Linkuri accesibilitate

Prima vizită a preşedintelui Turkmenistanului la Chişinău


Gurbangulî Berdîmuhammedov şi Nicolae Timofti
Gurbangulî Berdîmuhammedov şi Nicolae Timofti

„E o zi istorică pentru ambele state”, a spus preşedintele Gurbangulî Berdîmuhamedov.


Preşedintele Turkmenistanului, Gurbangulî Berdîmuhamedov, se află în Republica Moldova, prima vizită a unui preşedinte turkmen. Cum era de aşteptat, discuţiile purtate la Chişinău au fost dominate de relaţiile comerciale, Turkmenistanul fiind o ţară bogată în resurse energetice. Motiv pentru care, de regulă, este evitată o problema mai delicată si anume cea a drepturilor omului: Turkmenistanul este considerată una din cele mai represive ţări din fostul spaţiu sovietic, Freedom House a clasat-o printre cele mai represive din lume în 2012. Relatează Alla Ceapai:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:35 0:00
Link direct

„E o zi istorică pentru ambele state” a spus preşedintele turkmen Gurbangulî Berdîmuhamedov despre prima sa vizită în Moldova. Oficialul turkmen a avut întrevederi cu conducerea de vârf a Republicii Moldova, menţionând că îşi doreşte o intensificare a relaţiilor economice, comerciale şi culturale moldo-turkmene. Prin urmare au fost semnate câteva acorduri interguvernamentale în domeniile comerţului, fiscalităţii, diplomaţiei şi culturii. Editorialistul de la trustul de presă „Jurnal”, Petru Bogatu, consideră utilă vizita preşedintelui turkmen:

„Turkmenistanul este un stat cu un regim autoritar, preşedintele Berdîmuhamedov este succesorul celebrului turkmenbaşi care şi-a construit pe timpul vieţii statui şi monumente care le depăşesc în amploare şi altitudine pe cele ale liderilor nord coreeni. Cu toate acestea, Turkmenistanul este o ţară care încearcă să fie un jucător independent pe plan economic, dar şi pe cel politic, dar mai cu seamă independent de Rusia. Ştim că Turkmenistanul nu participă la lucrările diferitor organisme din cadrul CSI. Nu participă la Alianţa militară din cadrul CSI. E un furnizor extrem de important de resurse energetice. Din acest punct de vedere Republica Moldova are de câştigat pe plan economic. Republica Moldova, de fapt, încearcă deja de relaţiile cordiale economice cu Aşhabad-ul. Nu întâmplător în ultimele luni schimburile comerciale cu Turkmenistanul au crescut de circa patru ori. E adevărat că mai mult au crescut importurile, decât exporturile noastre în Turkmenistan. Dar în urma negocierilor purtate poate vom reuşi într-o măsură să echilibrăm această discrepanţă şi să consolidăm relaţiile economice cu această ţară.”

În discursul său la Chişinău preşedintele turkmen a subliniat necesitatea unei colaborări mai strânse inclusiv în domeniul securităţii şi păcii regionale fără însă a face referinţă la conflictul transnistrean. Editorialistul Petru Bogatu consideră că preşedintele turkmen şi-a exprimat astfel solidaritatea faţă de Republica Moldova, inclusiv pe chestiunea transnistreană:

„Este firesc că preşedintele Berdîmuhamedov se preocupă de securitatea regională, Turkmenistanul aflându-se şi el într-o zonă fierbinte a lumii. Uneori se confruntă şi el cu chestiuni extrem de delicate în relaţiile internaţionale. Să o spunem pe şleau nu este privit cu ochi buni de Rusia, pentru că Rusia nu priveşte cu ochi buni ţările care evită o colaborare foarte strânsă cu Moscova şi care caută să-şi sublinieze independenţa faţă de fosta metropolă. Este evident că în această situaţie Turkmenistanul este ca şi noi preocupat de securitatea lui regională. De aceea prin acest gest Berdîmuhamedov ne îndeamnă la solidaritate, la sprijin reciproc.”

Preşedintele moldovean Nicolae Timofti a acceptat invitaţia omologului său turkmen de a efectua în curând o vizită la Aşhabad. De altfel, Nicolae Timofti l-a întâmpinat astăzi la aeroport pe preşedintele turkmen, ceea ce nu făcuse la recenta vizită a preşedintelui român Traian Băsescu. Iată cum explică acest gest editorialistul Petru Bogatu:

„Conform tradiţiei europene liderii politici nu sunt întâmpinaţi la aeroport de persoana care îi invită. Este o tradiţie din spaţiul sovietic doar. Preşedintele Turkmenistanului venind tocmai din acest spaţiu, unde se mai respectă şi unele principii, unele norme din timpurile de altă dată, probabil preşedintele Timofti a hotărât să-i facă pe plac omologului său din Turkmenistan.”

Preşedintele moldovean şi cel turkmen s-au înţeles să reia activitatea Comisiei interguvernamentale moldo-turkmene de cooperare economică. Anul trecut Republica Turkmenistan s-a situat pe locul 59 între partenerii cu care Republica Moldova întreţine relaţii comerciale, având o pondere de sub 1 procent din comerţul total al Moldovei, arată datele Ministerului de Economii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG