Linkuri accesibilitate

Tătarii polonezi, un model de conviețuire pașnică


Tomasz Alexandrovici: „A trebuit să treacă secole ca să ajungem la asta. Nu s-a întîmplat peste noapte.”




Comunitatea tătarilor din Polonia este foarte mică. Nu are mai mult de 5000 de oameni, dar modul în care se înţeleg de secole cu polonezii ar putea fi un model de coabitare pentru musulmanii europeni. Polonia este, cum se ştie o ţara catolică, în care biserica a jucat un rol important de-a lungul istoriei. La fel și musulmanii tatari. Corespondentul nostru Glen Kates a călătorit la Bialistok, în Polonia, și la tătarii Lipka.

Bronislav Talkovski este unul dintre tatarii Lipka. E musulman, dar se simte tot atît de polonez ca oricare din cetăţenii acestei ţări europene.

Tatarii au sosit in Polonia acum peste 6 secole şi au fost unii dintre cei mai loiali și mai buni luptatori ai acestei țări. Această populația turcică stabilită în Polonia a fost numită Lipka, de la cuvîntul cu care acestia denumeau Lituania, care la data aceea facea parte dintr-o confederaţie cu Polonia.

Tătarii au luptat împotriva mongolilor lui Gingis Han şi şi-au demonstrat loialitatea față de polonezi. Au fost înnobilaţi şi au avut o activitate ânfloritoare în regiunea în care se afla astîzi Polonia, Lituania si Belarus.

În 1939, polonezii au format unităţi militare speciale de tătari, ca să lupte împotriva Germaniei naziste. În perioada comunistă multi tătari au părăsit Polonia. Mulți din cei rămași au fost asimilaţi și au devenitcatolici. Bronsislaw Talkovski

„E foarte greu pentru o națiune ca aceea a tătarilor să influenţeze o naţiune atît de mare cum e cea poloneză, unde 97 % sunt romano-catolici. Și aici este un pericol pentru tătari. Ei au fost asimilati atit de bine încit au adoptat si cultura si citeodata si religia polonezilor. Si asta este o ameninţare pentru mica noastra comunitate.”

Faţă de evrei, de exemplu, care au fost victimele Holocaustului și dintr-o comunitate care numara milioane de oameni abia de au mai ramas citiva in Polonia, tătarii au fost cruzaţi de astfel de violențe

Tomasz Alexandrovici, un tătar care conduce comunităţile musulmane din Polonia, spune că şansa asimilării este respectul reciproc, pentru religiile fiecăruia:

„Ce am creat noi în Polonia am creat și pentru noi, pentru binele nostru. A trebuit să treacă secole ca să ajungem la asta. Nu s-a intimplat peste noapte.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG