Linkuri accesibilitate

Transferuri secrete la vedere


Fundașul Neymar într-un meci între Brazilia și Mexic pe Wembley, în 2012
Fundașul Neymar într-un meci între Brazilia și Mexic pe Wembley, în 2012

Multe cluburi cunoscute vînează ținte cunoscute, în timp ce neagă orice interes și negociază în culise.



Toată lumea cască gura după transferuri de senzație. Doar Neymar sosit de la Santos la Barcelona a reușit să țină afișul. În rest, negocieri foarte secrete și, în același timp, foarte publice. Asta înseamnă că destule cluburi cunoscute vînează ținte cunoscute, în timp ce neagă orice interes și negociază în culise.

Capul de afiș e Bale. Desigur, Gareth Bale, jucătorul galez care a lăsat cea mai puternică impresie în competițiile de club europene ale anului trecut. De acum, se poate vorbi de cazul Bale. Totul a început cu ipoteza solidă după care un jucător de valoarea lui Bale nu are cum să rămînă la Tottenham, mai ales după ce clubul englez a ratat un loc în Liga Campionilor. Imediat după încheierea sezonului Villas-Boas, antrenorul lui Tottenham, a limpezit lucrurile: Bale nu e de vînzare! Bale însuși a dat să se înțeleagă că va mai sta un sezon la Tottenham. Apoi, presa spaniolă a început să dea semne că lucrurile stau așa dar s-ar putea schimba. La jumătatea lui iulie, tot presa spaniolă a schimbat tonul: Bale vrea să plece. Apoi, aceași presă spaniolă a lansat, probabil în cooperare cu Real Madrid, o cifră uriașă: 80 de milioane de euro. Și brusc, presa engleză a început să primească semnale, venite probabil cu știința lui Bale, că transferul la Real Madrid e foarte posibil. Cazul Bale nu e încheiat dar e clar că mutarea se negociază intens.

Al doilea caz bizar a fost provocat, după un obicei mai vechi, de Jose Mourinho, cel mai abil și frecvent, jucător la bursa nervilor. Abia numit antrenor la Chlesea, Mourinho a jucat prima carte și a făcut ceva ce nu se face: a declarat brusc, în plină conferință de presă, că îl vrea la Chelsea pe Wayne Rooney, cel mai scump și mai faimos jucător al lui Manchester United. Rooney a tăcut chitic, lăsînd să se înțeleagă că oferta nu îi displace. Manchester a reacționat furios, după care Mourinho a plusat și a anunțat o a doua ofertă pentru Rooney. Cazul nu e încheiat și Rooney poate pleca sau poate rămîne dar e limpede că legătura cu Manchester United s-a rupt. E limpede că acesta va fi ultimul lui sezon la Manchester.

Mult mai disputată e cea de-a treia afacere a sezonului. Luis Suarez, vîrful lui Liverpool, a avut temeritatea de a declara, acasă, în presa uruguayană că nu mai are chef de fotbal la Liverpool și s-a pus, practic, singur la vînzare. A apărut imediat o ofertă de la Arsenal și Liverpool a început să joace în public aria trădării. Conducătorii clubului au invocat onoarea, fidelitatea și alte virtuți tot mai demnodate în fotbal. Președintele clubului s-a întebat, chiar, ce droguri ia Arsenal de a ajuns să își închipuie că va pune mîna pe Suarez. Comedia a continuat. Suarez a îmbrăcat senin tricoul lui Liverpool și a jucat un amical. Arsenal a făcut încă o ofertă anunțînd că e dispusă să dea 40 de milioane de euro pe Suarez. Liverpool a reacționat cu indignare și a afurisit pețitorii dar a specificat, ca din întîmplare, că îl evaluează pe Suarez la 50 de milioane. Dacă Arsenal a înțeles aluzia și are atîția bani de dat, Suarez va părăsi Liverpool.
XS
SM
MD
LG