Linkuri accesibilitate

Valeriu Gheorghiu: „Avem o susţinere politică foarte bună din partea Spaniei”


Ambasadorul Republicii Moldova la Madrid, în dialog cu Valentina Ursu.


Situația economică a Spaniei nu este una de invidiat. Rata şomajului este de peste 26%, cu alte cuvinte, unu din patru spanioli nu are un loc de muncă. La tineri situaţia este încă şi mai dramatică - de peste 56%. Mulţi moldoveni se află în Spania şi Valentina Ursu a stat de vorbă cu ambasadorul Moldovei la Madrid, Valeriu Gheorghiu, despre problemele cu care sunt confruntaţi moldovenii din Spania, aşa cum sunt aceste probleme văzute dinspre ambasadă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:29 0:00
Link direct

Valeriu Gheorghiu: „Declaraţiile foarte recente ale ambasadorului Spaniei în Republica Moldova, domnul Estanislao de Grandes Pascual – acuma mă gândesc că guvernul de coaliţie a făcut o muncă remarcabilă – dumnealui consideră că noi avem o şansă bună la Vilnius. Un ambasador nu face declaraţii, pur şi simplu, el ia la bază date, fapte şi politica statului. De aceea cred că aceasta reflectă acea apropiere pe care noi, aici, n-o simţim. Ca să dau un exemplu: în 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice, până în ianuarie anul trecut, între Moldova şi Spania, au fost încheiate doar 4 documente bilaterale. Într-un singur an, au fost negociate şi au fost aprobate deja de Consiliul de Miniştri al Spaniei, pentru semnare, alte 4 documente importante, care sperăm să fie semnate în cadrul vizitei doamnei Natalia Gherman, la Madrid, în octombrie. Periodic suntem contactaţi de oameni de afaceri din Spania care se interesează de posibilitatea de a avea relaţii economice, comerciale cu Moldova şi, pur şi simplu, de spanioli care se duc în vizite turistice în Moldova, fără a şti ce e acolo. Dar interesul creşte vizibil.”

Europa Liberă: Investiţii spaniole în Moldova deocamdată sunt puţine?

Valeriu Gheorghiu
Valeriu Gheorghiu
Valeriu Gheorghiu: „Aveţi dreptate, dacă nu ţinem cont de „Gas Natural Fenosa”, „Union Fenosa” din Moldova. În anul 2000, a fost cea mai mare investiţie în Moldova, pe atunci. Dar şi acum, recent, s-a spus că au crescut veniturile cu douăzeci şi ceva procente faţă de anul trecut. Deci ei lucrează bine, este un exemplu foarte bun. Dar mai sunt, în Moldova sunt companii de afaceri cu capital spaniol, sunt cu capital mixt spaniol-moldovenesc, spaniol-român-moldovenesc. Nu sunt aşa de multe cum am vrea. Punem mari speranţe pe prima vizită a unui oficial înalt din Moldova – doamna Gherman. Practica ultimilor ani arată că, de fiecare dată, după ce are loc o vizită a primului ministru, a viceprim-ministrului, relaţiile devin mai dinamice.”

Europa Liberă: Domnule ambasador, Spania a fost şi ea prinsă de acest val al crizei economice. Mai au timp demnitarii de la Madrid să se gândească şi la Republica Moldova?

Valeriu Gheorghiu: „Ei găsesc timpul necesar ca să se gândească şi alte pieţe decât cele tradiţionale pentru Spania. Iar tradiţionale sunt ţările Americii Latine, Africii de Nord, Orientul Apropiat, mai puţin, Europa de Est, de exemplu. Dar acuma economia spaniolă începe să caute noi pieţe de desfacere şi aicea putem da exemplu chiar şi recenta vizită a premierului Victor Ponta la Madrid. A fost foarte clar că Spania se orientează tot mai mult spre Europa de Est. Sperăm că printre ţintele, ca să zi aşa, ale acestei orientări va fi şi Republica Moldova. Mult depinde de noi.”

