Linkuri accesibilitate

CEDO: În procesul Hodorkovski justiția rusă a încălcat drepturile omului


„Sentinţa Curtii Europene pentru Drepturile Omului nu a reţinut că procesul lui Hodorkovski şi Lebedev a fost unul politic.



Curtea Europeana pentru Drepturile Omului de la Strasbourg a decis astazi că anumite aspecte ale procesului împotriva lui Mihail Hodorkovski si Platon Lebedev au încălcat drepturile omului. Curtea a respins insă pretenţia celor doi că procesul ar fi fost unul politic. Curtea a spus că nu a gasit dovezi care să arate ca judecatorul ar fi fost părtinitor, dar a fost incălcată clauza de confidenţialitate a relatiiei client-avocat şi examinarea probelor a fost nedreaptă.

Curtea a hotarit că Platon Lebedev are dreptate cind susţine că aducerea lui in faţa judecătorilor într-o cuşcă de metal a fost umilitoare pentru acuzat. Avocata lui Mihail Hodorkovski, Karinna Moscalenko a salutat decizia Curtii Europene:

„Am asteptat mult timp ca instanta sa se pronunte că au fost violate drepturile fundamentale ale persoanelor acuzate. Ele au fost complet violate – în termeni de egalitate a partenerilor din proces, necinste în modul de a analiza dovezile, in general, totul; a fost ceea ce am cerut curtii să ia in considerare.”

„In primul si-n primul rînd a fost incălcat dreptul la un proces echitabil. Si asta, potrivit legii ruseşti, înseamnă că pedepsele vor trebui anulate…”

Avocatul lui Platon Lebedev s-a arătat nemulţumit de faptul ca instanţa europeana nu a hotarit că procesul a fost unul politic:

„Sentinţa Curtii Europene pentru drepturile omului nu a reţinut că procesul lui Hodorkovski şi Lebedev a fost unul politic. Personal găsesc asta putin cam straniu şi sunt, într-o oarecare măsură, dezamăgit de aceasta parte a sentinţei tribunalului…”

Mihail Hodorkovski şi Platon Lebedev au fost condamnaţi la închisoare în 2004 pentru frauda si evaziune fiscală. Procesul lor a început imediat după ce Hodorkovski, la data aceea, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia s-a implicat în politică şi a devenit cu critic al politicilor preşedintelui Putin. Compania sa, Yukos, a fost falimentată cînd i s-au cerut impozite în valoare de 27 de miliarde de dolari. Statul a rascumpărat compania la un pret de nimic.

Inainte de data presupusă a eliberării celor doi parteneri de afaceri, în 2010, Procuratura rusă le-a mai deschis un dosar, în care au fost acuzati de delapidare si de spălare de bani. Au mai fost condamnaţi încă o dată şi vor fi eliberaţi anul viitor, Lebedev in august si Hodorkovski în octombrie. Asta daca nu li se va mai deschide un nou dosar.
XS
SM
MD
LG