Linkuri accesibilitate

„Noi înşine trebuie să dăm naștere schimbării...”


Un interviu la Washington cu Vera Kihanova, exponentă a opoziției ruse.



In virsta de 22 de ani, Vera Kihanova este de un an de zile, din martie 2012, consilier la Moscova, intr-unul din districtele capitalei Rusiei. A fost aleasa pe listele micului partid libertarian, de opoziţie, si saptamina trecută a fost la Washington, unde a avut întrevederi cu consiliera pe probleme de securitate nationala a preşedintelui Barack Obama, Susan Rice.

Cind o vezi, scrie corespondentul nostru Richard Solash, cu care a stat de vorbă tinara politiciana, nu poti să crezi că poate avea atita putere lăuntrică si ca a fost reţinută de cel putin șase ori în perioada protestelor opoziţiei. Şi-a cistigat locul in consiliul districtului Yujnoie Tuşino, susţinind în campania sa electorala mai multă transparemţă din partea alesilor şi principii democratice. Ea stie că postul pe care il are poate trece neobservat si ca prea putina lume o cunoaşte in imensa capitala a Federaţiei Ruse, dar ea crede ca schimbarea poate începe de la lucrurile mici, de la posturile ce par lipsite de importanţă pentru „mai marii zilei”.

Intr-un dialog cu corespondentul nostru la Washington, tinăra politiciană nu s-a sfiint să critice si opoziţia din care face parte cu „trup si suflet”.

Opoziţia e criticată de multă lume, chiar de cei cărora le displace guvernul. Este criticată pentru că nu are o platformă pozitivă. Poziţia mea, slujba mea este o bună modalitate de a arăta oamenilor că noi chiar putem să rezolvăm lucriri, ca noi chiar avem răspunsuri pentru întrebările lor cele mai importante. Pentru că oricum, de la ceva trebuie să începem…”

De exemplu, spune Vera Kihanova, daca opoziţia reuşeste să repare acoperisul unui bloc sau să oblige o fabrica poluantă să isi reducă emisiile nocive, acestea sunt lucruri concrete care nu trebuie desconsiderate. Este un mod sigur de a dobîndi încrederea electoratului.

Sigur că activitatea ei intr-un consiliu in care numai doi membri sunt din aceiasi familie politică iar ceilalţi zece sunt de la partidul preşeditelui Vladimir Putin, nu este lipsita de frustrări:

„Slujba mea este o experienţă frustrantă, aşa că cel mai bun lucru pe care il putem face este să obligăm consiliul să fie mai transparent. Asta nu schimba lucrurile în mod direct şi dramatic, dar ii face pe unuii din din consilieri să fie nervoşi pentru că nu le place cind văd că oamenii urmaresc ceea ce ei fac.”

Si, mai spune politiciana de 22 de ani, nu trebuie să te dai bătut. In circumscripţia ei alegeri vor fi abia in 2017 si ea crede ca atunci mult mai multi tineri din partea opoziţiei democratice ar putea cistiga mandate.

Călătoria sa la Washinghton a fost organizată de National Endowment for Democracy şi ea a avut loc în momentul in care in Rusia avea loc procesul liderului opoziţiei Navalnîi. „Una din cele mai triste zile ale
societăţii civile din Rusia” - a spus ea, după ce a aflat de condamnarea de cinci ani la care a fost iniţial pedepsit bloggerul Navalnîi. In astfel de momente, crede ea, opoziţia nu trebuie să se sperie, ci dimpotrivă, sa se regrupeze şi citeva mii de oameni să iasa in strada in proteste paşnice indelungate. „Este ceea ce ar fi trebuit să facem si in decembrie 2011”, după alegerile parlamentare despre care opoziţia susţine că au fost fraudate masiv.

In ceea ce il priveste pe Navalnii, Vera Kihanova are o buna relaţie cu el si a facut parte dintre cei care au adunat semnaturi pentru el, pentru a putea intra in campania electorala pentru primăria Moscovei,

„Unii dintre consilierii municipali care au semnat pentru el, i-au cerut să faca fotografii impreună, si asta i-am cerut si eu. Pentru ca ne ştim de mult, el a ris şi m-a intrebat de ce as avea nevoie de o poza cu el. N-am vrut să ii spun că el va deveni in curind un erou – sau in detenţie, sau ca primar al Moscovei…”

In intilnirile pe care le-a avut la Casa Alba si la Departamentul de stat, Vera Kihanova a fost întrebata cum ar putea Statele Unite să ajute mai eficient societatea civilă din Rusia, pentru a promova reformele democratrice.

Tinara politiciana a amintit de Actul Magnitki despre care spune ca a fost o initiativa folositoare:

„Cred că acesta este modul corect şi am spus asta si la intilnirile pe care le-am avut la Casa Albă. Putem vedea că politica oficiala a lui Putin si a guvernului său este foarte anti-americana, dar de acum asta a devenit o idee fixa a lui. Si asta arata că acest timp de atitidine ar putea influenţa gîndurile şi actiunile lor. Le-am spus oficialilor americani că lista ar trebui marită şi a-i pune pe ea pe cei care sunt raspunzători de arestarile din piata Bolotnaia, din mai 2012…”

Dar desigur, a adăugat tinara politiciana de 22 de ani de la Moscova, „noi înşine trebuie să creăm schimbarea”….
XS
SM
MD
LG