suspendare a presedintelui Basescu, asa cum vor iarasi liberalii, pentru ca nu se poate atinge cvorumul necesar la referendumul de validare a suspendarii. Lui Basescu ii este indiferent, pentru ca, arata Tapalaga, spre deosebire de anul trecut, acumsi-a recastigat in mare masura popularitatea. O dovedesc tot mai desele „bai de multime”.

In Evenimentul zilei, presedintele interimar al Partidului Miscarea Populara, Eugen Tomac, da un intevriu in care prezinta si principalele obiective si puncte de program politic. Miscarea populara are deja filiale in 33 de judete si intentioneaza sa formeze si in celelalte, plus inca una in Republica Moldova, in interiorul principiului ”doua tari, un singur popor”. Pentru moldoveni, Tomac spune ca PMP va milita pentru simplificarea procedurii de transcriere a certificatelor de naştere si a propus un proiect de lege de reducere cu 90% a taxelor consulare pentru cei care redobândesc cetăţenia română.
XS
SM
MD
LG