Linkuri accesibilitate

Perspectivele R. Moldova sunt din nou optimiste (EVZ Chişinău)


Un articol din „Adevărul” discută semnificaţia declaraţiilor ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, de la întâlnirea cu şefa diplomaţiei de la Chişinău, Natalia Gherman. Deşi respectă alegerea Republicii Moldova privind procesul de integrare europeană, Rusia vrea să ştie cum va influența apropierea Moldovei de UE relațiile economice moldo-ruse, notează publicaţia. Experţii citaţi în articol cred însă că, de fapt, Rusia ar vrea să păstreze Moldova în sfera sa de influenţă, iar presiunile ei se vor intensifica odată cu apropierea ţării noastre de UE.

O ştire de pe pagina electronică a „Ziarul Naţional” anunţă că Republica Moldova a trimis în Federația Rusă de la începutul anului peste 19 milioane de litri de băuturi alcoolice: 2466 loturi de vin și 240 loturi de divin. Apreciind calitatea acestor exporturi, Serviciul federal sanitar din Rusia „Rospotrebnadzor” precizează că toate loturile de băuturi alcoolice livrate în acest an au corespuns normelor sanitar-igienice, se mai arată în ştire.

„Evenimentul Zilei Chişinău” scrie că la jumătatea intervalului de o sută de zile care reprezintă scadenţa pentru promisiunile făcute la investitură, premierul Iurie Leancă a ieşit în faţa presei pentru a prezenta foaia de parcurs a primei etape. Perspectivele Republicii Moldova sunt din nou optimiste după o criză guvernamentală care părea să pună capăt iluziilor cetăţenilor de o viaţă mai bună, notează „EVZ”.

Agenţia de ştiri „IPN” transmite că premierul Iurile Leancă va avea o întrevedere în luna septembrie cu liderul de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk. „Sunt mai mult decât interesat pentru o astfel de întrevedere, pentru că atunci când nu există comunicare apar probleme, apar interpretări şi situaţia se tensionează doar”, a subliniat prim-ministrul Leancă despre această preconizată întrevedere.

Pagina electronică a ziarului „Timpul” scrie că din cauza datoriilor, agricultorii din Moldova sunt nevoiți să-și vândă grâul proaspăt recoltat. De aceasta profită mai multe firme intermediare care propun producătorilor prețuri foarte mici. În lipsa altor propuneri mai avantajoase, țăranii vând grâul la un preț dezavantajos. Prețul optim pentru un kg de grâu ar fi circa 3 lei, dar nimeni nu le oferă ţăranilor mai mult de 1,9 – 2 lei/kg.

„Zeci de anunţuri sunt postate zilnic pe site-urile publicitare de către persoane din R. Moldova care intenţionează să-şi comercializeze un rinichi sau o parte din ficat”, notează reporterii săptămânalului „Ziarul de Gardă”. Potrivit publicaţiei, de obicei, preţurile variază între 7 mii de euro şi 25 de mii. Majoritatea potenţialilor „donatori” recunosc că au decis să recurgă la această cale riscantă din cauza problemelor economice pe care nu le pot soluţiona altfel.
XS
SM
MD
LG