Europa Liberă: Când spuneţi că mult depinde de cei care conduc Republica Moldova vă referiţi, în primul rând, la voinţă politică, la interes?

Valeriu Gheorghiu: „Eu cred că voinţa politică a fost deja manifestată, fiindcă, în plină criză, guvernul nostru a deschis ambasada din Spania, ceea ce costă. Când spun că depinde de noi, mă gândesc mai mult la oamenii de afaceri care nu mai trebuie să aştepte invitaţii de la conducerea ţării. Eu cred că ei trebuie singuri să vadă... Să vă dau un exemplu concret: noi suntem mari producători de vinuri, dar şi de băuturi alcoolice tari. Divinurile noastre sunt foarte bune, după câte pot judeca eu şi după câte spun alţii. Dar aicea ele nu sunt. Totuşi nu văd ca producătorii noştri să se intereseze, să încerce să vândă aceste divinuri. Fiindcă ele au o calitate bună, sunt alte standarde. Sunt sigur că s-ar putea vinde aşa ceva pe piaţa spaniolă.”

Europa Liberă: Credeţi că, odată cu parafarea şi ulterior semnarea Acordului de Asociere, care include şi Acordul de Liber Schimb, se vor activiza agenţii economici din Republica Moldova şi vor penetra pieţele occidentale?

Valeriu Gheorghiu: „Sper că aşa va fi. Dumneavoastră aţi atins un aspect foarte important al relaţiilor cu Spania. Şi anume relaţiile în cadrul Uniunii Europene. Atunci când noi semnăm un acord, de exemplu, Acordul privind Spaţiul Aerian Comun, sigur că el vizează şi Spania. Bineînţeles că şi Acordul de Asociere, care va permite pătrunderea agenţilor economici din Moldova pe piaţa Uniunii Europene, deci, şi pe cea spaniolă, şi viceversa, va duce la o dinamizare a relaţiilor economice.”

Europa Liberă: Domnule ambasador, spuneaţi ceva mai devreme că pe masa demnitarilor de la Chişinău şi de la Madrid s-ar afla încă 4 acorduri pentru a fi semnate. Se regăseşte cumva şi acordul care ar proteja cetăţenii moldoveni aflaţi la muncă în Spania?

Valeriu Gheorghiu: „Unul din aceste acorduri este privind cooperarea în domeniul culturii, educaţiei şi ştiinţei. Poate cineva va întreba dar ce are aceasta cu protecţia cetăţenilor noştri din Spania? Are cea mai directă legătură pentru că este un acord care deschide calea pentru negocierea Acordului privind Recunoaşterea Calificărilor Profesionale, deci, a diplomelor de studii superioare şi aşa mai departe. La stadiul de negociere sunt două acorduri: unul privind asistenţa socială şi altul privind conversiunea permiselor de conducere. Aceste negocieri vor dura puţin, dar, fără doar şi poate, ele vor contribui la ameliorarea situaţiei cetăţenilor noştri din Spania.”

Europa Liberă: Numărul moldovenilor aflaţi la muncă în Spania este semnificativ. Pe cât de uşor le-a fost să se integreze în societatea de acolo? Îi alungă criza? Nu îi alungă?

Valeriu Gheorghiu: „Sunt oameni care se plâng, dar sunt şi mulţumiţi. Ca şi la noi acasă, în Moldova, nu toţi sunt în aceeaşi situaţie. Dar avem aici şi medici, şi profesori universitari, şi avocaţi. Sunt profesii pe care este foarte greu să le practici într-o altă ţară, dacă nu te integrezi, dacă nu cunoşti limba, dacă nu cunoşti legislaţia. Oficial avem 17.500 de cetăţeni, dar mai sunt mulţi cetăţeni care încă nu s-au...”

Europa Liberă: ...legalizat şederea?

Valeriu Gheorghiu: „...legalizat sau, de exemplu, nu mai au documente valabile. Să nu uităm că aici nu a fost ambasadă. Ambasada e abia de 3 ani. Deci ei nu aveau unde se adresa, trebuiau să se ducă sau la Paris, sau la Lisabona, ca să înceapă să îşi legalizeze starea, prin perfectarea documentelor. Dar prima mea vizită, care a fost aici, când am sosit anul trecut, în ianuarie, a fost la poliţia din Madrid. Şi am întrebat direct: „Spuneţi-mi, vă rog, ce probleme aveţi cu moldovenii?”. Şi mi-au spus: „Nu avem nicio problemă. Este o comunitate liniştită, harnică, muncitoare, care se integrează foarte bine în societate”. Un alt exemplu, în primăvara acestui an, am fost în oraşul Tortosa, unde am avut întâlnire cu cetăţenii noştri. Este un oraş unde sunt 107 diferite etnii imigranţi, moldovenii sunt pe locul 7 după numărul lor, dar, probabil, pe primul loc după cum se integrează, ce viaţă duc. Şi sunt printre ei şi cetăţeni care au şi apartamente în oraş, şi casă la mare. Mult depinde de realizarea posibilităţilor care sunt aici. Aceasta în pofida crizei, fiindcă în Spania şomajul a atins rata de 27% de procente, iar printre tineri – de 50%. Totuşi cetăţenii noştri sunt apreciaţi pentru calificări, pentru modul de a fi, de a se purta, pentru faptul că sunt moldoveni, ca să zic aşa.”

Europa Liberă: Unde s-ar putea mai mult de obţinut în cooperarea moldo-spaniolă? Şi ce efort trebuie de făcut?

Valeriu Gheorghiu: „În primul rând, avem o susţinere politică foarte bună din partea Spaniei. Şi aceasta ne permite să extindem cooperarea în diverse domenii. Spaniolii sunt renumiţi pentru companiile lor care lucrează în domeniul telecomunicaţiilor, energeticii, infrastructurii, producerea produselor alimentare, agricultură şi aşa mai departe. Toate sunt domenii care ne interesează şi unde sunt sigur că am putea avea o colaborare bună. De asemenea, trebuie să continuăm să extindem cadrul juridic. În primul rând, cadrul juridic ne permite să avem o cooperare mai intensă. Sper că acest proces va merge mai intens de acum înainte.”

Europa Liberă: E disponibilă Spania să dea undă verde Republicii Moldova pentru liberalizarea regimului de vize?

Valeriu Gheorghiu: „Uitaţi-vă ce spune ambasadorul Spaniei: s-ar putea la Vilnius înregistra progrese semnificative pentru semnarea Acordului de Asociere şi în domeniul liberalizării schimburilor şi eliminării vizelor. Spania este o ţară turistică, interesată în libera circulaţie. Putem doar să regretăm faptul că companiile noastre turistice încă nu sunt destul de active şi nu penetrează pe piaţa spaniolă ca să aducă moldovenii încolo şi, de ce nu, şi spaniolii în Moldova.”

Europa Liberă: Biletele avia sunt scumpe.

Valeriu Gheorghiu: „Aveţi dreptate. Dar am şi eu dreptate, dacă voi spune că totul e înainte. Noi vedem exemplul cu compania „Wizz Air” care începe, în septembrie, zboruri mult mai ieftine în Italia. Acuma o companie din Emirate, „Fly Emirates” vrea să vină în Moldova. Dar chiar şi biletele în Spania, după semnarea Acordului privind Spaţiul Aerian Comun biletele s-au ieftinit. Eu am venit cu 500 de euro, în ianuarie anul trecut, deja în concediu plecam cu 300 de euro dus şi întors. Bineînţeles, dacă vrem să cumpărăm azi bilet pe mâine sau nu-l găsim, sau e foarte scump. Aceasta e realitatea. Dar tendinţa este clară. Companiile low-cost totuşi vor veni la noi. Noi avem un potenţial de pasageri, consider că mare, eu văd cum se duc cetăţenii noştri din Spania acasă şi invers. Aceasta nu e, să zicem, Cehia sau Ungaria, unde poţi să te urci în automobil şi spre seară să fii acasă. Oamenii sunt nevoiţi să călătorească.”
XS
SM
MD
LG