Linkuri accesibilitate

Corlățean: Rusia a promis în 1999 că-și retrage trupele din Transnistria, iar acest lucru trebuie respectat


Federația Rusă s-a angajat în 1999 să-şi retragă muniţiile și trupele din regiunea de est a Republicii Moldova, iar acest lucru trebuie respectat, a afirmat ministrul român de externe Titus Corlățean la o conferință de presă la București.

Declarația lui Corlățean vine după ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus la Moscova - în cadrul întrevederii cu șefa diplomației moldovene Natalia Gherman - că Rusia își va retrage trupele și armamentul din Transnistria doar după rezolvarea conflictului transnistrean.

„Poziţia României ţine de angajamentele pe care Federaţia Rusă şi le-a luat şi, în final, de decizia Summitului OSCE de la Istanbul din 1999. Vorbim de retragerea trupelor ruse şi a armamentului şi vorbim, până la urmă, şi de opţiunea suverană a statului Republica Moldova faţă de această chestiune. Evident că tema este mai complexă şi este mai delicată”, a mai spus Titus Corlăţean, citat de „Evenimentul Zilei”.

El a reiterat necesitatea discutării „aspectelor de fond” la negocierile în format 5+2 (Chişinău, Tiraspol, Ucraina, Rusia, OSCE, plus SUA şi UE ca observatori) în contextul în care reprezentanţii Tiraspolului refuză să abordeze la aceste întâlniri problema statutului politic al regiunii.
XS
SM
MD
LG