Linkuri accesibilitate

Aniversînd 1025 de ani de la creștinare - Ucraina prinsă între Rusia și UE


Slujba aniversară la Catedrala Isus Mântuitorul, la Moscova
Slujba aniversară la Catedrala Isus Mântuitorul, la Moscova

Putin merge la Kiev nemulțumit de perspectiva semnării unui acord între Ucraina și UE.



Ucraina e prinsă în acest weekend între dorința sa de a se apropia de Uniunea Europeană și presiunile Rusiei. Liderii ortodocși din lumea întreagă se vor reuni la Kiev pentru a sărbători 1025 de ani de la convertirea la creștinism a Statului Kievean, prima formațiune statală importantă atestată a slavilor de răsărit.

Pentru ucraineni, aceasta aniversare se confundă cu o sărbătoare națională, întrucât ea se află la baza identității lor. Moștenirea Statului Kievean este însă revendicată în egală măsură de țările vecine: Bielorusia și Rusia. De altfel, numele însuși al Statului Kievean era Rus, de unde vine și numele de Rusia.

Putin va sosi astfel, însoțit de apropiatul său, Patriarhul Kiril, iar ucrainenii se tem că venirea lui Putin va eclipsa întrgul eveniment și că Putin se va folosi de asta pentru a bloca cursul european al Ucrainei, așa cum o rezumă Viktor Ielenski, care conduce Asociația Ucraineană a Libertății Cultelor :

„Moscova a reușit să își impună propriul său scenariu, în care personajele principale vor fi Putin și Kiril, iar președintele Ucrainei si anturajul său vor fi doar niște figuranți.“

Președintele ucrainean Ianukovici speră ca la toamnă, la summitul Parteneriatului Estic din noiembrie, de la Vilnius, Ucraina să poată în sfârșit semna un Acord de asociere cu UE (Moldova va parafa atunci un acord similar). Perspectiva creează nemulțumire la Moscova. Analistul politic Oleh Medvedev e convins că Putin se va folosi de eveniment pentru a face presiune asupra lui Ianukovici :

„Chiar și după ce Ucraina va semna un acord cu UE, Rusia va păstra mijloace de presiune. Va urma un lung proces prin care parlamentele tuturor țărilor din UE vor trebui sa aprobe Acordul. Intâlnirea din weekend nu va fi deloc singura șansă a lui Putin, chiar dacă el va transforma o sărbătoare dedicată ortodoxiei într-una menită să glorifice Imperiul rus.“

La rîndul său, analistul Viktor Nebojenko nu este însă convins că Putin ar putea obține ceva concret în acest weekend :

„In Rusia, Putin poate orice. Poate să zboare cu berzele, să se scufunde cu submarinul, să bage un blogger la pușcărie și să-i dea drumul imediat. Pe unul în transformă în oligarh, pe altul în cerșetor. Dar o să vadă că vrăjile lui nu mai funcționează după ce trece granița Ucrainei. Cu toată importanța geopolitică a vizitei lui, mă îndoiesc că ar putea obține vreun avantaj din asta.“

Putin a lăsat deja de înțeles că semnarea Acordului cu UE ar putea pune in pericol statutul de observator al Ucrainei pe lîngă Uniunea Vamală Euroasiatică pe care Rusia caută să o pună pe picioare.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG