Linkuri accesibilitate

Întrevederea Gherman-Lavrov de la Moscova și bilanțul de 50 de zile al guvernului Leancă


Șefa diplomației moldovene Natalia Gherman și omologul ei rus Serghei Lavrov la Moscova, 24 iulie 2013.
Șefa diplomației moldovene Natalia Gherman și omologul ei rus Serghei Lavrov la Moscova, 24 iulie 2013.

Retrospectiva săptămânii politice moldovenești.


O săptămână cu importante contacte internaționale pentru Moldova din nou şi cu o întrevedere la Moscova între şefa diplomaţiei Moldovei Natalia Gherman şi omologul ei de la Moscova Serghei Lavrov. Cum văd aceasta săptămână în limba rusă, altul de la un ziar de limbă română, aflăm de la Alla Ceapai.

Prima întrevedere a Nataliei Gherman în calitate de ministru de externe cu omologul său rus Serghei Lavrov a fost mai curând una de familiarizare crede jurnalistul de la ediţia online de la Chişinău a publicaţiei moscovite „Kommersant”, Vladimir Soloviov. Totuşi, demnitarii de la Moscova nu au ezitat să transmită un semnal important Moldovei în ajunul summit-ului de la Vilnius, observă jurnalistul:

„Ca de fiecare dată Moscova a declarat public că ţine de alegerea internă a Moldovei unde vrea să se integreze. Rusia mereu a declarat asta, deşi nu a ascuns că şi-ar dori ca Moldova să se orienteze spre est. Iar Serghei Lavrov a confirmat această poziţie atunci când a vorbit despre nevoia unor consultări bilaterale, înainte ca Moldova să încheie acorduri cu UE, referitoare la ceea ce a numit „impactul” acestor acorduri asupra relaţiilor moldo-ruse în domeniile energetic şi economic. Este un semnal clar care poate fi descifrat în felul următor: voi desigur că puteţi să vă integraţi, dar ţineţi cont că ar putea apărea probleme în domenii foarte sensibile pentru ţară. Rusia nu încearcă să impună Moldovei să renunţe la traseul european. Cel puţin nimeni nu declară public acest lucru. Totodată, Rusia atenţionează asupra unor probleme sensibile pentru Moldova, cum ar fi migranţii moldoveni aflaţi în Rusia, comerţul bilateral şi problema energetică.”

Cât priveşte reglementarea transnistreană - nimic nou sub soare opinează Vladimir Soloviov. Ministrul rus de externe Lavrov a repetat a câta oară că discutarea problemelor politice ale reglementarii e prematură. Pe când un moment propice pentru a fi pus în discuţie un proiect de statut pentru regiunea transnistreană?

„Cred că Rusia va fi gata să stimuleze părţile să discute despre aspectele politice ale reglementării conflictului atunci când va primi careva garanţii în regiune. Aceste garanţii se referă nu doar la Republica Moldova, ci şi la Ucraina, deoarece ambele ţări se orientează spre vest, dar Rusia ar vrea să le vadă în orbita sa, nu în braţele UE. Când va veni momentul discutării chestiunilor politice nu mă apuc să fac preziceri. Nu cred că cineva are certitudinea când se va întâmpla acest lucru. La fel cum nimeni nu se aştepta în 2003 că Rusia se va apuca în grabă să elaboreze memorandumul Kozak. Totul s-a întâmplat pe neprins de veste. La fel e şi acum. Dar cel puţin până la finele acestui an noi vom fi nevoiţi să urmărim cum în formatul 5+2 se discută probleme minore. Cu siguranţă nu vom avea progrese privind aspectele politice.”

Redactorul şef adjunct de la cotidianul „Adevărul”, Valentina Basiul, se întreabă la ce bun neobişnuitul bilanţ de 50 de zile de guvernare prezentat de guvernul Leancă?

„În dimineaţa în care am aflat că premierul va ţine o conferinţă acest bilanţ, am întrebat de unde, până unde? e o invenţie moldovenească, e o invenţie pentru multe ţări, adică e ceva cu totul neobişnuit. Nu ştiu dacă domnul Leancă a vrut să iasă în faţă cu asemenea acţiuni populiste, pentru că asta urmăresc asemenea evenimente. Oamenii aşteaptă rezultate mult mai concrete şi mult mai pragmatice, adică care să îi afecteze, dar nu că am făcut 3 kilometri de şosea şi am vizitat Academia de poliţie, aşa cum am auzit din discursul domnului premier. Aş vrea să mă refer la acţiunile de combatere a corupţiei. Din ce am reţinut eu ca simplu telespectator, nu ca ziarist e că domnul Leancă a vorbit despre acest fenomen înrădăcinat şi de care nu ne putem debarasa aşa de uşor, dar a zis că a încercat. Iar acele încercări ale lui au fost vizitarea Academiei de Poliţie şi faptul că a cerut să fie angajate mai multe femei în poliţie. De asemenea a vorbit şi despre uniforme noi pentru poliţişti. Or nu ştiu dacă cu asemenea acţiuni poţi să scoţi acest fenomen din ţară şi din forţele de o0rdine, şi din rândul oamenilor legii. Noi, cei de la „Adevărul” am analizat acţiuni concrete ale Croaţiei. Cum s-a apropiat această ţară de UE. Am văzut foarte bine că fără condamnări la nivel înalt pe dosare de corupţie nu ne vom putea noi apropia de această comunitate. Deci, să nu ne facem iluzii cu trei kilometri de şosea şi cu 2000 de fete angajate în poliţie nu o să mergem spre UE. îmi pare rău că domnul Leancă a ieşit cu un raport de 50 de zile. Nu îi șede bine, parcă prea mult seamănă cu predecesorii lui şi mulţi dintre ei chiar şi din guvernarea comunista. Vii cu un raport triumfalist şi vorbeşti cu cifre, cifre, cifre nu e în stilul domnului Leancă. Eu sper că a fost doar o eroare dictată de consilier, adică nu va continua pe făgașul acesta” a fost opinia jurnalistei Valentina Basiul.
XS
SM
MD
LG