Linkuri accesibilitate

Declaraţiile lui Laszlo Tokes - „o obraznicie” (Adevărul)


Traian Băsescu îmbrăcat în culorile Mişcării Populare (gandul.info)


Presa de astazi reactioneaza fata de declaratiile europrlamentarului Laszlo Tokes facute la sfarsitul saptamanii, la o reuniune a maghiarilor din Romania la care a fost invitat si premierul Ungariei Viktor Orban. Tokes i-a cerut lui Orban sa faca ce stie si sa asigure Transilvaniei un statut de „protectorat”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:59 0:00
Link direct

Analisti consultati de Adevarul vad pur si simplu „o obraznicie” in aceasta declaratie. Pentru Stelian Tanase, Tokes este un „dinozaur izolat politic”, care „vorbeste dintr-o grota” si caruia este o greseala sa i se acorde importanta. Potrivit istoricului Manuel Stanescu, pozitia exprimata de Tokes nu poate avea nicio consecinta in plan politic, desi este primejdioasa, pentru ca citam, „militează deschis pentru ruperea Ardealului de România”. Europarlamentarul Cristian Preda vede in acest episod doar vechiul razboi purtat de Lazslo Tokes cu Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania. Sambata la Balvanyios, Tokes a afirmat ca UDMR „reprezintă o mafie politică” si ca ar fi „furat sume importante de bani”. Catalogarea vorbelor lui Tokes drept „o prostie” ii apatine lui Sever Voinescu, care a adaugat si o caracterizare din unghi politic: „o tampenie”.

Mircea Mihaies constata, in Evenimentul zilei, ca „discursul naţionalist pare încă atractiv pentru mult prea mulţi din dezmoşteniţii sorţii”, in ciuda faptului ca zbieretele de la mijlocul anilor nouazeci ale corifeilor cu asemenea convingeri au devenit, inte timp, mai degraba scancete. Un exemplu comic: numele unuia dintre liderii celebrei organizatii Vatra Romaneasca, artistul plastic Radu Ciontea, care a disparut cu totul de pe firmament. Mihaies i-a dat totusi de urma pe site-ul okazii.ro, unde isi vinde un tablou. Si totusi, discursul nationalist pandeste Romania de azi unde, spune Mihaies, societatea civila nu prea are reactie. Citam: „În afara politrucilor dotaţi cu microfoane, lumea tace: unii scârbiţi, alţii cu musca pe căciulă, constatând ce monstruozitate au girat cu militantismul lor contondent, cu ura ineptă faţă de fosta guvernare”.

Ioana Lupea, publicata pe blogurile Adevarul, sesizeaza acelasi pericol al nationalismului, dar il plaseaza mai putin general, si anume in legatura cu Miscarea Populara din Romania. Analiza sa arata ca noul partid politic are o mare sansa, care se numeste guvernarea Victor Ponta. Inselate, imensele asteptari ale populatiei s-ar putea intoarce impotriva actualei puteri, favorizand ascensiunea, altminteri dificila, pe ruinele unei drepte faramitate, a unui nou partid. Problema pe care si-o pune Lupea este cu ce program va defila Miscarea populara. Promisiuni de genul celor facute si de Uniunea social-liberala nu vor mai fi inghitite, drept care sunt sanse ca electoratul sa fie sensibil la un discurs de tip Orban Viktor. Mai precis, o citam pe Ioana Lupea, la „un populism naţionalist-ortodoxist de inspiraţie putiniană via Orban Viktor, dar mai pro-european”. Ce altceva ar putea insemna, spune comentatoarea, ultima aparitie publica a lui Traian Basescu la bordul unei ambarcatiuni de mare viteza, imbracat in culorile Partidului Miscarea Populara.

Rodica Ciobanu discuta si ea in editorialul de la gandul.info relatia presedintelui cu noul partid. Basescu ar aduna capital electoral pentru urmasul sau la Cotroceni, și care ar trebui sa reprezinte Miscarea populara.
XS
SM
MD
LG