Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu ar vrea să treacă Prutul cu Mişcarea Populară?


Peşedintele Traian Băsescu face baie de mulţime la Chişinău, 17 iulie 2013
Peşedintele Traian Băsescu face baie de mulţime la Chişinău, 17 iulie 2013

Aducerea deputatului Eugen Tomac, născut pe partea cealaltă a Prutului, în fruntea Partidului Mişcarea Populară este mai mult decât o alegere simbolică.


În România s-a înregistrat astăzi Mişcarea Populară ca partid: este vorba despre formaţiunea pe care s-ar putea să mizeze în viitor preşedintele Traian Băsescu.

Presedintele Romaniei pare ca mizeaza pe un pod politic intre Bucuresti si Chisinau. Nu este inca prea clar care este planul lui, dar aducerea deputatului Eugen Tomac, nascut pe partea cealalta a Prutului, in fruntea Partidului Miscarea Populara este mai mult decit o alegere simbolica.

Miscarea Populara este un partid construit pe bazele fundatiei cu acelasi nume in care s-au implicat aproape toti consilierii prezidentiali, la sugestia lui Traian Basescu, dupa ce preseditnele roman si-a luat adio de la PDL, partidul in care a crescut si care l-a propulsat. La sfirsitul lunii martie la Congresul Partidului Democrat Liberal, favorita presedintelui, Elena Udrea a pierdut alegerile, ceea ce l-a determinat pe Traian Basescu sa se gindeasca la un nou vehicul politic.

Presedintele roman lucreaza in paralel la mai multe strategii, care se vor intersecta la un moment dat: lansarea unui partid nou, credibil si fara balastul guvernarii Emil Boc, premierul sub care au fost taiate salariile bugetarilor cu 25 la suta; refacerea propriei popularitati si gasirea unei solutii care sa implice in acelasi timp electoratul din Romania si pe cel din Republica Moldova.

Partidul Miscarea Populara a fost inregistrat astazi la tribunal, la doua zile dupa ce 21 de primari PDL din judetul Arges au anuntat ca trec la Miscarea Populara. In Romania primarii isi pierd mandatul daca se muta de la un partid la altul, asa ca pentru a evita acest lucru, seful PDL Arges i-a exclus din partid pe cei 21 si apoi si-a dat si el demisia, migrind in masa spre noua formatiune crescuta la umbra lui Traian Basescu. Intimplator sau nu, la sfirsitul saptaminii trecute presdintele s-a dus la sarbatorile Sfintului Ilie, chiar in aceasta zona, dar apoi si-a dat cuvintul ca nu a „invitat” nici un primar PDL „sa vina la Miscarea Populara”.

Traian Basescu a reinceput baile de multime, care l-au facut atit de popular in perioada 2005-2007, ducindu-se saptaminal in localitati mici in care eventual adeptii sai sint mai multi decit ai USL-Uniunea Social Liberala. Pozele sale cu animale sau copii au impinzit retelele de socializare, iar presedintele lasa sa se inteleaga ca il incomodeaza coabitarea cu primul ministru socialist si ca se pregaeste sa se mute in opozitie. Deja l-a acuzat pe premierul Victor Ponta pentru citeva esecuri rasunatoare, de pilda, privatizarea CFR Marfa, dar acesta e doar inceputul.

Eugen Tomac (centru) la deschiderea oficiului de la Chişinău, împreună cu Dorin Chirtoacă, Liliana Palihovici, Elena Udrea, Marius Lazurca, Arcadie Suceveanu, 18 mai 2013
Eugen Tomac (centru) la deschiderea oficiului de la Chişinău, împreună cu Dorin Chirtoacă, Liliana Palihovici, Elena Udrea, Marius Lazurca, Arcadie Suceveanu, 18 mai 2013
Tacticile sale sint in trepte atit in ceea ce priveste atacurile la adresa guvernului, cit si ruperea unor halci consistente din PDL, partidul care l-a consacrat. Presedintele Romaniei are inca o influenta mare asupra multor democrat-liberali, care au functii cheie in teritoriu, adica exact asupra celor care pot tine in viata un partid sau il pot arunca in moarte clinica. Pe ei mizeaza Traian Basescu atunci cind isi propune sa faca din Miscarea Populara principalul partid de dreapta din Romania. Poate si din Republica Moldova, daca gaseste suficienti aliati. Pe jumatate in gluma, pe jumatate in serios primarul liberal al Chisinaului i-a propus lui Traian Basescu sa-si ia cetatenia moldoveneasca pentru a candida anul viitor la alegerile parlamentare de peste Prut si chiar sa devina presedinte.

Traian Basescu a zimbit binevoitor si a raspuns in acelasi registru usor ironic ca dupa ce-si va termina mandatul se va muta la Chisinau. Pina atunci, insa, ar vrea sa comaseze dreapta romaneasca, sa adune toate formatiunile din aceasta parte a esicherului politic si sa le dizolve in Miscarea Populara. E singurul actor politic din Romania, care ar putea sa-i convinga pe liderii mici si mari, declarati de dreapta sa se asocieze sub o singura umbrela. In conducerea miscarii sint deocamdata doar intelectuali care au intrat in politica atrasi de Traian Basescu, dar nu pe flerul lor se bazeaza presedintele, ci pe propriul instinct si mai ales pe autoritatea pe care o are.

Numirea deputatului Eugen Toman, nascut in Basarabai ca interimar al noului partid este doar primul pas, pe care il gindeste Traian Basescu inainte de a trece Prutul si a incerca o asociere cu liberalii moldoveni. Credibilitatea Partidului Miscarea Populara, girat de presedintele roman are insa legatura si cu rolul pe care ar vrea sa il joace pupila lui Traian Basescu, Elena Udrea, a carei imagine poate compromite, din punct de vedere electoral, eforturile celorlalti.
XS
SM
MD
LG